Професорице Мирка Попадић и Наташа Цмиљанић чланице националне делегације која ће посјетити Народну Републику Кину

– Велики успјех за Гимназију, али и за пљеваљско школство

Професорице Мирка Попадић и Наташа Цмиљанић чланице су националне делегације која ће у оквиру студијске посјете боравити у Народној Републици Кини, од 7. до 16. маја ове године. Делегација ће посјетити Пекинг, Шангај и Хангжоу, гдје ће имати прилику да се упозна са радом кинеских образовних установа и успјешних компанија, али и да обиђе значајне културне знаменитости.

Његова екселенција Фан Кун, амбасадор Народне Републике Кине у Црној Гори, и министарка просвјете, науке и иновација проф. др Анђела Јакшић-Стојановић разговарали су са члановима делегације у четвртак, 18. априла 2024. године.

По ријечима министарке Јакшић-Стојановић, ово је јединствена прилика за наставнике из наше земље да упознају образовни систем и културу Народне Републике Кине. Министарка је такође казала да ће Министарство просвјете, науке и иновација наставити да различитим модалитетима мотивише просвјетне раднике, те да је ово само прва у низу планираних активности.

Чини нам част чињеница да су професорице Цмиљанић и Попадић одабране да буду дио ове делегације, имајући у виду глобални економски значај Народне Републике Кине, импресивну историјску улогу њене културе и цивилизације, али прије свега успјешност њеног образовног система. Захваљујући радној етици тог образовног система, за неколико деценија Кина се уздигла до нивоа непобитне економске, индустријске и технолошке велесиле.

Знајући да ће професорице Цмиљанић и Попадић достојно представљати Гимназију, Пљевља и Црну Гору, ми им честитамо на овом великом успјеху и са нестрпљењем очекујемо да нам пренесу знања и искуства која ћемо користити за унапређење рада у Гимназији.

„Ако размишљате у опсегу од годину дана, засадите сјеме, ако размишљате у опсегу од десет година, посадите дрво, ако размишљате у опсегу од стотину година, подучавајте људе.“ – Конфуције

Текст: Адела Дркић, уредница „Гласа Гимназије“

Фото: Министарство просвјете, науке и иновација Црне Горе