Замајац креативних идеја и иновација долази из Пљеваља

Већ трећу годину заредом ученици наше школе учествују на националном такмичењу ученичких компанија, које организују „Достигнућа младих у Црној Гори“, у сарадњи са Центром за стручно образовање, Заводом за школство и „Достигнућима младих у Србији“.

Четири тима која су се пласирала у полуфинале овог такмичења за школску 2023/24. годину су :

EDUMedic – креира ручно рађену игру која спаја едукацију и забаву, фокусирајући се на прву помоћ за све узрасте на нашем и енглеском језику. Чланице компаније су младе предузетнице наше школе: Јелена Јапунџић, Нађа Станић, Зорана Попадић, Софиа Голубовић и Ивана Живковић.

Студенко – апликација за персонализовану подршку у учењу свих предмета, прилагођена индивидуалним потребама ученика. Креатори ове апликације су: Ана Кнежевић, Илија Лучић и Моника Стевановић.

Avantia Tech – иновативно освјетљење са сензорима који прилагођавају интензитет свјетла, штедећи енергију и чувајући здравље очију. Аутори ове иновативне идеје су: Михаило Кнежевић, Дамјан Мијатовић, Харун Делић и Матија Бошковић.

CST – паметни фластери и завоји са сензорима који убрзавају зарастање рана и смањују могућност ожиљака. Чланице компаније, која користи иновативну технологију у области здравствене заштите, су: Лара Мазалица, Дуња Драгашевић, Ана Деспотовић и Тамара Грбовић.

Професорица Адиса Малагић менторка је свим предузетничким тимовима из наше школе.

Прва фаза такмичења ученичких компанија у Црној Гори одржана је 17. априла онлајн путем. Око 40 компанија је узело учешће.

Свака ученичка компанија имала је прилику да подијели презентацију и представи компанију стручном жирију, који је након тога постављао питања ученицима и дао стручни осврт.

Поред квалитета презентације, жири је оцјењивао и квалитет компанијског извјештаја, осврт бизнис ментора на рад ученичке компаније, квалитет и иновативност виртуал еxпо штанда на „GЕN-Е 2024“, пријаве ученичких компанија на онлајн „GЕN-Е“ такмичењима и примјену смјерница са онлајн тренинга и менторских сесија.

На основу поменутих критеријума, жири је донио одлуку о финалистима, који ће се представити на националном такмичењу ученичких компанија „GЕN-Е МNЕ 2024“, у Подгорици, 8. и 9. маја. Међу 20 најбољих компанија, финалиста, три су наше компаније, и то: „EDUMedic“, „Аvantia Tech“ и „Студенко“.

Млади могу промијенити свијет својим иновативним идејама. Пружимо подршку предузетничком духу и будућим успјесима наших ученика!