ПОВРАТАК НА НОВИ САЈТ

       06.03.2021.        "Млади и болести зависности"

Додијељене награде за радове на тему "Млади и болести зависности” Канцеларија за младе и превенцију наркоманије и болести зависности Секретаријата за друштвене дјелатности општине Пљевља, обиљежавајући новембар као међународни мјесец за борбу против болести зависности расписала је Конкурс за младе од 15 до 20 година да направе истраживачку причу у форми видео записа на тему:” Млади и болести зависности”. Видео рад је требао бити о три до седам минута. На конкурс пристигла четири рада од ученика пљеваљске Гимназије. 26. фебруара 2021.године, у великој Сали Скупштине Општине Пљевља одржана је додјела награда. Жири за додјелу награда за најбоље видео радове на тему “Млади и болести зависности” на челу са предсједницом, директорицом Центра за социјални рад за Пљевља и Жабљак Бранком Даниловић, донио је Одлуку да од четири пристигла рада сваки буде награђен.  детаљније

       05.03.2021.     РЕЗУЛТАТИ ДРЖАВНОГ ТАКМИЧЕЊА

На Државном такмичењу у знању из биологије, хемије, математике,физике и историје, одржаном у Подгорици 28. фебруара 2021.године у организацији Испитног центра ученици Гимназије постигли су одличне резултате. Остварени успјех има посебан значај, јер је постигнут у години када се настава одржавала у сложеним условима изазваним епидемиолошким приликама. Ово је још један, у низу догађаја, који потврђују висок реноме наше школе у образовно-васпитном систему Црне Горе. Велике заслуге за успјех ученика имају њихови професори-ментори. У име колектива честитамо им на заједничком успјеху који нас је учинио веома поносним.

Наставни предмет

Ментор/ка

Ученик

Одјељење

Категорија

Освојено мјесто

Биологија

Весна Кастратовић

Анђела Лековић

IV /3

III / IV разред

III

Биологија

Тања Драгашевић

Марија Пејатовић

II /3

I / II
разред

III

Хемија

Мунира Дешевић

Марко Дамјановић

II/3

I/II
razred

III

Важно је напоменути да из биологије (категорија I/II разред) није било првог и другог мјеста, а из хемије није било првог мјеста. У том контексту је и успјех наших ученика још значајнији. Остали такмичари остварили су, такође, значајан успјех: Историја: Алекса Цвијовић, II rазред, ментор Лазар Аранитовић, заузео је високо V мјесто у категорији I/II разред. Славица Дробњак, II разред, ментор Лазар Аранитовић, заузела је VIII мјесто у категорији I/II разред. Математика: Павле Пуповић, I разред, ментор Маја Вучинић Драгашевић, заузео је VI мјесто у категорији I/II разред. Такмичење из страних језика одржава се у недјељу, 7.марта 2021.године.

       04.03.2021.      ОБИЉЕЖАВАЊЕ СТОГОДИШЊИЦЕ ОД СМРТИ ЦРНОГОРСКОГ
                                  КРАЉА НИКОЛЕ I ПЕТРОВИЋА ЊЕГОША

Поводом сто година од смрти краља Николе I Петровића Његоша, у ЈУ Гимназији „Танасије Пејатовић“ у Пљевљима организоване су сљедеће активности:
- на дан 2. марта 2021. године и током радне седмице часови из предмета историје били су посвећени животу, политичкој, државничкој, културној дјелатности, књижевном дјелу, заслугама и значају краља Николе I Петровића Његоша. Актив наставника историје је израдио одговарајућу Припрему за час према којој је одржан час посвећен значајном датуму.
- на дан 2. марта 2021. године и током радне седмие часови из предмета историја су отпочињали са читањем биографије краља Николе I Петровића Његоша.     детаљније

       03.03.2021.      Онлајн Сајам женског стваралаштва

Млади предузетници наше школе, и ове године учествују на Онлајн Сајму женског стваралаштва Традиционално и ове године Млади предузетници Гимназије “ Танасије Пејатовић” учествују на ВИ Сајму женског стваралаштва који организује Секретаријат за друштвене дјелатности општине Пљевља поводом обиљежавања 8.марта , Дана жена. Сајам је прилика да млади људи покажу своју кретаивност , иновативност и способност да своје идеје преточе у дјела. Такође, пружа им се могућност да усвојена знања, вјештине и ставове повежу са њиховом практичном примјеном , односно да развију и унаприједе своје предузетничке компетенције.   детаљније

https://www.youtube.com/watch?v=VzKyVnmSnY4

       26.02.2021.     Кључне компетенције – лого школског пројекта

Свакодневни живот модерног човјека пун је изазова. Да би на њих одговорили, потребна су нам широка знања и различите вјештине и способности. Управо те, комбинације знања, вјештина и способности, дефинишу се као кључне компетенције. Оне су почетком овог вијека, од стране ЕУ, прихваћене као концепт који представља парадигму образовно-васпитних система свих држава - чланица. У складу са својом оријентацијом, Црна Гора је, такође, израдила Оквирни програм за инплементацију и интеграцију кључних компетенција у све нивое свог образовног система. У том циљу покренут је значајан, сложен пројекат у коме учествује и наша Гимназија, препозната као школа која испуњава високе стандарде. Формулисали смо Акциони план којим намјеравамо да створимо подстицајну средину за развој и унапређење кључних компетенција наших ученика и наставника, односно окружење за учење и развијање свестране личности ученика оспособљених за рјешавање реалних животних проблема и спремних на цјеложивотно учење.     детаљније        видео

       23.02.2021.      ПРИЗНАЊЕ

Поштована госпођо Бајчетић,

Имам велико задовољство да Вас обавестим да су Грађевински факултет Универзитета у Београду школске 2020/21. године, уписали бивши ђаци Ваше школе:

1. Кушљевић Алекса
2. Лацмановић Димитрије
3. Ненадић Андреј
4. Шубарић Срђан

детаљније

       23.02.2021.      Taкмичење из енглеског језика Willkommen

Ученици наше школе постигли су запажене резултате у првом кругу осмог међународног такмичења у познавању енглеског језика Willkommen:

1. разред: Анђела Кнежевић (1. мјесто), Калина Јечменица (2. мјесто)
2. разред: Софија Милић (1. мјесто), Андрија Прерадовић (3. мјесто)
3. разред: Марко Јеловац (1. мјесто), Сретенка Јањић (2. мјесто)
4. разред: Марија Ђуровић (1. мјесто)

Иако су ови резултати довољни за пласман у наредни круг, учешће наших такмичара се овде завршава, јер је правило да такмичење настављају само ученици из земаља које имају преко 150 такмичара, па је ово и коначан пласман наших ученика. За прва три мјеста су обезбијеђене дипломе и медаље, а за прво мјесто и ваучери у вриједности од 10 еура. Менторке такмичарима су биле професорице Невена Томић, Сања Голубовић и Јелена Вуковић.

       20.02.2020.    Радионице медијске писмености

Тим за медијску писменост у посљедње три године организује радионице за ученике наше школе.Професорице Невена Томић, Бојана Грујић, Нада Рондовић и библиотекарка Љуба Чепић су у библиотеци школе 9, 10. и 11.фебруара 2021.године одржале четири радионице медијске писмености за све ученике првог разреда.Радионице су реализоване у сарадњи са Америчким углом Пљевља.
Ученици су упознати са термином медијска писменост, са пет концепата медијске писмености као и са сложеном ситуацијом презасићености информацијама у савременом добу.Учили су како да препознају лажне вијести и да открију различите видове манипулација у медијима.Знања која су стекли имали су прилику да провјере кроз анализу реклама, препознавање лажних вијести ( fake news ) и рјешавање квизова.
Ученици су од Америчког угла добили сертификате за учешће на радионицама.

       12.02.2021.    Признања за такмичаре

У децембру 2020. године у Гимназији су одржана такмичења у знању из страних језика, историје, биологије, хемије, физике и математике. Учествовало је 48 ученика, а њих 35 је освојило прва три мјеста. Ученици који су освојили 75 и више бодова стекли су право да учествују на Државном такмичењу у организацији ИЦЦГ. Њих је, ове године, двадесет. Од школске 2019/2020.године такмичење се организује у двије категорије. У једној су ученици првог и другог разреда, а у другој ученици трећег и четвртог разреда. Тим поводом, у сриједу, 10.фебруара 2021.г.
у Школи је, уз поштовање епидемиолошких мјера, организована свечана додјела признања и награда.   детаљније

       27.01.2021.      Холокауст - сјећање и опомена

Генерална скупштина УН је 2005.године установила Међународни дан сјећања на жртве холокауста. За датум је изабран 27. јануар, дан када је 1945. године Црвена армија ослободила 7 500 преживјелих затвореника из нацистичког логора Аушвиц. Холокауст је ријеч грчког поријекла, а означава жртву боговима која се потпуно спаљивала. Њоме означавамо систематско уништавање различитих етничких, вјерских и политичких група људи од стране нацистичке Њемачке и њених сарадника у току Другог свјетског рата. У конкретном смислу, холокауст се веже за уништавање 6 милиона Јевреја, од укупно 9 милиона који су живјели у континенталној Европи. Шира дефиниција обухвата и масовне, нејеврејске жртве, у највећем броју Роме и Словене.  детаљније

       14.01.2021.           ОБАВЕШТЕЊЕ

Драги ученици, 18. јануара почиње трећи класификациони период, а прве седмице (18–22. јануара) настава ће се изводити онлајн. Распоред за ту седмицу добићете од одјељењских старјешина. Од 25. јануара настава ће бити организована у школи, по распореду који ћемо вам прослиједити благовремено.

       06.01.2021.     „Наставник за 21.вијек

Наша професорица Мирка Попадић је валидирана за тренера у пројекту „Наставник за 21. вијек”, који је дизајнирао British Council а спроводи у партнерству са Министарством просвјете, науке, културе и спорта Црне Горе. Један од кључних циљева пројекта „Наставник за 21. вијек“ је побољшање професионалних вјештина и знања наставника разредне и предметне наставе у основим школама како би код ученика узраста од 6 до 15 година подстакли развој критичког мишљења, рјешавања проблема и кодирања. Током 24 мјесеца, тродневном обуком, биће обучено 4.556 наставника/ца и учитеља/ца који до сада нијесу били дио програма „Школе за 21. вијек“. активности Овај пројекат представља проширење из програма British Council-a „Школе за 21. вијек” који се у Црној Гори спроводи од 2017. године. Пројекат „Школе за 21. вијек” дао је у пилот фази врло охрабрујуће резултате, показавши да су наши ученици у основним школама изузетно креативни, иновативни и спремни да уче кроз проблемске и пројектне задатке, комбинујући новостечене програмерске вјештине, креативност и друштвену одговорност.

      05.01.2021.        Добитници награде из Фонда за таленте

Честитамо нашим професорима и ученицима, добитницима награде из Фонда за квалитет и таленте!

Професори Ученици
Росанда Терзић, професорица хемије
Павле Џуверовић
Асим Кухиња, професор географије
Александар Картал
Весна Кастратовић, професорица биологије
Сара Милинковић
Невена Томић, професорица енглеског језика и књижевности
Марко Дамјановић
Тања Драгашевић, професорица биологије
Марија Ђуровић
Лидија Цвекић
Ана Капетановић
Тијана Јеловац
Марија Пејатовић
Павле Пуповић
Калина Јечменица
Данијела Мартић

 

       01.01.2021.    Прва награда на међународном видео конкурсу УНЕСКО

Ученици гимназије “танасије пејатовић” освојили 1. Мјесто на Међународном видео конкурсу УНЕСКО-ве мреже придружених школа Комисија за УНЕСКО Руске Федерације и Аутономни округ Ханти-Мансијска - Југра су објавили Међународни умјетнички конкурс “Рјечни басен Об – Иртиш: “Млади изучавају и воде бригу о природном и културном наслијеђу у регионима свјетских великих ријека”. Право на учешће имали су ученици УНЕСКО-ве мреже придружених школа (школски тимови и појединици) узраста од 14 до 18 година. Циљ конкурса је ангажовање ученика УНЕСКО-ве мреже у рјешењима за очување природног и културног наслијеђа кроз оквир међународне и међурегионалне сарадње.  детаљније

 

https://www.youtube.com/watch?v=HEMuKEVAwkk

       01.01.2021.      Учешће и диплома на међународном конкурсу

Ученица Софија Милић освојила је седмо мјесто на Међународном конкурсу поезије на француском језику у категорији 13-15 година, (Concours international de poésie en langue française 2020). Такмичење је организовао Институт Mondial d'Art de la Jeunesse (Le Centre pour L'UNESCO). Менторка ученици била је професорица француског језика Адела Дркић.

 

       01.01.2021.   Гимназијски пакетић љубави и пажње

Гимназијски пакетић љубави и пажње обрадовао малишане из Зрачка наде и Дневног центра Поводом новогодишњих празника, традиционално и ове године волонтери наше школе у сарадњи са Ученичким парламентом, успјешно су организовали и реализовали хуманитарну акцију ,,Гимназијски пакетић љубави". Ови пакетићи пријатељства и љубави су само мали знак пажње за наше другаре из Зрачка наде и Дневног центра. Кроз овај гест, жељели смо да им покажемо да мислимо на њих и да ћемо се ускоро поново дружити и заједно организовати и реализовати многобројне активности и дружења.    детаљније

      27.12.2020.      Дан библиотекара Црне Горе

На Цетињу је 27.децембра 1952.године формирано Друштво библиотекара Народне Републике Црне Горе и тај датум се обиљежава као Дан библиотекара Црне Горе.     детаљније

       25.12.2020.    Награде за побједнике у квизу  ''Гимназија кроз вријеме''

У склопу обиљежавања Дана школе, одржано је школско квиз-такмичење на тему ''Гимназија кроз вријеме''. У петак, 25. децембра 2020. године уручене су награде побједницима.
На квизу је учествовало 14 трочланих екипа. Одлична припрема и показано знање учинили су ово такмичење веома интересантним. У неизвјесном финалном кругу, прво мјесто су подијелиле двије екипе. У једној су били ученици одјељења IV/1 Исидора Кујунџић, Теодора Деспотовић и Марија Ђуровић, а у другој ученици одјељења IV/3 Анђела Лековић, Јакша Минић и Бојана Бујишић из одјељења IV/1. Треће мјесто заузела је екипа одјељења II/2, Славица Дробњак, Валентина Алорић и Драгана Мрдак. детаљније

       21.12.2020.      Сезона предузетничкух активности

Студентски Бизнис Центар ће у јануару испред Универзитета Доња Горица отворити сезону предузетничких активности које се организују за све средњошколце у Црној Гори. Једанаеста година организације ће бити отворена пројектом Пословни Изазов Црне Горе – XI Школа предузетништва и иновација за младе, такмичење на којем ће учествовати средњошколци из свих средњих школа у Црној Гори. Током посљедње седмице школског распуста, средњошколци ће имати прилику да раде на рјешавању пословног изазова, присуствоваће иновативним и интерактивним предавањима, затим ће имати прилику да креирају мрежу познанстава са средњошколцима из осталих градова Црне Горе, учествоваће у креативним радионицама али и другим интересантним иницијативама које за њих припремају чланови Студентског БизнисЦентра.  детаљније

http://sbctim.me/poslovniizazov.php

       20.12.2020.    "Ефикасно осигурање квалитета кроз успјешно управљање
                                промјенама у средњим школама"

Завршен је II модул обуке директора средњих школа "Ефикасно осигурање квалитета кроз успјешно управљање промјенама у средњим школама". Обука се реализује као активност у оквиру регионалног пројекта уз подршку #KulturKontakt Аустрија. Директори су представили увођење промјена у њиховим школама. Тренери на обуци били су представници Центра за стручно образовање и Завода за школство Црне Горе. Успјешну презентацију имала је и директорица насе школе Љиљана Бајчетић.

 

 

       20.12.2020.      Награда за видео "Pljevlja’s cheese"

У склопу пројекта Читај између редова, који имплементира Институт за медије Црне Горе, одржан је наградни конкурс за ученичке радове. У категорији средњих школа, 2. награду су освојиле ученице IV3 Милица Јањић и Наташа Старовлах за свој домаћи задатак из енглеског језика - видео Пљевља’с цхеесе. Поменути рад је један од неколико домаћих задатака који су веома запажени од стране Института, и објављени на њиховом вебсајту и YouTube каналу.. Институт за медије је, због значајног доприноса популаризацији и ширењу медијске писмености, упутио захвалницу Гимназији ,,Танасије Пејатовић’’ и професорици Невени Томић.

https://citajizmedjuredova.me/post/63

       20.12.2020.      Причаоница о демократској школи

Ученици четвртог разреда Катарина Терзић и Стефан Бојовић учествовали су 10. децембра 2020.године на онлине регионалној причаоници поводом обиљежавања Дана људских права. Организатор догађаја је Канцеларија Савјета Европе у Подгорици. Причаоницу је водио Недим Крајишник из Босне и Херцеговине, задужен за рад са младима са посебним освртом на људска права. Овог пута акценат је стављен на живот средњошколаца у доба пандемије, демократију у школи и људска права у контексту захтјевне данашњице. Колико су људска права испоштована у доба пандемије и да ли све то утиче на партиципацију појединца у заједници, биле су теме младих људи из Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине. Осим сјајног дијалога и радне атмосфере, ово је изузетна прилика за ширење видика и стварање нових познанстава широм региона. Ученици су имали прилику да чују презентацију Петре Роттер, стручњака за људска права са Универзитета у Љубљани. Са посебним акцентом на рањиве скупине, ученици су покушали да дођу до валидног рјешења за све слојеве друштва. Упркос пандемији и чињеници да је свијет на тренутак стао, и даље је могуће радити и напредовати уколико постоји воља и поводи попут ових.

Катарина Терзић и Стефан Бојовић IV-3

       05.12.2020.     Квиз "Гимназија кроз вријеме"

Поводом обиљежавања Дана школе, у сриједу и четвртак 25. и 26. новембра 2020. године у Библиотеци Гимназије одржано је квиз-такмичење, "Гимназија кроз вријеме". Питања су обухватила богату историју наше Гимназије од оснивања 1901. године до краја прве деценије XX вијека. Учешће на квизу је пријавило 14 трочланих екипа првог, другог, трећег и четрвтог разреда. Стручни жири који је оцјењивао одговоре ученика чинили су: директорица школе, мр Лљиљана Бајчетић, професор историје Витомир Кнежевић и професорица историје Виолета Стојкановић.   детаљније

 

 

       04.12.2020.        "Граде мој"

У оквиру ''Пљеваљских новембарских свечаности'' Савјет ове манифестације расписао је Јавни позив за ученике основних и средњих школа за израду ликовних и литерарних радова на тему ''Граде мој''.
Стручни жири донио је одлуку да награду за најбољи прозни рад додијели Софији Милић, ученици II/1 одјељења гимназије ''Танасије Пејатовић''.
Награде су уручене у понедјељак, 30. XI 2020. године у сали Скупштине Општине Пљевља, у складу са тренутним епидемиолошким приликама.
Ментор награђеној ученици била је Бојана Грујић, професорица ЦСБХ језика и књижевности.

       04.12.2020.     ПЛАН ИНТЕГРИТЕТА 2020

       29.11.2020.    Успјех и владање ученика на крају I класификац. периода

Графичко-статистички приказ успјеха и валадања ученика на крају првог класификационог периода школске 2020/21. године.   табеларни приказ

       28.11.2020.     Гостовање директорице Љиљане Бајчетић у Јутарњем програму
                                 ТВ Пљевља 25.11.2020. године

       27.11.2020.       „Паметни телефони као наставно средство“

На основу конкурса за избор програма стручног усавршавања наставника у школској 2019/2021. години који је објављен од стране Завода за школство, професорице Невена Томић и Сања Гоубовић су израдиле програм обуке на тему: „Паметни телефони као наставно средство“. Програм је одобрио Национални савјет за образовање и уврштен је у Каталог програма стручног усавршавања наставника за 2019/2020. и 2020/2021. годину под редним бројем 89. Семинару, који је одржан 27. новембра 2020. године је присуствовало 27 наставника различитих предмета, из основних и средњих школа као и предшколских установа, из цијеле Црне Горе. Размијењене су креативне идеје, мишљења и искуства, а семинар је вођен на платформи Microsoft Teams и на вајберу. Из наше школе је семинару присуствовала професорица француског језика Ивана Клачар

       27.11.2020.      Гимназијалци у Ноћи истраживача

Фондација за промовисање науке ПРОНА и Природњачки музеј Црне Горе организују, у петак 27. 11. 2020. године, Европску ноћ истраживача, манифестацију посвећену научним и технолошким достигнућима.

Ноћ истраживача 2020 одржаће се у 30 земаља истовремено.

У сусрет промјенама које доносе наука и нове технологије, драматично мијењајући свијет, фестивал је усмјерен према истраживањима и иновацијама које утичу на економију и свакодневни живот, промовишући друштво базирано на знању.

Међу главним носиоцима активности у Ноћи истраживача су бивши ученици Гимназије: Павле Џуверовић, Андријана Боровић и Сара Милинковић. Главни догађај Ноћи истраживача у Црној Гори одвија се под називом ЗАМИСЛИ БУДУЋНОСТ.

Сви заинтересовани могу пратити догађања онлине, путем ливе стреам-а на сајтовима: https://nocistrazivaca.me/, https://festival-nauke.me/, https://prona.me/, https://naucnenovosti.me/

       20.11.2020.         ''ПОБЈЕДА'' И КЊИГЕ

У четвртак, 19. новембра 2020. године, Гимназију су посјетили представници дневног листа ''Побједа''. Том приликом подијељено је 160 књига средњим и основним школама на територији општине Пљевља. Директорица службе маркетинга у ''Побједи'', Жељка Радуловић обратила се присутним рекавши да је образовање и популаризација читања међу најмлађим оно што је суштина. Подсјетила је на богату издавачку дјелатност ''Побједе'' и истакла дјело Црногорска историја историчара Живка Андријашевића за које је аутор добио Тринаестојулску награду, највеће државно признање. ''Вјерујем да смо из историје Црне Горе издали значајне наслове и овај пут их желимо подијелити са вама'' – казала је Радуловић.     детаљније

       19.11.2020.        ПРОСЛАВА ДАНА ШКОЛЕ

У сриједу, 18.новембра 2020.године, Гимназија је обиљежила 119. година свог рада. Прослава Дана школе протекла је на мало другачији начин због тренутних епидемиолошких прилика. Гимназијалци су и ове године свој дан прославили пригодно, свечано и достојанствено. Програм обиљежавања имао је неколико сегмената. Чланови историјске секције припремили су текст посвећен историји Гимназије који су презентовали ученицима првог разреда. Сједница Наставничког вијећа којој, традиционално, присуствују личности из јавног живота није могла бити одржана , али је свечани програм снимљен и емитован на ТВ Пљевља. У његовој припреми и реализацији учествовале су професорице: Наташа Цмиљанић, Ивана Анђелић, Ивана Клачар и Јелена Вуковић.       детаљније

       18.11.2020.      Глас Гимназије бр. 21  -  лист ученика и наставника Гимназије

       16.11.2020.         Нови кошаркашки терен

Кошаркашки терен у дворишту Гимназије добио је ново рухо.
Министарство спорта и младих финансирало је пројекат адаптације вањског спортског терена. Радови су трајали у току септембра 2020. године. Постављена је веома квалитетна тартан подлога на чијој се површини не задржава вода. Одликује се добром отпорношћу на различите временске услове и оптималном апсорбцијом удараца. Адаптиране су покретне и бетонске трибине и рашчишћен околни простор. Знатно је унапријеђена функционалност цјелокупног дворишта, као и естетска димензија зграде Гимназије. Вриједност изведених радова је 30 000€.
Гимназијско двориште одавно је мјесто гдје се састају млади, тренирају кошарку и друже се. Већ неколико година на овом терену одржава се кошаркашки турнир "Баци дрогу у кош" који промовише здраве стилове живота. Адаптацијом овог простора створени су повољнији услови за будућа спортска дешавања и организацију различитих активности.

       07.11.2020.        Још један успјех професора Данка

Предходног викенда у Подгорици је одржан 27.Подгорички маратон у организацији Атлетског савеза Црне Горе. У складу са препорукама НКТ, трка је одржана са мањим бројем учесника, 100 по трци, на стази од 1 км, гдје се иначе одражава такмичење у Ултра маратону. Професор Данко Деспотовић истрчао је свој 14. полумаратон у времену од 1:39:18 и наставио је да популаризује здраве стилове живота.

       07.11.2020.   Гимназија укључена је у пројекат „Квалитетно образовање за све“

Гимназија “Танасије Пејатовић” укључена је у пројекат „Квалитетно образовање за све“ који се спроводи у склопу заједничког програма Европске уније/Савјета Европе „Хоризонтал Фацилитy за Западни Балкан и Турску 2019-2022.“ Наша Гимназија, која је дио мреже пилот школа кроз пројекат „Квалитетно образовање за све“, је на позив Програмске канцеларије Савјета Европе из Подгорице учествовала у традиционалном обиљежавању Дана инклузије. Ученици, представници црногорских школа, су дискутовали онлине о вриједностима за које се залажу како они сами, тако и њихови вршњаци, а све у циљу стварања и његовања демократског окружења у школама са акцентом на развој кључних вриједности и компетенција код ученика. Нашу школу ове године представљала је Андреа Гачевић, ученица трећег разреда. Она је говорила о темама “Поштовање људског достојанства и људских права “ и „Вредновање културне разноликости“. детаљније

       04.11.2020.                  CRNA GORA MINISTARSTVO ODBRANE

JAVNI OGLAS

Za izbor kadeta/tkinja za obrazovanje na Vojnoj akademiji SAD (US Military Academy, West Point, New York), Pomorskoj akademiji SAD (US Naval Academy, Annapolis, Maryland) i Akademiji obalske straže SAD (US Coast Guard Academy, New London, Connecticut)

       29.10.2020.     Млади екорепортери Црне Горе

На овогодишњем Међународном конкурсу Млади еко репортери, а поводом Дана планете Земље, 22. априла 2020. проглашени су најбољи радови.У конкуренцији 520 радова око 400 ученика из 15 средњих и 37 основних школа, као и сваке године ученици наше Школе имали запажене резултата. Пројекат организује НВО “ЕКОМ” у склопу фондације за еколошку ефукацију (ФЕЕ).  детаљније   награде

       29.10.2020.     Бијела бреза

Гимназија “Танасије Пејатовић” Пљевља као чланица UNESCO ASPnet , тежи промовисању универзалних UNESCO вриједности, као једна од промотера циљева за одрживи развој, ове године, по други пут учествује на Међународно - еколошком фестивалу дјечије - омладинског карактера “Бијела бреза”, у организацији Министарства образовања за Омску област. Циљ фестивал је развијање креативних способности, обраћању пажње на очување животне средине, уочавање еколошких проблема. Ученици су са својим менторима учествовали на фотоконкурсу “Отражение”.     детаљније       дипломе

       23.10.2020.       Организација Уједињених Нација

Дана 24. октобра 2020. године се обиљежава 75. година од оснивања Организације уједињених нација. Послије Другог свјетског рата људи су, као и послије Првог свјетског рата, жељели да ураде све да се ратни ужаси више не понове. Друштво народа, које је у ту сврху било основано 1919. године очигледно није успјело да оствари свој циљ. Зато су Савезници,1945. године одлучили да поново покушају - основали су Организацију уједињених нација. Термин “Уједињене нације” први је поменуо амерички предсједник Френклин Делано Рузвелт за вријеме Другог свјетског рата којим је означио антифашистичке савезнике.  детаљније

       23.10.2020.      Ликовни конкурс за ученике Гимназије "Танасије Пејатовић"

       12.10.2020.    ОБАВЈЕШТЕЊЕ

Институт за јавно здравље израдио је за Министарство просвјете посебан систем праћења епидемиолошке ситуације, систем ''семафора''. На основу процјене по свакој општини понаособ, изражене бојама, школе у Пљевљима и Никшићу прешле су од понедјељка, 12. октобра 2020. године, на систем учења на даљину. Тај облик наставе примјењиваће се привремено, најкраће двије седмице. Планиране петнаестодневне консултације и испитивање одржаваће се у школи уз обавезно придржавање свих епидемиолошких мјера. Директорица и чланови Радне групе израдили су нове смјернице за организацију наставе на даљину којом ће бити обухваћени и ученици I разреда Гимназије. За њих ће настава почињати у 8.00h по утврђеном распореду. За ученике II, III и IV разреда нема промјена у распореду. О новом начину рада благовремено су обавијештени сви наставници и ученици.

       01.10.2020.   У гимназији ‘'Танасије Пејатовић'' почела је школска 2020/2021.год.

У гимназији ‘'Танасије Пејатовић'' почела је школска 2020/2021. година.
Послије опсежних припрема, школа је дочекала нову генерацију ученика. Првог дана одржани су часови одјељенског старјешине уз поштовање свих прописаних мјера Института за јавно здравље и у складу са Акционим планом Гимназије о организацији рада.
У школском дворишту, прије уласка, сви ученици су поштовали обиљежена мјеста.
Ученици I разреда добили су све потребне информације везане за начин рада и организацију наставе.
Ученике је поздравила директорица Љиљана Бајчетић уз жељу да буду здрави и поносни гимназијалци. Ђацима-првацима добродошлицу је пожељела и педагошкиња Ивана Вукашиновић.
Ученици II, III и IV разреда, такође, почели су са наставом онлине по раније утврђеном распореду.
Управа школе свим ученицима, наставницима и запосленим жели добро здравље и успјех у предстојећој школској години.

       28.09.2020.      АКЦИОНИ ПЛАН ГИМНАЗИЈЕ „ТАНАСИЈЕ ПЕЈАТОВИЋ“ ЗА
             ОРГАНИЗАЦИЈУ ОБРАЗОВНО-ВАСПИТНОГ РАДА У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.
             ГОДИНИ У УСЛОВИМА ЕПИДЕМИЈЕ COVID-19

Министарство просвјете Црне Горе је 8. септембра 2020. године упутило свим школама Упутство за организовање образовно-васпитног процеса у школској 2020/2021.години, а према Препорукама за заштиту здравља ученика и запослених у основним и средњим школама током трајања пандемије COVID-19, које је Институт за јавно здравље доставио Министарству просвјете 24. августа 2020. године.
У складу са добијеним упутствима, директорица Љиљана Бајчетић је 9. септембра 2020.године одржала консултативни састанак са предсједницима актива и именовала Радну групу за израду Акционог плана гимназије ''Танасије Пејатовић''. Предсједник Радне групе је Љубисав Боричић, професор физике који је израдио распоред часова, дежурстава и консултација за ученике. Радом групе координира директорица. Чланови су: педагошкиња Ивана Вукашиновић, Весна Кастратовић, професорица биологије, Маја Вучинић Драгашевић, професорица математике, Бојана Грујић, професорица ЦСБХ језика и књижевности и Данко Деспотовић, професор физичког васпитања.
Кроз интензивну комуникацију и размјену приједлога. Радна група формулисала је Акциони план за организацију наставе у Гимназији у условима епидемије цовид-19. Одјељенске старјешине упознаће ученике и њихове родитеље са детаљима плана. На основу овог документа формулисано је Упутство за организацију које се односи на рад особља на одржавању материјално-техничких и хигијенских прилика у школи. Акциони план биће редовно анализиран и усклађиван са епидемиолошким приликама и потребама ученика и запослених.

AKCIONI PLAN (pdf)

       14.09.2020.     ПРЕПОРУКЕ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ НАСТАВЕ

Сходно епидемиолошкој ситуацији у Црној Гори и Препорукама за заштиту здравља ученика и запослених у основним и средњим школама током трајања пандемије COVID-19 које је Институт за јавно здравље доставио Министарству просвјете 24.августа 2020.године, школска 2020/2021. година ће почети 1.октобра 2020.године.
Министарство просвјете је 8.септембра 2020.године упутило свим школама у Црној Гори упутства за начин организације образовно-васпитног процеса и препоруке за реализацију наставе. Њиме је предвиђено да ученици I разреда средње школе (гимназије и стручне школе) наставу похађају у школама, а ученици II, III i IV разреда наставу ће пратити онлине..
Овом одлуком Министарство просвјете исказало је одговорност према здрављу дјеце и запослених, али и потребу стварања предуслова за континуитет учења.
За ученике који похађају онлине наставу биће организовање консултације у школи, а провјера знања вршиће се, такође, у школи.
Као додатни вид подршке, на каналима TVCG 2 i MNE SPORT, емитоваће се наставни садржаји по утврђеној програмској шеми. Исти садржаји емитоваће се на Yоу Тубе каналу #UčiDoma и на порталу www.ucidoma.me. Програмска шема биће објављивана на wеб сајту www.ucidoma.me као и на порталу за наставнике, интернет страници Министарства просвјете, друштвеним мрежама и ТВ каналима.
Часови ће трајати 30 минута.
У Препорукама су назначена и детаљна упутства за заштиту здравља ученика и запослених. Сви ученици и запослени у школи биће обавезни да носе маске и одржавају физичку дистанцу у просторијама и у оквиру школског дворишта. У једној учионици моћи ће боравити највише 15 ученика.
Уколико је број ученика у одјељењу већи од 15, они ће бити подијељени у двије групе. Препоручено је да ученици не напуштају учионице за вријеме одмора између часова. Јасно су истакнуте мјере за одржавање опште и личне хигијене, мјере које треба предузети у случају појаве симптома респираторне инфекције или неке тегобе која побуђује сумњу.
Већ 9.септембра у Гимназији је одржан састанак директорице са предсједницима стручних актива на коме су разматрана достављена упутства и препоруке. У школи је формирана Радна група која ће урадити детаљни План за реализацију наставе и адекватан распоред о коме ће ученици и њихови родитељи бити благовремено обавијештени.

       27.08.2020.     Наши матуранти уписали различите факултете

Захваљујући знањима и компетенцијама, стеченим у Гимназији, свом посвећеном раду и одговорности, наши матуранти уписали су различите факултете у Црној Гори и иностранству. Желимо им много успјеха у остварењу животних и професионалних циљева.   списак уисаних факултета

       17.08.2020.       Гимназијалци, предавачи и полазници Инжењерске школе науке

У Пљевљима се од 17. августа 2020. године одржавају петодневна предавања и практичне вјежбе у оквиру прве инжењерске школе науке. Школу је иницирала НВО КСАН ( Корак са науком), удружење младих Пљевљака у сарадњи са Министарством науке Црне Горе. Пројекат се реализује уз подршку ЕТФ из Подгорице, Општине Пљевља и Рудника угља - Пљевља.   детаљније

       13.07.2020.      13. јул - Дан државности Црне Горе

Дан државности Црне Горе се слави као знак сјећања на 13. јул 1878. године када је Црна Гора на Берлинском конгресу добила међународно признање као независна држава и на општенародни Тринаестојулски устанак 1941. године.   детаљније

 

 

       02.07.2020.     Обавјештење

Подношење докумената за упис у I разред Гимназије ученика који су испунили услове по конкурсу, обавиће се у просторијама школе, уз поштовање мјера које прописује НКТ у:

петак, 03. 07. (09 – 14h) и
понедјељак, 06. 07. (09 – 14h).

Потребна документа: оригинална свједочанства посљедња три разреда основне школе, диплома „Луча“ и дипломе о резултатима са државних и међународних такмичења.

Директорица, Мр Љиљана Бајчетић

       02.07.2020.     Коначна ранг листа ученика уписаних у први разред

       29.06.2020.       Матуранти Гимназије посадили „матурско дрво“
                                     и тако започели лијепу и корисну традицију

Матуранти Гимназије „Танасије Пејатовић“ заједно са професорицама и директорицом дошли су на идеју да посаде „матурско дрво“, које би требало да остави печат једне генерације и то на веома занимљив начин. Осим што ће ово дрво бити корисно природи, сваки поглед на дрво изазваће широку палету емоција код ове генерације.  видео

       26.06.2020.        ОБАВЈЕШТЕЊЕ

Пријава за упис у први разред средње школе почиње у понедељак 29. јуна и трајаће до 2. јула у 15h.
На основу Наставног плана за општу гимназију, Општег закона о образовању и васпитању („Сл. Лист РЦГ“ бр. 64/02, 47/17), Закона о гимназији („Сл. Лист РЦГ“ 64/02, 47/17) и Статута ЈУ Гимназије „Танасије Пејатовић“ у првом разреду ученик бира укупно 3 часа обавезних изборних предмета на основу утврђене листе за школску 2020/2021. годину.
1. Теорија књижевности (2 часа)
2. Француски језик (2 часа)
3. Руски језик (2 часа)
4. Грађанско образовање (1 час)
5. Математичке функције у физици (1 час)
6. Екологија и заштита животне средине (1 час)
7. Биодиверзитет (1 час)
8. Хемија и живот (1 час)
9. Умјетност и визуелна комуникација (1 час)
10. Предузетништво (1 час)
11. Историја религије 1 (1 час).
Предметне програме за појединачне предмете могуће је наћи на сајту Завода за школство на линку http://www.zzs.gov.me/naslovna/programi/gimnazija/ Напомена: Ученик не може узети за обавезни изборни предмет страни језик који је изучавао у основној школи.

       17.06.2020.      ОБАВЈЕШТЕЊЕ

Упис у први разред Гимназије може се обавити онлајн у терминима:

понедјељак, 29. 06. (0-24h)
уторак, 30. 06. (0-24h)
сриједа, 01. 07. (0-24h)
четвртак, 02. 07. (0-15h)

Ученици који немају техничких могућности за онлине пријаву могу се пријавити у школи, са потребним документима, наведеним данима од 10h-13h.

Директорица,
Мр Љиљана Бајчетић

      17.06.2020.    НАГРАДЕ ЗА УСПЈЕШНЕ ГИМНАЗИЈАЛЦЕ

У уторак, 16. јуна 2020. године, у сали Гимназије уручене су награде ученицима који су остварили успјех на такмичењима из различитих области. Постојећа епидемиолошка ситуација условила је специфичну организацију и овог догађаја. Побједницима на Државном такмичењу у знању, у организацији ИЦЦГ, Павлу Џуверовићу ( прво мјесто из хемије ) и Александру Карталу ( прво мјесто из биологије ) уручене су раније дипломе ИЦЦГ. Овом приликом, диплому је добила Ана Лакетић која је освојила треће мјесто из историје. Присутне је поздравила директорица Љиљана Бајчетић и нагласила: ''Бити ''гимназијалац'' не значи само бити ученик гимназије. То је више од тога. То је дио идентитета, појам који подразумијева стицање знања, али и развој личности као цјелине, индивидуалних талената и способности. Ми, професори ове школе трудимо се да нашим ученицима створимо могућности да путују кроз вријеме и простор, да путују у себе и открију сопствене креативне потенцијале. Радимо то кроз наставу оријентисану на истраживање, али и разноврсне ваннаставне активности’’.  детаљније

      17.06.2020.     КОНКУРС ЗА УПИС УЧЕНИКА У I РАЗРЕД СРЕДЊИХ ШКОЛА У
                                    ЦРНОЈ ГОРИ ЗА ШКОЛСКУ 2020/2021. ГОДИНУ

На Конкурс за упис у I разред средње школе пријављују се кандидати који су завршили основну школу и који у вријеме подношења пријаве нијесу старији од 17 година. Пријава на Конкурс подноси се 29. и 30. јуна и 1. јула 2020. године (од 0 до 24 часа) и 2. јула 2020. године (до 15 часова). Пријава на Конкурс подноси се електронски на адресу www.upisi.edu.me. Ученик који први пут користи апликацију за упис потребно је да се претходно региструје. У току трајања рока за подношење пријава за упис у школу, комисија је дужна да сваког дана у 16 часова објави ажурирану ранг листу кандидата, пријављених до 15 часова тога дана, а ради њиховог информисања о мјесту на ранг листи. Ранг листа се објављује на огласној табли школе и садржи за сваког кандидата: име, име родитеља, односно старатеља, презиме, остварени број бодова појединачно по критеријумима који се вреднују за упис и остварени укупан број бодова. Ранг листа кандидата за упис у школу објављује се на огласној табли школе најкасније до 4. јула 2020. године. Након објављивања ранг листе ученици подносе школи оригинална свједочанства посљедња три разреда основне школе и дипломе о резултатима са државних и међународних такмичења, односно додијељеном признању у роковима које одреди школа. Ученици који се уписују у И разред средњих школа ослобођени су од плаћања административне таксе, у складу са чланом 18 Закона о административним таксама („Службени лист РЦГ“, бр. 18/19).  детаљније

       16.06.2020.         Објављен конкурс за упис ученика у средње школе
                                  9000 МЈЕСТА, КОМПЛЕТНА ПРОЦЕДУРА ЕЛЕКТРОНСКА

Објављен је Конкурс за упис у средње школе, путем кога ће ђаци бити у могућности да се упознају са понудом средњих школа. Саме пријаве за упис подносиће у недјељи од 29. јуна до 3. јула, а новина је да ће упис бити у потпуности електронски и то на платформи www.upisi.edu.me. То је данас саопштио министар просвјете др Дамир Шеховић, нагласивши да ће у Конкурсу бити око 9000 мјеста, што је сасвим довољно, али и да су уписни критеријуми остали исти. Додатно, он је најавио и 11 нових смјерова у стручним школама, потом филолошка одјељења у чак 6 гимназија, али и чак 800 стипендија за све ђаке који се одлуче за дефицитарна занимања III степена. Поред министра Шеховића, упис у гимназије представио је директор беранске гимназије Сретен Лутовац, а упис у средње школе представио је директор мјешовите школе у Голубовцима Зоран Кликовац. Како је Шеховић нагласио, ђаци ће, уз подршку својих родитеља, комплетну процедуру за упис у средње школе спровести „на клик“. Неће чак бити потребно ни да, у току пријаве, прибављају свједочанства нити дипломе са полагања полуматурских испита, баш као ни изводе из књиге рођених, нити један једини документ. Све ће бити рађено потпуно електронски и све ће се повлачити из постојећих база података Министарства просвјете и других органа. Министар је додао и да ће, након почетка е-уписа, дјеца сваког дана моћи да прате своје мјесто на ранг листи која се буде објављивала, и моћи ће електронски да повуку пријаву из једне школе и преусмјере је у другу уколико се предомисле, или пак виде да им позиција на ранг листи одређене школе или смјера није добра. Истакнуто је и да ће уписни критеријуми бити исти као и претходних година: општи успјех у посљедња три разреда основне школе; успјех на полуматурском испиту; те успјех из предмета значајних за поједину школу односно смјер. Бодују се и резултати са државних и међународних такмичења, те диплома Луча. Посебни критеријуми су, баш као и претходних година, прописани за специјалистичка одјељења гимназија.    детаљније

       14.06.2020.        Запажени резултати Милице Ковачевић на
                                    VI Државном такмичењу из социологије  

Друштво социолога Црне Горе у сарадњи са Филозофским факултетом у Никшићу, Институтом за социологију и психологију Филозофског факултета у Никшићу и Студијским програмом за социологију Филозофског факултета у Никшићу, а уз подршку Министарства просвете Црне Горе, организизовали су VI Државно такмичење из социологије за ученике средњих школа у Црној Гори.Тема овогодишњег такмичења била је: МЛАДИ И МОРАЛ. Такмичење се одвијало у двије етапе:
1) Писање рада на задату тему
2) Усмена одбрана рада На такмичењу је учествовало 64 ученика из 16 црногорских школа.
Међу учесницима овогодишњег државног такмичења били су и ученици наше школе: Стефан Бојовић, ученик III разреда, чија је менторка била професорица Маида Делић и Милица Ковачевић, ученица IV разреда, чија је менторка била професорица Адиса Малагић.  детаљније

       09.06.2020.      Завидан успјех матураната Гимназије "Танасије Пејатовић"

Добитници Дипломе “Луча” за одличан успјех у свим разредима основне и средње школе са свим петицама су: Дина Табаковић, Владан Алорић, Софија Бајчетић, Ана Грујичић, Божидар Голубовић, Хана Храстовина, Невена Јововић, Александар Картал, Јелена Кнежевић, Димитрије Лацмановић, Александра Миликић, Сара Милинковић, Емина Муловић, Милица Остојић, Милица Потпара, Маја Струјић, Жељко Тањевић и Драгана Зорић.

Диплому “Луча” за одличан успјех и примјерно владање у свим разредима основне и средње школе добили су: Огњен Дујовић, Павле Џуверовић, Милан Голубовић, Џенис Кечевић, Андрија Кнежевић, Милица Ковачевић, Алекса Кушљевић, Милица Љиљанић, Тамара Миликић, Андреј Ненадић, Анита Унковић, Марија Василијевић, Милица Васиљевић, Милица Вујановић, Наташа Вукојичић и Андреа Вуковић.

       09.06.2020.    У Дому културе одржана свечана додјела диплома “Луча“
                                 ученицима Гимназије “Танасије Пејатовић”

Гимназија “Танасије Пејатовић” ове године испратила је 34 ученика са дипломом “Луча”. Том приликом упрличена је свечаност, поводом додјеле диплома која је протекла уз велике емоције, како ученика, тако и њихових професора и свих присутних у Дому културе.
Ученицима и присутнима у сали, обратила се директорица Гимназије “Танасије Пејатовић”, Љиљана Бајчетић која је похвалила успјех матураната истичући да је Гимназија лука која заувјек остаје мјесто које ће их чекати и гдје могу да се врате.
“Ово су тренутци које ћемо сви памтити, који изазивају толико емоција да се готово могу опипати. Пуна су нам срца док вас гледамо данас: лијепе, озарене, помало устрептале и срећне. Промичу слике, догађаји, одзвањају гласови.
Расли сте пред нашим очима, превазилазили препреке, туговали и веселили се. Ми смо гледали како стасавате, постајете мудрији и височији, све љепши и паметнији. Уз вас смо расли и ми”, казала је Бајчетић у свом обраћању.
Добитнике дипломе “Луча” поздравио је и предсједник општине Пљевља, Игор Голубовић, истичући да је њихов успјех резултат добре сарадње, улагања у знање, како њиховог тако и професора ове установе.
“Представља ми посебну част и задовољсво, што могу данас подијелити овај свечани тенутак са вама јер је додјела диплома и признања из разних области друштвеног живота, наљепши догађај гдје се на једном мјесту збирно потврди разлог нашег постојања, а тај сте разлог управо ви”.
“Радујемо се вашим постигнутим резултатима и знајте да ваша “Луча” свијетли свим нашим суграђанима, као што су ваши родитељи и професори данас поносни на вас”.
“Оправдали сте као и многе генерације прије вас, сврху постојања пљеваљске Гимназије која је близу 120 година, кроз разна раздобља, испраћала најбоље младиће и дјевојке који су знањем потковани постали успјешни људи.”
“Сигуран сам да ће те својом полетношћу коју младост сама по себи носи, марљивошћу и истрајношћу, оправдати ову престижну диплому, да ћете освојити своје зацртане циљеве како на професионалном, тако и приватном плану”, казао је Голубовић.
Након додјеле диплома, ученици су уз пратњу гитаре, на емотиван начин привели крају још једно поглавље у свом животу. Надамо се да ће преданим радом и залагањем, наставити да нижу успјехе у даљем школовању и са њима искристалисати пут ка свом професионалном развоју.

       02.06.2020.        Виртуелни сајам америчког образовања - 4. и 10. јун

Амбасада САД у Подгорици, у сарадњи са Савјетодавним центром EducationUSA мреже који се налази у Америчком углу у Подгорици, планирала је да организује годишњи сајам америчких универзитета у Подгорици у априлу ове године. С обзиром да је због COVID-19 пандемије тај сајам морао бити отказан, EducationUSA мрежа је умјесто тога одлучила да организује први виртуелни сајам америчких универзитета за Југоистоичну Европу 4 и 10. јуна. Сајам је прилика за средњошколце и студенте да добију више информација о приликама за високо образовање у Сједињеним Државама. Предстваници 23 америчка универзитета и колеџа представиће онлине своје програме и процес пријаве, као и одговарати на питања заинтересованих ученика, студената и њихових родитеља. Поред тога, савјетници EducationUSA мреже подијеће информације о услугама које редовно нуде заинтересованима за студирање у Сједињеним Државама. Сајам ће бити отворен за заинтересоване ученике и студенте из Црне Горе, као и Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Кипра, Косова, Сјеверне Македоније, Србије и Словеније. За више информација појетите: bit.ly/seevirtualfair, а региструјте се на: bit.ly/seefairsignup!

       01.06.2020.           Софија Милић, освојила је друго мјесто на
                                                  Конкурсу ''Слика моје традиције''

Ученица Гимназије, Софија Милић, одјељење I-1, освојила је друго мјесто на Конкурсу ''Слика моје традиције'' у организацији Удружења фолклорних ансабала Црне Горе. Њена менторка је професорица Бојана Грујић. 
Рад ученице Софије Милић
Честитамо!

       26.05.2020.    Обавјештење за полагање ванредних испита

Пријава ванредних испита у јунском року обавиће се 2. јуна 2020. године у канцеларији секретарке школе.
Испит ће бити одржан 15. и 16. јуна 2020. године.

        26.05.2020.   Писмо Немање Цвијовића, бившег ученика наше школе

Поштовани Гимназијалци,

Прије свега да вас поздравим и пожелим свима успјешан завршетак школовања у овој школској години која је све, осим обична. Сигуран сам да и даље у најбољем свијетлу представљате наш "храм знања". Ја сам бивши ученик ове школе, Немања Цвијовић, тренутно кадет припремне године на Војној академији копнене војске "Evelpidon" у Атини. Како и претходних година, тако и ове године, Министарство одбране Црне Горе организује љетњи војни камп за младе(средњошколце). Као ученик трећег разреда Гимназије (2018 год), имао сам јединствену прилику да учествујем у том програму и са њега понесем неке од најлепших сјећања у мом животу. Осим што наша Гимназија пружа могућност свестраног образовања, она у сарадњи са горе поменутим Министарством пружа могућност да се на 15-ак дана опробате као војник. Знања стечена у Пљеваљској гимназији имају животну важност, а користила су ми и на кампу.
Желећи да вас заинтересујем за ову активност, укратко ћу пренијети моја искуства. Камп је 2018.год био организован у три града: Даниловграду (2 дана), Колашину (10дана) и Пљевљима (3 дана). За то вријеме учествовао сам у разним врстама основне обуке: стројеве радње, руковање оружјем, преживљавање у природи, рафтинг, алпинизам као и бројне друге. Старјешине су се трудиле да за кратко вријеме пренесу што више знања и, наравно, пазили на нашу безбједност. Морам да напоменем, све активности биле су слободне те нико није у стриктној обавези да ради оно што не жели. Није превише напоран, ни физички ни психички. Такође, обезбијеђени су бесплатан смјештај, исхрана и одјећа. То што идете на камп не значи да имате касније неку обавезу према организатору. Напротив, он служи за упознавање са животом у униформи и као помоћ у одабиру будућег занимања, као што је био случај са мном. Ако желите авантуру, дружење и стицање нових корисних знања и вјештина, мислим да је ово прави избор за вас.
За више информација посјетите сајт МО или неку од његових страница на друштвеним мрежама.

Срдачно,
Немања Цвијовић


П. С. Са овим текстом не представљам Министарство одбране нити сам за то овлашћен. Сврха текста је да заинтересујем младе преношењем личних искустава, а написан је на молбу директорице и мог бившег одјељенског старјешине мр. Љиљане Бајчетић.

        20.05.2020.        Mатурски испит

Ученици гимназије ''Танасије Пејатовић'' данас су полагали екстерни дио матурског испита из црногорског- српског, босанског, хрватског језика и књижевности.
Доследним поштовањем школских и епидемиолошких мјера НКТ заслужили су посебне похвале.
Својим понашањем показали су отменост иманентну пљеваљским гимназијалцима.

Директорица, Љиљана Бајчетић

       18.05.2020.       Матуранти успјешно завршили наставну годину

У гимназији ''Танасије Пејатовић'', у петак, 15. маја 2020. године завршен је IV класификациони период и наставна година за ученике IV разреда. Истога дана, у просторијама школе, а уз пуно поштовање свих заштитних мјера прописаних од стране Института за јавно здравље и НКТ, одржане су сједнице одјељенских вијећа и Наставничко вијеће на којима су утврђене оцјене и владање на крају наставне године. Ученици ће се у школске клупе вратити у сриједу, 20. маја 2020.године када ће полагати екстерни матурски испит из ЦСБХ језика и књижевности.
На крају IV класификационог периода постигнути су одлични резултати. Ученици су били вриједни и одговорни. Уписали су се у Гимназију као дјеца, а у живот их пратимо као паметне и добре људе. Поносни смо на све, а највише на 34 гимназијалаца који су носиоци дипломе ‘’ЛУЧА’’. Право на диплому ‘’ЛУЧА’’ по основу одличних оцјена из свих наставних предмета, у свим разредима, стекло је 18 ученика, а ‘’ЛУЧУ’’ по основу одличног успјеха у свим разредима, стекло је њих 16. Једна од њих је и Дина Табаковић која у току гимназијског школовања није имала ни оправданих ни неоправданих изостанака.
Одличан успјех на крају IV класификационог периода остварило је 44 ученика, врло добар успјех има 41, добар 11, а 1 ученик има довољан успјех. Са позитивним успјехом је укупно 97 ученика ( 95,15 ), а на полагање поправних испита упућује се 5 ученика. Одличан успјех из свих наставних предмета и просјечну оцјену 5,00 имало је 24 ученика. Примјерно владање имало је 85 ученика, добро 6, а незадовољавајуће 11 ученика. Међу њима било је више побједника са државних такмичења у знању и спорту, велики број учесника у ваннаставним активностима и пројектима реализованим у сарадњи са локалном заједницом, невладиним организацијама и удружењима.
Још једном им честитамо успјешан завршетак наставе и желимо срећу на предстојећим испитима.

Директорица, Мр Љиљана Бајчетић

       18.05.2020.     Међународни дан музеја - 18. мај

Музеј представља установу у којој се чувају, проучавају и излажу – хронолошки или тематски – збирке старина и умјетнина, природњачких, техничких и сличних предмета. Као јавна или приватна установа од посебног је значаја за очување културе сјећања и развој науке. Трагови сакупљања музејских збирки на терену данашње Црне Горе сежу у вријеме црногорских митрополита а карактер прикупљених предмета упућује прије свега на црквену историју. Од краја XVIII вијека почиње сакупљање ратног материјала: заставе, оружје, одликовања. Управо збирка ратног материјала, допуњена током XIX вијека има изузетно мјесто у актуелним поставкама Народног музеја Црне Горе. Од времена Петра II Петровића Његоша када је Биљарда постала владарски двор, збирке ратног материјала су биле изложене у појединим одајама овог здања. Институција музеја формално је утемељена 1896. године када је донијет Закон о Књажевској црногорској библиотеци и музеју.  детаљније

       16.05.2020.     ОНЛАЈН ИЗДАЊЕ СПОМЕНАРА

Није прекинута дугогодишња традиција, није покидан низ успомена, јер и ове године наши матуранти завршавају школске дане уз споменар као ризницу најљепших сјећања и пажљиво пробраних тренутака, од којих је сaздан мозаик знања, чојства, другарства, радости живљења и племенитог младалачког духа.
Ово није почетак краја, ово је крај почетка. Срећно, драги матуранти.
Споменар су припремиле професорице Адела Дркић и Ивана Клачар, као и ученици одјељења четвртог разреда са својим одјељењским старјешинама. Захваљујемо на подршци и помоћи директорици Љиљани Бајчетић и нашим колегиницама и колегама, a посебно професорицама Бојани Грујић, Невени Томић, Сањи Голубовић и Јелени Вуковић.   СПОМЕНАР

Адела Дркић и Ивана Клачар

       15.05.2020.       "Породица - наше топло гнијездо"

Међународни дан породице се обиљежава 15.маја, а мини-филм под називом “Породица – наше топло гнијездо” смо припремиле инспирисане тим догађајем. Породица је благо које требамо да његујемо, али понекад заборавимо да најближима искажемо љубав и пажњу због других обавеза. Овај период пандемије нам је указао на значај породице и подршке. У име волонтерског тима, желимо да овај видео буде подстрек људима и да буду захвални на богатству које имају. Срећне смо што осим код куће, породицу имамо и у школи, како међу другарима, тако и међу професорима и менторима. Професорице Адиса Малагић и Љиљана Раневска помогле су нам при реализовању наше замисли да на овај начин обиљежимо Дан породице и свакодневно кроз своје активности граде велику породицу младих нашег града. Никад није касно изненадити вољене лијепим гестом или ријечима... Покажи љубав, воли!      

Ема Кулосмановић и Сања Ковачевић, III-2
Волонтерски клуб Гимназије "Танасије Пејатовић"

       13.05.2020.    Литерарни и ликовни конкурс "Сви смо ми исти"

Конкурс се расписује у склопу пројекта «Љепши живот ОСИ», кој је подржан у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (ReLOaD), који финансира Европска унија, а спроводи Програм Уједињених нација за развој (UNDP). У Црној Гори, РеЛОаД програм спроводи се у партнерству са општинама Пљевља, Подгорица, Никшић, Котор и Тиват. Сваки човјек (дијете) је индивидуално и јединствено биће које има своје специфичности, потенцијале, таленте и тешкоће. Друштвена заједница је једнако одговорна према свим својим члановима међу којима су и они којима је потребна посебна и већа друштвена подршка. Стога је једнакост у друштву тема овог литерарног и ликовног Конкурса.  детаљније

       11.05.2020.      РЕЗУЛТАТИ ЛИКОВНОГ КОНКУРСА
                                 ''УМЈЕТНОСТ ИЗОЛАЦИЈЕ – ЉЕПОТА ЋЕ СПАСИТИ СВИЈЕТ''

Интерни ликовни Конкурс Гимназије ''Танасије Пејатовић'' на тему ''Умјетност изолације – љепота ће спасити свијет'' трајао је од 5. априла до 4. маја 2020. године. Приспјели радови, под шифрама, постављени су на facebook страници Гимназије.
Радове је оцјењивао стручни жири у саставу: директорица Гимназије - Љиљана Бајчетић, директор галерије ''Витомир Србљановић''- Белис Појатић, професорица Ликовне умјетности – Жаклина Љубић, професорица Руског језика – Наташа Цмиљанић, професорица Енглеског језика – Јелена Вуковић, професорица Информатике Ивана Анђелић, педагошкиња Ивана Вукашиновић. По њиховој одлуци прво мјесто, равноправно, дијеле два рада чији су аутори Марија Ђуровић ( шифра ''чичак'' ) и Ема Абаспахић ( шифра ''цвјетање ума''). На другом мјесту је рад ауторке Лидије Цвекић ( шифра ''цолосс128'' ). Награде за њих, предусретљивошћу секретарке Емине Салиховић, обезбиједио је Секретаријат за друштвене дјелатности Општине Пљевља.
По броју гласова, ''лајкова'' на фацебоок страници наше школе, на првом мјесту је рад Теодоре Деспотовић ( шифра ''пикаполоница''). Друго мјесто освојио је рад Еме Абаспахић (шифра ''цвјетање ума'' ), а на трећем мјесту је рад Нејре Половине ( шифра ''блуе флоwерс'' ). У овој категорији побједнике ће наградити школа.
Радови Еме Кулосмановић ( шифра ''Аљаска'') и Марије Ковачевић (шифра ''ружа 05''), такође су били запажени и добили значајан број гласова.
Свим учесницима овог Конкурса, срдачно се захваљујемо на учешћу и честитамо на показаном таленту и маштовитим идејама. Њихова спремност да поклоне дио себе заиста нам је уљепшала дане изолације и спасила макар мали дио свијета. Желимо вам још много успјеха на новим конкурсима!

Гимназија ''Танасије Пејатовић''

       10.05.2020.   Есеј "Иновација која ме инспирише” ученице Еме Кулосмановић
                             понио титулу најбољег у пројекту “Заори дубље , прошири бразде”

Ова година нас је у много чему изненадила. Свима ће нам остати у сјећењу пандемија вируса KОВИД-19. која је на тренутак зауставила свијет, али не и младе људе у намјери да пишу историју будућности. Упркос ванредним приликама, одржан је јубиларни десети пројекат „Заори дубље, прошири бразде“ у организацији Студентског бизнис центра и Универзитета Доња Горица. Око 100 матураната и средњошколаца из цијеле Црне Горе окупило се на онлaјн платформи и реализовало први онлајн пројекат овог типа у нашој земљи. Ученице трећег разреда Гимназије „Танасије Пејатовић“: Катарина Терзић, Невена Бојовић и Ема Кулосмановић учествовале су у дводневним активностима, градиле тимски дух и стицале нова искуства. детаљније

       09.05.2020.      Дан побједе над фашизмом и Дан Европе, 9. мај

Данас, 9. маја 2020. године обиљежавамо Дан побједе над фашизмом и Дан Европе. Прије 75 године фашистичка Њемачка је потписала безусловну капитулацију у Другом свјетском рату. На темељима антифашистичких вриједности, 9. маја 1950. године, направљен је и први корак ка стварању Европске уније. Други свјетски рат представља најкрвавији сукоб у историји човјечанства. Трајао је 6 година (од 1. септембра 1939. до 2. септембра 1945. године). Рат је обухватио готово цијели свијет – 61 земљу, односно 96 одсто свјетског становништва. У њему је под оружјем учествовало око 110 милиона људи, а животе је изгубило више од 50 милиона људи – војника и цивила. Материјална разарања такође су била велика. Изазивачи рата били су нацистичка Њемачка (Трећи рајх) и фашистичка Италија у Европи и милитаристички Јапан на Далеком истоку. Ове земље су биле повезане војним савезом (Тројним пактом) који су потписале крајем септембра 1940. године. Неколико сателитских држава им се придружило углавном против своје воље (Мађарска, Румунија, Бугарска, Финска). На другој страни, овим земљама су се супротставиле Велика Британија са својим колонијама и доминионима, Француска, Совјетски Савез, а нешто касније и Сједињене Америчке Државе. Оне су створиле Антифашистичку коалицију. Током рата придружили су им се добро организовани покрети отпора у земљама против којих је била извршена агресија (Југославија, Грчка и Пољска). Основне карактеристике рата биле су “блиц-криг” (муњевити рат) и концентарциони логори, познати као фабрике смрти. Нека техничка достигнућа, као што су тенк и авион, у Другом свјетском рату су имала масовну употребу и постала најефикасније и одлучујуће оружје. детаљније

       08.05.2020.      ВАЖНО ОБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА МАТУРАНТЕ !!!

           ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА МАТУРСКИ И СТРУЧНИ ИСПИТ У ЈУНСКОМ ИСПИТНОМ
            РОКУ ШКОЛСКЕ 2019/2020. ГОДИНЕ

Сриједа, 20.мај 2020, испит из Црногорског-српског, босанског, хрватског језика и књижевности; Албански језик и књижевност,
Субота, 30. мај 2020, испит из страног језика,
Понедељак, 1. јун 2020, испит из математике Пажљиво прочитајте постере који су у прилогу.

 

       30.04.2020.      Обиљежен Дан дјевојчица у ICT-u

Дан дјевојчица у ICT-u обиљежава се посљедњег четвртка у априлу. Обиљежавање овог дана почело је 2011. године на иницијативу Међународне телекомуникационе уније (ITU) у склопу глобалног циља да се подигне свијест о важности оснаживања и охрабривања дјевојчица и дјевојака да се укључе у образовне програме с фокусом на ICT и граде своје каријере у овој области. Наше вриједне дјевојчице су, на иницијативу професорица информатике радиле на различитим задацима. Креирале су сајтове у HTML-u, као и Google презентације, креирале су квиз и асоцијацију у Power Point-u, затим мапе ума у апликацији Coggle, користећи информатичке појмове. Теме за сајтове су биле различите, од знаменитости нашег града, државних симбола, до тема из омиљених филмова. Квиз је посвећен Adi Bajron која је била прва програмерка. Активности дјевојчица погледајте у неколико наредних објава.
Ученице одјељења: I-2, I-4, III-1

       30.04.2020.      IN MEMORIAM

СЈЕЋАЊЕ НА ПРОФЕСОРА ЧЕДА ТЕРЗИЋА

     Чедо Терзић је рођен 2. децембра 1949. године у селу Лађана. Основну школу завршио је у Крушеву, гимназију у Пљевљима. Студирао је на Филозофском факултету у Приштини на одсјеку за српско-хрватски језик и књижевност. Запослио се у Гимназији ,,Танасије Пејатовић“ у Пљевљима 20. октобра 1976. године, гдје је радио до одласка у пензију 31. децембра 2016. године. Колегинице и колеге су Чеда са сјетом испратиле у пензију, а сада, 29. априла 2010. године, остаје жал што немају прилику да се поздраве са њим посљедњи пут. Вијест о његовој смрти колектив наше школе примио је са невјерицом, али и с болном спознајом да нас је напустила једна добра и топла душа.
     Као колега, Чедо је био одмјерен и добронамјеран, спреман да помогне, да посавјетује млађе колеге и колегинице. Умио је смирено и разложно да се носи са свим професионалним изазовима. У зборници, на излетима и школским прославама увесељавао је друштво својим ведрим, младалачким духом. Преносио је на све присутне радост живљења која је у њему стално тињала. Осим рада у настави, преко двије деценије био је ангажован у синдикалним активностима, у свим органима синдиката, од синдикалне организације, општинског одбора, регионалног одбора, до Главног одбора Синдиката Црне Горе, за шта је добио највећа признања. Као представник синдиката наше школе залагао се за побољшање положаја просвјетних радника и враћање просвјети некадашњег друштвеног угледа и кредибилитета.
     Према ријечима његових ученика, Чедо Терзић је био професор кога се често сјете и о коме с радошћу причају. Плијенио је својом непосредношћу и искреношћу. Топао осмијех, чак и понека суза радосница због ученичког успјеха или лијепог геста, красили су његово лице и били препознатљив знак његове личности. Професор Чедо је испратио много генерација ученика. Отишли су даље оснажени новим знањима и искуствима стеченим из књига, предоченим и разјашњеним ријечима искусног предавача. Нит пријатељства која спаја професора Чеда и његове ученике, као и ђачка сјећања на занимљиве, духовите и ведре тренутке са својим професором, саздали су чврст духовни спомен његовом постојању и трајању.
     Нека му је вјечна слава!

Колектив Гимназије

        28.04.2020.   Отворен YouTube канал школе

У току online наставе, ученици су урадили велики број домаћих задатака. У њима се испољила маштовитост, оригиналност и техничка припремљеност. Под менторством својих наставника, ученици наше школе исказали су велико знање и таленат. У жељи да промовишемо рад, посвећеност и креативност, одлучили смо да отворимо youtube канал на коме ћемо постављати успјешне радове ученика и наставника. Наш youtube канал можете пратити на адреси:
YouTube канал школе

       24.04.2020.     Састанак Ученичког парламента

У договору са директорицом и педагошкињом школе, 15. априла 2020. године одржана је сјединица Ученичког парламента ЈУ Гимназија „Танасије Пејатовић“ са почетком у 13:00 часова.
Усљед новонастале ситуације, поводом пандемије вируса COVID-19, сједницу смо реализовали помоцу апликације за видео конференције „Zoom“.
Дневни ред:
1. Анализа успјеха на крају III класификационог периода школске 2019/20. године
2. Осврт на реализацију онлине наставе                                    
3. Текућа питања                       детаљније                                     

       24.04.2020.       Продужен ликовни конкурс

Драги гимназијалци, обавјештавамо вас да је школски ликовни Конкурс чији је назив ''Умјетност у изолацији – љепота ће спасити свијет'' продужен до 04.05.2020. године.

       23.04.2020.       Млади екорепортери Црне Горе

На овогодишњем Међународном конкурсу Млади еко репортери, а поводом Дана планете Земље, 22. априла 2020. проглашени су најбољи радови.У конкуренцији 520 радова око 400 ученика из 15 средњих и 37 основних школа, као и сваке године ученици наше школе имали запажених резултата. Пројекат организује НВО “ЕКОМ” у склопу фондације за еколошку ефукацију (ФЕЕ), а подржано од Завода за школство.  детаљније

       23.04.2020.     Свјетски Дан књиге и ауторских права

- Рај сам одувијек замишљао као својеврсну библиотеку. - Хорхе Луис Борхес

Ученици Гимназије "Танасије Пејатовић" сваке године са посебном пажњом обиљежавају Дан књиге.Због ситуације у којој се налазимо ми, а и цијели свијет, ученици Гимназије нијесу могли живом ријечју да припреме програм. Свакодневно смо могли да се увјеримо да су многи, због самоизолације и социјалне дистанце и немогућности да се срећу са својим пријатељима потврдили да је добра књига најбољи пријатељ који нас никад не изневјери. Видјели смо да књигу нијесу замијениле савремене технологије и друштвене мреже.
Ускоро ћемо славити сто година од како су у Шпанији почели да обиљежавају дан у славу КЊИГЕ. Да се подсјетимо како је то било.  детаљније

       14.04.2020.    Удружење Родитељи прилагодило сервис при учењу за
                                дјецу из социјално угрожених породица

Обавјештавамо Вас да је удружење Родитељи, услед новонастале ситуације прилагодио сервис подршке при учењу за дјецу из социјално угрожених породица, са циљем једноставнијег праћења програма #УчиДома.  детаљније

       13.04.2020.   Из угла просвјетних радника који раде од куће

Текст за новински додатак Министарства просвјете о пројекту "УчиДома" и наша професорица Ивана Клачар.

 

 

 

 

 

       12.04.2020.     Успјешан завршетак трећег класификационог периода

Трећи класификациони период почео је 27. јануара 2020. године. Редовна настава, због пандемије коронавируса, обустављена је 13. марта. Настава онлајн, послије опсежних припрема, почела је 23.марта. У току је трећа седмица наставе на даљину. У сриједу, 1. априла 2020. године у Гимназији су одржана одјељенска вијећа преко вибер група. Сједнице су благовремено заказане и почеле су у 17.00 часова. Сви професори су били доступни и учествовали у вијећима. По утврђеном Дневном реду, анализиран је успјех и владање ученика остварен на трећем класификационом периоду. Детаљан преглед, на нивоу школе, приказан је табеларно . . .   детаљније     

       12.04.2020.    Распоред наставе - четврта недеља - од 13.4. до 16.4.2020.

       11.04.2020.      Обраћање директорице Љиљане Бајчетић и предсједника
                                        Ученичког парламента Павла Џуверовића

       07.04.2020.    Најбољи од најбољих


Павле Џуверовић

Александар Картал

Ана Лакетић

Поштовани,

Протиче већ трећа радна недјеља наставе на даљину. Ученици и професори Гимназије посвећени су својим обавезама. Сви улажу велике напоре да предавања буду осмишљена, свима доступна и корисна. Ученици се труде да испуне постављене захтјеве, свјесни одговорности за сопствену будућност. Међу њима су и они који су на Државном такмичењу у знању, у организацији Испитног центра Црне Горе, остварили врхунске резултате. Планирали смо да, по добијању званичних резултата, организујемо школску свечаност на којој би их представили широј јавности и наградили. Наравно, и менторе који су им несебично помагали у постизању успјеха. Изненадна ситуација изазвана ширењем вируса covid-19, осујетила је ове планове. Међутим, као што смо успјели организовати онлајн наставу, на сличан начин желимо да вам представимо наше ''најбоље међу најбољим''. Они су понос Гимназије и понос нашег града.   детаљније

       06.04.2020.    Успјех и владање ученика на крају трећег класификац. периода

Графичко-статистички приказ успјеха и валадања ученика на крају трећег класификационог периода школске 2019/20. године.

       05.04.2020.    Распоред наставе - трећа недеља - од 6.4. до 11.4.2020.

       05.04.2020.    Конкурс ''Умјетност у изолацији – љепота ће спасити свијет''

Драги ученици Гимназије,

Својим одговорним односом према обавезама свакодневно показујете зрелост. Знамо да проводите доста времена у учењу. Желимо да дио слободног времена искористите на креативан начин. Позивамо вас да учествујете на школском ликовном Конкурсу чији је назив ''Умјетност у изолацији – љепота ће спасити свијет'' . Покажите свој таленат!
Радове (под шифром) можете слати на e-mail creativegimpv@gmail.com. Рјешење шифре послати на исту адресу у посебном е-маил-у. Један аутор може послати највише два рада. Конкурс ће трајати од 5. априла до 25. априла 2020. године у 20.00 х. По истеку овог рока, сви радови биће истакнути на фацебоок страници наше школе. Гласање ће трајати од 26.априла, у 12.00х, до 28. априла, у 22.00 х. Побједника ћемо бирати гласовима стручног жирија (50%) и гласовима на фацебоок страници школе (50%). Побједници на конкурсу биће аутори чији радови добију највећи број гласова.
Прва три рада биће награђена. За додатна питања у вези са конкурсом, обратите се ICT координатору.
''Учи Дома'', ми додајемо, сликај, цртај!

Директорица, Љиљана Бајчетић

       03.04.2020.     Никола Станић (студент у САД) - пружа нам подршку

Бивши ученик наше школе Никола Станић који студира у САД, пружа нам подршку.

Хвала ... срдачан поздрав од твоје Гимназије

       02.04.2020.     Основне методичке смјернице за организацију и спровођење
                                  учења на даљину у условима ванредних околности

       30.03.2020.     Распоред емитовања #УчиДома садржаја за наредну недељу

       28.03.2020.      Обавјештење

Због обуставе наставе, од великог је значаја комуникација одјељенског старјешине са родитељима. Веома је важно да поуздане информације родитељи добијају и са нивоа система.
Министарство просвјете је уз подршку Црногорског Телекома, на иницијативу НВУ "Учионица у покрету", креирало портал Дневник (www.dnevnik.edu.me) који представља надоградњу некадашњег портала www.ocjene.me.
За пријављивање на портал родитељи од одјељенског старјешине добијају корисничко име и лозинку (и даље су активни налози који су коришћени за портал www.ocjene.edu.me) чије уношење им обезбјеђује приступ информацијама о дјетету, које су евидентиране у Информационом систему образовања.
Дио портала под називом Сарадња са родитељима намијењен је за информисање о терминима родитељских састанака, планираним излетима, екскурзијама и сличним општим обавјештењима. У овом тренутку, док траје обустава наставе, овај дио портала може послужити да родитељи добију општа обавјештења са нивоа школе, односно од одјељењског старјешине.
Дио портала Контакт планиран је за комуникацију родитеља и одјељенског старјешине тако да родитељ одјељењском старјешини може поставити питање на који ће одговор добити путем e-maila.

       23.03.2020.       Обавјештење

Поштовани ученици и родитељи,
Министарство Просвјете Црне Горе је, у складу са препорукама Института за јавно здравље и Националног координационог тијела, Наредбом за предузимање привремених мјера за сузбијање и спречавање преношења новог коронавируса, обуставило рад образовно-васпитних установа на период од најмање 15 дана, почевши од 16. марта 2020. године. У складу са том одлуком, обустављена је настава у гимназији ‘’Танасије Пејатовић’’ – Пљевља.
Прекид наставе у школама не значи и прекид образовно- васпитног рада. Како би обезбиједили континуитет наставног процеса, као важног предуслова његове успјешности, ми смо формулисали План о поступању у новонасталој ситуацији. Њиме су предвиђене различите активности у циљу остваривања ефикасне вертикалне и хоризонталне комуникације у оквиру школе ...   детаљније

       22.03.2020.      Распоред емитовања наставе на ТВ

Пратите распоред емитовања наставе на ТВЦГ2, Учи дома 1 и Учи дома 2!

А у наставку се, уколико желите, информишите о позицијама канала #UciDoma код различитих ТВ оператора: 🖥

Телеком
ЕКСТРА ТВ: ТВЦГ2 (2), Учи дома 1 (9) и Учи Дома 2 (10)
ТВ ЗА СВЕ: РТЦГ (2), (16) и (18) 🖥

Телемах
Д3, ЕОН и Тотал ТВ: ТВЦГ2 (2), Учи дома 1 (26) и Учи дома 2 (27) 🖥

М-тел
КАБЛОВСКА: ТВЦГ2 (2), Учи дома 1 (18) и Учи дома 2 (6)
САТЕЛИТСКА: ТВЦГ2 (2), Учи дома 1 (7) и Учи дома 2 (8)

       20.03.2020.    Смјернице у организацији наставе на даљину

Све додатне информације и објашњења ученици и родитељи могу затражити од Министарства просвјете путем званичне и-мејл адресе mps@mps.gov.me или позивом на број телефона 020 410 110 (за основне школе) и 020 410 106 (за средње школе).

       18.03.2020.    Настава на даљину #УчиДома од сљедеће недеље

„Министарство просвјете даноноћно ради на припреми новог концепта наставе на даљину која ће се одвијати под слоганом #УчиДома, и са којом ће се кренути почетком сљедеће недјеље. Подразумијеваће учење путем телевизијских канала, YouTube канала и садржаја на е-платформама, о чему ћемо детаљно обавијестити јавност до краја недјеље“, поручио је министар просвјете др Дамир Шеховић. детаљније

       17.03.2020.      Јавни оглас за избор кадета/кадеткиња за образовање на
                                  иностраним војним академијама

Министарство одбране, на основу члана 5 став 2. Правилника о начину пријема лица у службу у Војсци Црне Горе и резервни састав Војске и начину избора кадета (“Службени лист ЦГ”, број 18/18) расписује јавни оглас за избор девет кадета/киња (у даљем тексту: кадети) за потребе Војске Црне Горе, за образовање на војним академијама Републике Сјеверна Македонија, Републике Хрватске и Републике Аустрије, почев од студијске 2020/21. године. детаљније

       14.03.2020.   Гимназија "Танасије Пејатовић" спремна за рад у новим условима

Одлуком Владе Црне Горе, у циљу спречавања преношења корона вируса, рад васпитно-образовних установа прекида се од 16. марта 2020.године, у трајању од најмање 15 дана.
У складу са поменутом одлуком, а на основу припремљених мјера, професори наше школе осмислили су начин рада у новонасталој ситуацији. У комуникацији са ученицима они ће користити електронску пошту, вибер групе и бесплатне платформе за учење. Одјељенске старјешине су члановима Одјељењских вијећа већ прослиједиле потребне податке ученика. У поменутим активностима асистирао је ICT координатор.
Предметни наставници ће, преко и-меил-а, вибер група и платформе, на адресе ученика слати презентације, задатке за вјежбање и домаће задатке. Ученици су у обавези да редовно читају послате материјале и да благовремено одговарају на постављене захтјеве. Посебна ажурност очекује се од ученика завршног разреда који ускоро полажу матурски испит.
-Наша школа жели да, и у новонасталој ситуацији, буде уз своје ученике. Ово није замјена за редовну наставу. Заједнички циљ нам је да обезбиједимо континуитет наставног процеса као важног елемента његове успјешности. Увјерена сам да ће наши ученици показати одговорност и “гимназијски дух”- саопштила је директорица Љиљана Бајчетић и захвалила се колегама на кооперативном односу.
За додатне информације ученици се могу обратити одјељењском старјешини или ICT координатору школе на mail: ict@gim-pv.edu.me
                                                                            

       14.03.2020.    Наредба за предузимање привремених мјера за спријечавање
                      уношења у земљу, сузбијање и спријечавање новог корона вируса

        13.03.2020.    Успјех гимназијалаца на Државном такмичењу

У организацији Испитног центра Црне Горе, у Подгорици је 23. фебруара 2020. године одржано Државно такмичење ученика средњих школа. Први пут такмичење је организовано у двије категорије. У првој су се такмичили ученици првог и другог разреда, а друга категорија је обухватала ученике трећег и четвртог разреда.
На Државно такмичење пласирало се 18 гимназијалаца. Због болести, два ученика су морала одустати од учешћа.
Најбољи међу најбољима били су:
Павле Џуверовић – прво мјесто из хемије, ментор Росанда Терзић
Александар Картал - прво мјесто из биологије, ментор Весна Кастратовић
Ана Лакетић – треће мјесто из историје, ментор Лазар Аранитовић
Остали ученици остварили су респектабилан број бодова који им је обезбиједио висока, иако не и награђена, мјеста међу овогодишњим такмичарима. У организацији Испитног центра, у четвртак 12. марта, Павле Џуверовић и Александар Картал радили су селективне тестове. Оба кандидата успјешно су прошла и овај круг такмичења. На основу постигнутих резултата ушли су у четворочлане, репрезентативне тимове који ће представљати Црну Гору на престижним Међународним олимпијадама из хемије ( Павле Џуверовић ) и биологије (Александар Картал ).
Честитамо нашим ученицима и њиховим менторима.

Директорица Љиљана Бајчетић

        08.03.2020.     Међународни Дан жена

„Жена се не рађа, женом се постаје.“
Симоне де Бовоар Међународни дан жена, 8. март, изгласан давне 1977. године на Генералној скупштине УН као Дан женских права, свечано је обиљежен у Гимназији „Танасије Пејатовић“. Школски тим за културно-забавне активности, који чине професорице Наташа Цмиљанић, Јелена Вуковић, Ивана Анђелић и Ивана Клачар, у сарадњи са ученицима одјељења IV2, приредио је изложбу посвећену женама Црне Горе. Програм је трајао током цијелог дана, ученици су у пратњи својих професора, имали прилику да се заједно, кроз изложбу, упознају са знаменитим женама, умјетницама, љекарима, принцезама и народним херојима наше земље. Поред изложбе, по први пут су у холу Гимназије ученици присуствовали видео презентацији која је на иновативан начин приказала значајне жене цијелог свијета, које су својим радом, знањем и постигнућима обиљежиле своје вријеме и задужиле човјечанство. Програм је имао интерактивни карактер, јер су ученици, након одгледане изложбе и презентације, одговарали на питања професора, размјењивали утиске о виђеном и исте преносили на плакат „Жена којој се дивим...“.

       05.03.2020.    Одржан огледни час (проф. Наташа Цмиљанић)

Ученици I и II разреда наше школе, који изучавају руски језик, обиљежили су један од највеселијих руских празника - Масљеницу. Заједно са професорицом руског језика Наташом Цмиљанић реализовали су низ активности које прате овај традиционални руски празник. На тај начин су се приближили руској култури и традицији. Часу су присуствовале директорица Љиљана Бајчетић и педагошкиња Ивана Вукашиновић, као и професорице: Јелена Бајић, Ивана Клачар, Јелена Вуковић, Љиљана Вукашиновић, Бисера Булут и Мирка Попадић.

       02.03.2020.   Одржана радионица - Медијска писменост

Дана 2.марта 2020.године у библиотеци Гимназије "Танасије Пејатовић" професорице Невена Томић, Бојана Грујић и Нада Рондовић и библиотекарка Љуба Чепић одржале су радионицу Медијска писменост за ђаке првог, другог и трећег разреда. Ученици су упознати са значењем медијске писмености и критичког мишљења, феноменом лажних вијести (fake news), и безбједности на интернету, причом као инструментом успјеха и/или контроле (storiteling) као и сликом жене у медијском огледалу. Ученици су активно учествовали у свим сегментима радионице (самостални рад, рад у групи, препознавање лажних вијести, тумачење реклама). Стечена знања и способности ученици ће до краја школске године моћи и практично примијенити кроз рад секције Медијска писменост , а у оквиру група подијелили су и различита задужења. Треба напоменути да се Медијска писменост изучава као изборни предмет у другом разреду опште гимназије.

Тим за медијску писменост

       29.02.2020.     Научни караван

Под покровитељством Министарства науке, у Пљевљима је 27. и 28. фебруара 2020. била стационирана “Научна експедиција”. Гимназија “Танасије Пејатовић” била је њен домаћин, а ученици основних и средњих школа, као и заинтересована јавност, имала је прилику да унаприједи научну писменост кроз изложбу Нобеловаца, експерименте, презентације и интерактивне огледе. Шефица кабинета у Министарству науке Ђурђина Булатовић казала је да тај ресор у сарадњи са невладиним организацијама које се баве промоцијом науке, организује овај догађај са циљем да приближи и представи науку на нов и занимљив начин.   детаљније

       26.02.2020.      Дијалогом, сарадњом и разумијевањем против насиља

Дана 26.фебруара 2020. године, у свечаној Сали Гимназије “Танасије Пејатовић” у Пљевљима, одржана је радионица “Дијалогом, сарадњом и разумијевањем против насиља ”. Радионицу су осмислили и креирали ученици I-1 i I-3 заједно са другарима из II , III i IV разреда уз менторску подршку професорица Адисе Малагић и Бисере Булут. Модератори данашњег часа биле су ученице четвртог разреда: Милица Ковачевић и Милица Љиљанић.  детаљније

       25.02.2020.   "Научна експедиција" Министарства просвјете 27-28. фебруара у
                                   Гимназији "Танасије Пејатовић" Пљевља

“Научна експедиција” Министарства науке ће 27. и 28. фебруара од 11h до 15h бити стационирана у просторијама ЈУ Гимназија “Танасије Пејатовић”, гдје ће бити презентоване следеће активности:

1. Експерименти из области хемије, биологије, физике и електронике - ПРОНА
2. Увод у свијет роботике - МОНТЕНЕГРОБОТИКС и ПОЛИТЕХНИКА
3. Зелена енергија (коришћење енергије из области обновљивих извора енергије) - ЕНЕРГЕКО
4. Микроконтролери и микрорачунари – нова знања, идеје и истраживања - ИНФОРМА
5. Изложба „Упознајте Нобеловце“
6. ЛХЦ сударач                                                                 агенда

       24.02.2020.    Реци НЕ насиљу!

Крајем првог полугодишта у Гимназији је формиран посебан Тим за превенцију и сузбијање свих облика насиља и вандализма у школама. Једна од првих активности тог тима било је расписивање школског ликовног Конкурса на тему ‘’Реци не насиљу’’. На Конкурс, који је трајао до 30.јануара 2020. године, приспјело је десет радова наших ученика. Ова активност спроведена је у сарадњи са Центром за социјални рад који, такође, спроводи низ мјера на превенцији и сузбијању свих облика насиља, нарочито над дјецом. Директорица Центра, Бранка Даниловић била је једна од чланица жирија. Остали чланови били су Љиљана Бајчетић, директорица, Жаклина Љубић, предсједница, професорица ликовне умјетности, Ивана Вукашиновић, педагошкиња и координатор Тима, Наташа Цмиљанић, професорица руског језика.  детаљније

        23.02.2020.      Професор физичког васпитања Данко Деспотовић
                                   учествовао је на 20. Сплитском маратону

Професор физичког васпитања Данко Деспотовић учествовао је на 20. Сплитском маратону. На самој трци учествовало је 3000 такмичара из читаве Европе. Маратон је истрчао у времену од 3:53:51.

 

 

 

 

 

 

       08.02.2020.     Угледни час на тему „Холокауст – сјећање на жртве“

Поводом међународног Дана сјећања на жртве холокауста у Гимназији “Танасије Пејатовић“ је одржан угледни час на тему „Холокауст – сјећање на жртве“. Час је реализовао наставник историје Лазар Аранитовић са одјељењима И-2 и И-3. Гост на часу је био господин Горан Чавић, испред Савеза удружења бораца НОР-а и антифашиста Црне Горе. Часу су присуствовали директорица Гимназије мр Љиљана Бајчетић, школска педагогица Ивана Вукашиновић и професор математике Дејан Јоксовић.   детаљније

       31.01.2020.    Успјех и владање ученика на крају другог класификац. периода

Графичко-статистички приказ успјеха и валадања ученика на крају другог класификационог периода школске 2019/20. године.

       30.01.2020.    Успјешно завршено прво полугодиште

На крају другог класификационог периода, ученици Гимназије показали су веома добар успјех. На нивоу школе проценат прелазности је 71,03. Од школске 2009/2010 ово је најбољи проценат прелазности на крају првог полугодишта. Он се кретао од 59,73 (2010/2011) до 66,50 (2009/2010). Најбоље резултате постигли су ученици првог разреда чија је прелазност веома висока – 93,67. Прошле школске године ученици првог разреда имали су прелазност 67,44. Слиједе ученици трећег ( 68,13 ), а затим другог разреда ( 65,12 ). Најслабији успјех постигли су ученици четвртог разреда ( 61,17 ). Најбоље одјељење у школи је I/1 чији је проценат прелазности 100, а ученици овог одјељења имали су и најмањи број изостанака, 246. Слиједе одјељења I/2, I/3 и III/1.   детаљније

       28.01.2020.     Превенција и сузбијање насиља и вандализма у школама

Влада Црне Горе усвојила је Програм за сузбијање вршњачког насиља и вандализма у образовно-васпитним установама с Акционим планом 2019-2021.г, а Национални савјет за образовање је у новембру дао позитивно мишљење на Упутство школама – Подјела одговорности и поступање у циљу превенције и у случајевима појаве насиља и вандализма. У складу са наведеним Програмом, директорима образовних установа дате су одговарајуће смјернице.
У Министарству просвјете Црне Горе, тим поводом, организовани су састанци на којима су присуствовали директорица Гимназије, Љиљана Бајчетић, ICT координатор Мирка Попадић и педагошкиња Ивана Вукашиновић. Оне су, свако у свом домену, на сједници Наставничког вијећа одржаној 12.децембра 2019.г, детаљно упознале запослене са наведеним Програмом и Упутством.  детаљније

       27.01.2020.     Ученици одјељења I-1 посјетили Завичајни музеј

У понедјељак, 27. јануара 2020. године, ученици одјељења I1, најбољег одјељења у Гимназији, посјетили су Завичајни музеј. Ову посјету је предводила професорица Милијана Вучинић Драгашевић. Најмлађи гимназијалци су упознали непроцјењиво умјетничко благо Завичајног музеја. Прије свега, то су дјела локалних сликара: Хазба Нухановића, Риста Пејатовића, Марка Кажића, Првослава Караматијевића, Мирка Марјановића, Бесалета Појатића и Миодрага Тодорића. Ова посјета им је пружила прилику да се сусретну и са опусом славних црногорских и регионалних сликара: Петра Лубарде, Милића од Мачве и Александра Пријића. Такође, било је посебно задовољство гледати експонате из археолошког налазишта Municipium S, који представљају вансеријску историјску вриједност за наш град. Прилика да са својом професорицом одржe овај несвакидашњи „час математике“ тако што ће посјетити Завичајни музеј и проучавати пљеваљску, црногорску и регионалну културну баштину посебна је инспирација у учењу, раду и залагању.

Милијана Вучинић Драгашевић

       25.01.2020.           X Пословни изазов Црне Горе
                                 “Школа предузетништва и иновација за младе”

Ученици Гимназије „Танасије Пејатовић“ су млади људи, жедни знања и пуни идеја који дају свој допринос друштву кроз многобројне ваншколске активности. Ове године у периоду од 21-23. јануара , одржан је јубиларни , X Пословни изазов Црне Горе , у организацији Студентског Бизнис Центра и Универзитета „Доња Горица“ у Подгорици. Визија овог предузетничко-истраживачког подухвата је да пробуди истраживачки дух у средњошколцима, укаже им на свијет предузетништва и иновација, као и на значај примјене дигиталних технологија у едукацији младих.  детаљније

       28.12.2019.       Гимназијски пакетић љубави

Волонтерски клуб наше школе у сарадњи са Ученичким парламентом поводом новогодишњих празника организују хуманитарну акцију ,,Гимназијски пакетић љубави“. Акција ће трајати од 23-28. децембра 2019. године. Новогодишњи празници су вријеме када се радујемо и славимо, када мислимо једни на друге. Овај пут су то показали чланови Ученичког парламента и Волонтерског клуба наше школе који су организовали хуманитарну акцију "Гимназијски пакетић љубави". Сакупљени новац се улаже у куповину новогодишњих пакетића својим другарима из Зрачка наде и Дневног центра. Ови поклони су одраз пријатељства, љубави и пажње. Овим гестом ученици ће показати да малим знацима пажње можемо измамити наљепше осмјехе и осјетити неизмјерљиву и неописиву срећу и радост. Ово је истовремено и прилика да покажемо да уз мало воље, времена и ентузијазма можемо да мијењамо свијет ,да га учинимо љепшим и хуманијим. Кутија у коју можете донирати новац се налази у холу школе код дежурног ученика. Молимо све заинтересоване да нам се придруже и покажу своју хуманост на дјелу. За осмјех на лицу и радост у срцу – Будимо хумани и солидарни!
Волонтерски клуб и Ученички парламент

       27.12.2019.   Пљеваљска фирма “АВАЛОН”, донирала је Гимназији рачунар
                               са пратећом опремом

Директорица Гимназије у Пљевљима Љиљана Бајчетић упутила је ријечи захвалности предузећу “АВАЛОН” на донацији у нади да ће успјешну сарадњу наставити у будућности. Од оснивања 1901.године до данас, гимназија ‘’Танасије Пејатовић’’ је симбол Пљеваља. Она је била и остала једна од најбољих образовно-васпитних установа у Црној Гори. Дуга и успјешна традиција обавезује нас да и данас будемо максимално посвећени учењу и раду. Наша Гимназија пружа свестрано образовање и припрема младе људе за будућност, за живот у XXИ вијеку. На том путу потребна нам је подршка институција и привредних субјеката на локалном и националном нивоу. детаљније

       27.12.2019.      "Младости, бирај праве вриједности"

Ученички парламент СМШ "Младост" из Тивта у сарадњи са нашом школом снимио је спот у оквиру пројекта "Младости, бирај праве вриједности". У споту је учествовало девет црногорских школа и НВУ "Зрачак Наде". Циљ пројекта је повезивање ученичких парламената и развијање демократских компетенција код младих: заједништво, солидарност, тимски рад, поштовање различитости , емпатије, критичког мишљења и промовисање правих вриједности. У реализацији овог пројекта учестовали су чланови Ученичког парламента и професорице Адиса Малагић, Ивана Вукашиновић и Ивана Анђелић.   видео

       26.12.2019.       ЦКБ банка је донирала двије електронске интерактивне табле
                                   ЈУ Гимназија “Танасије Пејатовић“ из Пљеваља

Црногорска комерцијална банка је донирала двије електронске интерактивне табле ЈУ Гимназија “Танасије Пејатовић“ из Пљеваља, помоћ у којој ће наставници ове школе бити у могућности да примијене најсавременије методе у настави. Директорици Гимназије “Танасије Пејатовић“ госпођи Љиљани Бајчетић, донацију је уручио Драгиша Шљиванчанин, директор ЦКБ пословнице Пљевља. “Црногорска комерцијална банка прије свега препознаје потребе просвјетних установа у ери дигитализације у којој је немогуће замислити живот без савремених информационих техологија. Тиме још једном показује посвећеност локалној заједници и као друштвено одговорна институција у континуитету доприноси друштвеном и економском развоју црногорског друштва наглашавајући да банка на овај начин врши и промоцију развоја информационог друштва, посебно када је образовање у питању”- изјавио је Драгиша Шљиванчанин.   детаљније

       24.12.2019.     Ученици и професори Гимназије добитници су награде
                                  Министарства просвјете из Фонда за квалитет и таленте

Ученици и професори Гимназије” Танасије Пејатовић” добитници су награде на такмичењу које организује Министарство просвете из Фонда за квалитет и таленте. Награду је добило 15 ученика и 7 професора.
Директорица Гимназије “Танасије Пејатовић”, Љиљана Бајчета честитала је професорима и ученицима на освојеним наградама на такмичењу које организује Министарство просвете из Фонда за квалитет и таленте.
“Међу награђеним ученицима, њих четири више нису наши ђаци, они су студенти, а то су: Душица Кушљевић, Павле Голубовић, Немања Цвијовић и Јелена Бујишић. Пет је ученика четвртог разреда који су добили награду а то су: Александар Картал, Драгана Зорић, Павле Џуверовић, Сара Милинковић И Хана Храстовина. Три ученика трећег разреда, Стефан Бојовић, Невена Бојовић и Анђела Лековић. Један ученик другог разреда, Марко Јеловац и два ученика првог разреда Марко Дамјановић и Софија Милић. Ове године награђено је седам професора наше школе. Росанда Терзић професорица хемије, Љубисав Боричић професор физике, Весна Кастратовић и Тања Драгашевић професорице биологије, Бојана Грујић професорица црногорског, српског, босанско хрватског језика, Јадранка Јестровић професорица руског језика и Адиса Малагић професорица социологије” – казала је Љиљана Бајчета, директорица Гимназије. фотографија 2

        20.12.2019.    Уручене пригодне награде и признања менторима и побједницима
                                 на школском такмичењу

У сриједу, 18. децембра 2019. године, уручене су награде и признања менторима и побједницима школских такмичења у знању, реторици и спорту. У препуној Свечаној сали наше школе, присутне је поздравила директорица Љиљана Бајчетић:

„Поштовани ученици и колеге,
Добро дошли на нашу малу свечаност. Лијепо је данас бити овдје, међу најбољима. Ви који сте одлучили да будете такмичари у знању већ сте се издигли изнад просјечности. Побиједили сте своје страхове, сумње, дилеме и учврстили самопоуздање. Сјетите се овог дана кад год посумњате у себе и своје снаге. Нека ваша парола буде: Ми можемо све јер смијемо све. Постигнути резултати приказ су вашег знања и уложених напора. Широк дијапазон такмичарских области свједочи о карактеру наше Гимназије. Она развија свестраност која ће вас одвести широким путевима у будућност. Све ово не би било могуће да нисте учили и сарађивали са својим менторима. На њима је посебна одговорност да препознају даровите ученике, али и да им помогну у унапређивању талента и афинитета.    детаљније

       18.12.2019.   Професор Драган Зуковић добитник највећег општинског
                                признања, награде "20. Новембар"

Овогодишњи добитници највећег општинског признања, награде “20. Новембар” која се сваке године додјељује поводом Дана Општине Пљевља су: професор Драган Зуковић, књижевник Зоран Раонић и ФК “Брезница”. Награда се додјељује за остварене резултате и дати допринос из области: научно истраживачког рада, унапређења и организације производње, туризма, трговине и услуга, за умјетничка дјела, за стручне и публицистичке радове, културно просвјетне и умјетничке активности, за физичку културу и спорт, за значајне резултате који доприносе унапређењу рада државних органа и органа локалне управе и служби, као и за друга стваралаштва и допринос од посебног значаја за општину Пљевља и њен развој.  детаљније

       15.12.2019.     Одражан је школски турнир у стоном тенису

Одражан је школски турнир у стоном тенису учествовало је 30 ученика и ученица. Остварен је следећи пласман: У конкуренцији дјечака : 1. мјесто Чоловић Угљеша, 2. мјесто Минић Лука, 3. мјесто Вранеш Филип. У конкуренцији дјевојака: 1. мјесто Зорић Драгана, 2. мјесто Зорић Гордана и 3 мјесто Шљукић Марија.

 

       15.12.2019.    Одржан школски турнир у баскету

Одржан је школски турнир у баскету. Учествовало је 16 екипа. Остварен је следећи пласман: 1. место II-4 , 2. мјестo III-4 и 3. мјесто IV-1. Утакмице су судили професори Данко и Горан, записник су водиле ученице Жељка и Јована.

 

 

       11.12.2019.   Одржано финално такмичење у реторици

У сриједу, 11. децембра 2019. године одржано је финално такмичење у реторици које се већ седму годину организује у Гимназији. На иницијативу директорице Љиљане Бајчетић, први пут је финале одржано у сали СО Пљевља. До реализације је досло захваљујући подршци предсједника Скупштине, Дагише Сокића и секретарке Секретаријата за друштвене дјелатности, Емине Салиховић. Такмичење је пратио велики број ученика и наставника наше школе, као и представници локалне управе и медија. За титулу најбоље говорнице у школској 2019/20 г, такмичиле су се три наше ученице. Побиједила је матуранткиња Милица Љиљанић IV4, Софија Савић из II2 је другопласирана, док је Теа Дробњак из II1 такмичење завршила на трећем мјесту. Њихове реторичке способности је оцјењивао жири у саставу: мр Љиљана Бајчетић, директорица наше гимназије, професорица француског - Адела Дркић и предсједник Скупштине Општине, Драгиша Сокић, уједно и овогодишњи предсједник жирија. Ово такмичење, има за циљ његовање говорништва као синтезе знања, вјештине и осјећаја, промоцију Гимназије као школе која ученицима омогућава свестрани развој. Организатори школског такмичења у реторици су професорица филозофије, Бисера Булут и професорица социологије Маида Делић, из Актива професора филозофије, пдихологије и социологије.
                                                           Маида Делић, проф.социологије

       11.12.2019.   Ученици наше школе учествовали на престижном свјетском
                               такмичењу из математике ,,International Youth Math Challenge"

Четири ученика Гимназије ,,Танасије Пејатовић" учествовала су у највећем свјетском математичком изазову под називом ,,International Youth Math Challenge". Ово такмичење се показало као одлична мотивација за рјешавање сложених математичких проблема. Квалификациони круг је био прва фаза и састојао се од пет математичких проблема: А, Б, Ц, Д и Е који су се разликовали у теми, тежини и предмету. Теме су варирале од геометрије до теорије бројева. Учесници који су успешно ријешили квалификациони круг учествовали су у предфиналном кругу. Проблеми су били изазовнији, али и занимљивији. Учесници који су успјешно ријешили предфинални ушли су у финале: испит са вишеструким избором за чије су рјешавање имали 60 минута. Испит се одржавао у школи сваког финалисте. Сви финалисти морали су одабрати наставника који надгледа завршни испит. Подаци и поставка завршног испита послати су одабраним професорима. Професор - супервизор се морао побринути да се испит одвија по правилима, а крајњи рок је био 29. новембар 2019. Своје слободно вријеме и енергију професорица М. Вучинић Драгашевић је посветила припреми ученика за ово такмичење. Жељко Тањевић доспио је у 2% најбољих такмичара, Софија Бајчетић у 3%, а Драгана Зорић у 5%. Овим пласманом ученици су завриједили златне сертификате. Одличан почетак је имала и Сара Милинковић која због раније преузетих обавеза, након квалификација, није успјела да настави такмичење.

        10.12.2019.     Тим Гимназије у потрази за људским правима

Поводом обиљежавања Међународног дана људских права, Грађанска алијанса у партнерству са Делегацијом Европске уније у Црној Гори и ЕУ инфо центром, трећу годину заредом организује такмичење ''Потрага за људским правима'' за средњошколце. Такмичење је организовано у сарадњи са Институцијом Заштитника људских права и слобода, Министарством за људска и мањинска права и Савјетом Европе. Ове године такмичење је одржано и у част 30-те годишњице Конвенције Уједињених нација о правима дјетета.  детаљније

       08.12.2019.    Eдукативно предавање са поруком „ЗАУСТАВИМО НАСИЉЕ“

Психолог Центра за социјални рад Маринко Вујановић и социјална радница Данка Грбовић су данас ученицима и професорима наше школе одржали информативно/едукативно предавање са поруком „ЗАУСТАВИМО НАСИЉЕ“. Присутни су били информисани о феномену насиља у породици, начинима и могућностима заштите жртава породичног насиља. Такође, подјељени су им одређени прилози из Протокола са јасним упутствима која се односе на пријаву и препознавање насиља. Кроз одржана предавања посебно су ставили акценат на нови Протокол о поступању, превенцији и заштити од насиља над женама и насиља у породици. Поменути протокол је потписало Министарство рада и социјалног старања, Министарство просвјете, здравства, унутрашњих послова, Врховни суд, Врховно тужилаштво и друге институције које се баве заштитом жртава насиља. Представници Центра за социјални рад су истакли да су сви грађани дужни пријавити насиље, а да жртве треба да проговоре о насиљу како би добиле адекватну помоћ и подршку.

       07.12.2019.    Амбасадорка САД Џуди Рајзинг Рајнке посјетила Гимназију

Амбасадорка Сједињених Америчких Држава Џуди Рајзинг Рајнке је 6. децембра посјетила Гимназију "Танасије Пејатовић" у Пљевљима и разговарала са средњошколцима о својој каријери дипломате.

 

 

       05.12.2019.     ОКРУГЛИ СТО: „Млади на раскрсници – отићи или остати“

У хотелу „Франца“, 5. децембра 2019. године, одржан је округли сто на тему: „Млади на раскрсници – отићи или остати“. Округли сто су организовале „Пљеваљске новине“, а пројекат је подржан од стране Министарства културе. Представници матураната наше школе на округлом столу су били: Срђан Шубарић, Сара Милинковић, Невена Јововић, Милица Васиљевић, Наташа Вукојичић, Александра Миликић, Тамара Миликић, Алекса Кушљевић, Жељко Тањевић, Филип Мрдак, Огњен Мрдак и Вук Лакетић.
Већина матураната наше школе планира да настави школовање и усавршавање, а на округлом столу су скренули пажњу не само на актуелне проблеме локалне заједнице, већ и на значај афирмације позитивних примјера којом се утиче на перцепцију нашег града и формирање јавног дискурса Пљеваља у погледу професионалне будућности младих нараштаја. Представници матураната су након уводног дијела имали прилику да добију одговоре на кључна питања из дате тематике.
                                                                       Извјештај припремила Адела Дркић

       05.12.2019.   Обиљежен 5. децембар Међународни дан волонтера

Поводом обиљежавања међународног дана волонтера, одржана је презентација о волонтеризму за ученике првог, другог и трећег разреда наше школе. Од 1970. године, 5. децембар се обиљежава у свијету као подсјећање на дан када је створен програм УН за волонтере. Тим поводом, педагог, ЈУ "Дневног центара" Горан Леовац и волонтери НВУ"Зрачак наде" одржали су презентацију и приказали неколико кратких филмова о значају волонтирања и разлозима за подстицање што већег броја младих да пруже свој волонтерски допринос. Посебна пажња је посвећена, најрањивијим категоријама друштва, онима којима је волонтерска помоћ најпотребнија. Истакнут је значај сарадње са волонтерским клубом наше Гимназије и пружена прилика да сви заинтересовани, својим учешћем, помогну у развоју социјалне инклузије.

       04.12.2019.   "V за активизам - Волонтирање јесте грађански активизам"

Четвртог децембра 2019. године у Подгорици, ученици наше школе Синиша Бујишић и Теа Дробњак са професорицом Адисом Малагић учествовали су на завршној конференцији "V за активизам - Волонтирање јесте грађански активизам". Наша школа укључена је у пројекат „V за активизам” који реализује Асоцијација за демократски просперитет – Зид, а који је подржан од стране Министарства спорта. детаљније

       03.12.2019.   Обиљежен 3. децембар Међународни дан особа са инвалдитетом

Поводом обиљежавања 3. децембра Међународног дана особа са инвалидитетом у Дневном центру је организована инклузивна ликовна радионица. На овој радионици су учествовали ученици наше школе са педагошкињом Иваном Вукашиновић, који су имали прилику да се друже са корисницима Центра за дневни боравак и дјецом из НВО "Зрачак наде". Радионици су присуствовали и ликовни умјетници: Драган Милић, Сенад Кавазовић и Нела Шаботић.   

       28.11.2019.  Професорица Бојана Грујић, као учесник Програма
                               интернационалне сарадње боравила у САД

Бојана Грујић, професорица црногорског – српског, босанског, хрватског језика и књижевности у Гимназији ,,Танасије Пејатовић“, боравила је од 10. до 23. новембра у Сједињеним Америчким Државама, са још четири представника у области образовања из Црне Горе. Путовање су организовали Америчка амбасада у Подгорици (Одсјек за медије и културу) и Стејт департмент на челу са госпођом Дајаном Даглас, организаторком програма.   детаљније

       25.11.2019.  Дебатни тим наше школе у полуфиналу ТВ пројекта "Мислионица"

Дебатни тим наше школе у саставу: Софија Савић II2, Андреа Гачевић II2 и Павле Џуверовић IV2 је побједио дебатни тим Средње економске школе из Подгорице у телевизијском пројекту "Мислионица", која се емитију на РТЦГ. Резолуција је гласила: Овај Дом сматра да савремено друштво намеће погрешне узоре. Наш тим је одговорио на резолуцију пропозицијски и однио побједу, чиме је стекао могућност да настави такмичење у полуфиналу. Ментор дебатног тима је професорица социологије, Маида Делић.

       24.11.2019.    Унапријеђење медијске писмености у Црној Гори

Библиотекарка Љуба Чепић и Нада Рондовић професорица ЦСБХ језика и књижевности присуствовале су завршној конференцији под називом "Унапређење медијске писмености у Црној Гори". Циљ конференције је отварање дискусије о медијској писмености у образовном систему, али и о улози и одговорности медија у промовисању ове вјештине.  детаљније

       22.11.2019.    Школска библиотека се укључује у систем COBISS Црна Гора

Библиотека Гимназије „Танасије Пејатовић“ посједује богати фонд библиотечке грађе и дипломираног библиотекара са искуством у струци. Библиотека ће се укључити као пуноправна чланица у библиотечко-информациони систем COBBIS Црна Гора и на тај начин интегрисати садржај својих збирки у електронски каталог Црне Горе и тиме знатно обогатити садржај е-каталога и учинити га доступним свим заинтересованим.  детаљније

       21.11.2019.   Обука за развој социо-емоционалних вјештина код ученика

Професорице наше школе, Бисера Булут и Маида Делић, прошле су обуку за развој социо-емоционалних вјештина код ученика. Овом обуком, наша Гимназија се званично прикључила осталим црногорским школама које развијају овај програм. Током реализације и имплементације пројекта биће спроведено низ активности, које су намјење ученицима, професорима и родитељима ученика. Обуку је организовао Завоз за школство, у Подгорици.

       20.11.2019.    Обавјештење о исходу поступка набавке мале вриједности -
                              набавка три преносне интерактивне табле са пратећом опремом

       18.11.2019. У Гимназији „Танасије Пејатовић“ свечано обиљежен Дан школе

Како традиција налаже, мјесец новембар је резервисан за свечано обиљежавање рођендана наше школе. Ове године прославили смо 118 година постојања и рада, свечано и у академском духу, истичући још једном раскошне таленте, свестраност и посвећеност наших ученика.  детаљније

 

       18.11.2019.     Глас Гимназије бр. 20 - лист ученика и наставника Гимназије

       16.11.2019.    Прослава 118 година Гимназије "Танасије Пејатовић" Пљевља

       16.11.2019.   Међународни дан толеранције

Поводом обиљежавања Међународног дана толеранције организована је веома занимљива радионица у Дому за старе. Радионицу су организовали и реализовали волонтери наше школе заједно са корисницима Дома за старе. Генерална скупштина УН је 1996. године прогласила 16. Новембар Медјународним даном толеранције. Циљ радионице је да укаже на значај толеранције и толерантног понашање како код млађе тако и код старије популације.  детаљније

       12.11.2019.    Успјех и владање ученика на крају првог класификац. периода

Графичко-статистички приказ успјеха и валадања ученика на крају првог класификационог периода школске 2019/20. године.

       12.11.2019.   Захтјев за достављање понуда за набавку мале вриједности -
                             набавка три преносне интерактивне табле са пратећом опремом

       11.11.2019.    Обавјештење о исходу поступка набавке мале вриједности -
                                набавка три преносне интерактивне табле

       30.10.2019.    Захјев за достављање понуда за набавку мале вријдености -
                                набавка три преносне интерактивне табле

       27.10.2019.    Ученици наше школе посјетили 64. Београдски сајам књига
                                заједно са директором школе и професорима

У периоду од 20-27 октобра 2019. године одржан је 64. Београдски сајам књига. Сајам сваке године угости најзначајније домаће и бројне иностране писце и издаваче, који представљају своја стара издања и актуелну продукцију. Ученици наше школе су посјетили сајам књига заједно са директором Драганом Зуковићем, професорима Асимом Кухињом, Љиљаном Бајчетић, Милијаном Драгашевић, Наташом Цмиљанић, Јеленом Вуковић, педагошкињом Иваном Вукашиновић и библиоткарком Љубом Чепић. Превоз ученика и професора обезбиједио је Секретаријат за друштвене дјелатности Општине Пљевља.

       21.10.2019.    Настава за Разумјевање

Ратови деведесетих година двадесетог вијека оставили су тешке посљедице на простору бивше југословенске државе. Оне битно утичу на схватања и понашање генерација младих људи. У циљу превазилажења њиховог негативног наслеђа, важно мјесто заузимају све активности које доприносе бољем међусобном разумијевању у региону. Европско удружење наставника историје - EUROCLIO у сарадњи са Удружењем наставника историје у Црној Гори - HIPMONT, 19. октобра 2019. у Подгорици, организовало је Радионицу за едукаторе историје о коришћењу архиве Трибунала и Механизма у сврху креирања наставних материјала.
На радионици је презентован начин на који се може користити и претраживати архива Трибунала и Механизма како би се креирао адекватан материјал на основу којег је могуће ученицима објаснити сукобе деведесетих година на нашем простору. Основни циљ оваквог приступа је изградња непристрасног, критички интонираног мишљења код ученика, будућих грађана одговорних за судбину региона. Овакав методолошки приступ од њих захтијева да користе знања на нови начин, у новим ситуацијама. Вјежбајући разумијевање материјала, ученици изграђују и демонстрирају разумијевање као општи принцип.
На позив организатора, семинару је присуствовала професорица историје Љиљана Бајчетић.

       19.10.2019.     Недјеља програмирања ( CODE WEEK 2019) у Гимназији

Европска недјеља програмирања је пројекат који промовише креативност, рјешавање проблема и сарадњу кроз програмирање и друге технолошке активности. Идеја је да се програмирање учини видљивијим, да се младима, одраслима и старијима покаже како своје идеје могу преточити у стварност, да им се саме вјештине приближе, те да се мотивисани појединци окупе како би учили. У пројекат је укључена већина држава Европе. Црна Гора ове године учествује први пут у овом пројекту. Један од водећих наставника ЕУ Code Week 2019 за Црну Горе је и Мирка Попадић професорица информатике из Гимназије ‘’Танасије Пејатовић’’ у Пљевљима Задатак водећих наставника је је да преузму иницијативу у мотивисању наставника да се укључе у недељу програмирања, организовањем разноврсних активности. EU Code Week одржава се између 5. и 20. октобра. Школе на свим нивоима и наставници свих предмета су позвани да учествују у ЕУ Code Week-u, како би својим ученицима дали прилику да истражују дигиталну креативност и кодирање. Сви учесници Code Week-a могу у сарадњи са водећим наставницима или самостално, организовати своје активности и додати их на мапу codeweek.eu.   детаљније

       18.10.2019.   Ученици без изостанака

На сједници Наставничког вијећа одржаној 18.10.2019.године директор школе Драган Зуковић уручио је награде ученицима који током школске 2018/2019.године нијесу направили ниједан изостанак. Награде су додијељене: Невени Анђелић, Бранки Дромњак, Атили Кујунџић, Исидори Кујунџић, Матији Зуковићу, Дини Табаковић, док су ученицима четвртог разреда Ђорђију Пантовићу, Душици Бујишић, Миљану Јечменици и Василију Зејаку награде уручене на додјели матурских диплома у јуну.

       18.10.2019.   Час грађанског образовања посвећен обиљежавању
                                    Европског дана борбе против трговине људима

У циљу обиљежавања 18.октобра-Европског дана борбе против трговине људима ученици II-1 i II-3 одјељења организовали су креативну и занимљиву радионицу на тему: “Стоп-трговини људима”. Водитељке радионице биле су Маја Идрис и Милијана Вуковић. Радионица је отворена читањем текста под називом: “Случај Анита” и приказивањем дијелова филма “Отмица” који су говорили о суровој експлоатацији и патњи жртве трафикинга .Текст је читала Нејра Половина док су филм припремили: Иван Рондовић и Давид Дукић.   детаљније

       12.10.2019.    Наградно путовање на Златибор

Већ двије године за редом, ученици Гимназије „Танасије Пејатовић“ показују како се марљивошћу и залагањем постижу добри резултати. Као одјељење са најбољим успјехом и најмањим бројем изостанака у школској 2018/19. години, ИИ-1 је заслужило наградно путовање на Златибор. Наградно путовање било је обезбијеђено од стране управе школе на чијем челу је Драган Зуковић. У пратњи професорица Росанде Терзић и Милијане Вучинић Драгашевић, 12. октобра (субота) су посјетили ово градско насеље и парк природе. Ученици су имали прилику да виде Златиборско језеро, вјештачко језеро које представља својеврстан декор у самом центру насеља. На поплочаном простору око језера налазе се стазе за шетњу, клупе за одмор, високи борови као и тржни центар, пошта и пијаца. Видјели су Краљеву чесму, изграђену 1893. године у знак сјећања на боравак тадашњег краља Србије, Александра И Обреновића. Дио ученика је вријеме провео у „Дино парку“ гдје су уживали у активностима као што су ЗИП ЛИНЕ, јахање и обилазак ЗОО врта. Ученици су се вратили у Пљевља у послијеподневним часовима, препуни утисака.

Марија Ђуровић III-1

       12.10.2019.   Одржан турнир у малом фудбалу (3x3)

На спортском полигону Гимназије Танасије Пејатовић одрзан је турнир у малом фудбалу(3x3). Учествовало је 13 екипа, играло се по куп систему. Остварен је следеци пласман: 1 мјесто 2-1; 2мјесто 3-3; 3 мјесто 1-1. Утакмице су судили професори Данко Деспотовић и Горан Марјановић. На крају такмичења одигана је ревијална утакмица између побједника турнира и професора, ученици су побиједли резултатом 1:0.

       10.10.2019.   Гимназију су посјетили Фулбрајт стипендисти

Гимназију су посјетили Фулбрајт стипендисти који промовишу високо образовање у САД дајући тачне, свеобухватне и правовремене информације о високошколским установама у Сједињеним државама.
Активности Едуцатион УСА мреже у Црној Гори саставни су дио програма Америчког угла у Подгорици, а подржане су од стране Министарства просвете Црне Горе.
Презентацији су присуствовали ученици другог и трећег разреда, матурантима је касно да аплицирају за високе школе у СДА на нивоу додипломских студија.

       10.10.2019.    Међународно такмичење: ''Крас под заштитом - поклон за
                                будуће генерације''

Ученица Марија Ђуровић, представила је Гимназију на овогодишњем међународном такмичењу: ''Крас под заштитом – поклон за будуће генерације'' организованом у Софији (Бугарска).
Такмичење је спроведено у циљу да се крас као природни феномен популаризује међу људима. Ученица је освојила прво мјесто у категорији за ученике изнад 12 година – цртеж, као једина средњошколка из Црне Горе. Евалуацију је спровео међународни деветочлани жири (Бугарска, Пољска, Њемачка, Јапан).
Аутори награђених радова позвани су на церемонију додјеле награда, 29. септембра 2019. године у Централној згради Бугарске академије наука у Софији, у оквиру Свечане сједнице Међународне научне и практичне конференције ''Заштићене крашке територије – законодавство, туризам, мониторинг''. На конференцији, која је трајала од 29. септембра до 2. октобра, присуствовале су Марија, као награђена учесница и њен разредни старјешина, Росанда Терзић. У оквиру конференције, најбољи радови су били представљени на изложби у Националном природњачком музеју у Софији, најбогатијем природњачком музеју на Балканском полуострву.
Конференција је дио Међународног научног и практичног форума ''ПроКАРСТерра 2019'', организованог од стране Експерименталне лабораторије карстологије на Националном институту геофизике, геодезије и географије – БАН, посвећеној заштити крашких територија. Током свог петодневног боравка у Софији, видјеле су бројне знаменитости, као што су Храм Александра Невског, Национално позориште ‘’Иван Вазов’’, Руску цркву Св. Николаја, споменик Цару Ослободиоцу, Цркву Светих Седам Светаца и многе друге.
Првог октобра, организован је једнодневни излет у предјеле сјеверне Бугарске, гдје су имале прилику да виде пећину Саева дупка, Брестница крас, Деветаки плато, Крушунске водопаде, пећину Велика Гавраница и крашки извор Глава Панега. Захваљујући ангажовању директора Драгана Зуковића, Марија Ђуровић и Росанда Терзић имале су могућност да посјете Бугарску.

Марија Ђуровић

       09.10.2019.   Атлетско такмичење за ученике Гимназије

На Градском стадиону под Голубињом одржано је Атлетско такмичење за ученике и ученице Гимназије Танасије Пејатовић. Актив физичког васпитања у сарадњи са Атлетским клубом Рудар спровео је такмичење у следећим дисциплинама: 100м, 400м, 800м, 1500м, бацање кугле, скок у даљ и скок у вис.

 

       09.10.2019.   Час брзог читања за средњошколце у библиотеци Гимназије

У библиотеци Гимназије „Танасије Пејатовић“ одржан вишесатни час брзог читања на којем су били присутни ученици средњих школа. “Секретаријат за друштвене дјелатности Општине Пљевља у сарадњи са Школом интелектуалних вјештина из Београда организовали су овај Пилот пројекат у коме учествују ученици који су подјељени у двије групе. У првој групи учествују ученици из средњих школа,а у другој групи основци из градских школа “ казала је Ивана Вукашиновић педагошкиња. Вишесатни курс на коме се може научити нови начин како се мозе брже читати, повећати фонд ријечи прочитаних у одређеном временсом период и више о самом тренингу говорила је Ива Попов тренер школе Интелектуалних вјештина.
“Оно што је заправо циљ овог тренинга је брзо читање. То је циљ да оспособимо било кога да научи брже да чита ,да научи да чита разноврсне литературе, да научи који су то проблем са којима се сусрећемо и како изаћи на крај са тим проблемима. Циљ је да повећамо брзину читања за 85% , то значи да повећамо брзину читања дупло” казала је Попов.   детаљније

       09.10.2019.   Програм обуке „Паметни телефони као наставно средство“

На основу конкурса за избор програма стручног усавршавања наставника у школској 2019/2021. години који је објављен од стране Завода за школство, професорице Невена Томић и Сања Гоубовић су израдиле програм обуке на тему: „Паметни телефони као наставно средство“. Програм је одобрио Национални савјет за образовање и уврштен је у Каталог програма стручног усавршавања наставника за 2019/2020. и 2020/2021. годину под редним бројем 120.

       02.10.2019.   У циљу обиљежавања Дјечије недеље волонтери Гимназије
                               учествовали у манифестацији “Инклузивни дан“

Волонтери наше школе, 02.10.2019. године у сарадњи са ЈУ” Центар за дневни боравак дјеце са сметњама у развоју” и НВО “Зрачак Наде” у Пљевљима, учествовали су на манифестацији “Инклузивни дан” у оквиру пројекта ,,Примјена музико терапије и терапије игром у раду са дјецом са сметњама у развоју''. Пројекат је подржан од стране Фонда за активно грађанство -ФАКТ, Америчке амбасаде у Подгорици, као и од општине Пљевља. “Инклузивни дан” је обиљежен у Милет башти, културно забавним програмом, кроз различите радионице и спортске активности. У активностима” Инклузивног дана “ учествовала су дјеца и млади из: ЈУ "Центар за дневни боравак" Пљевља, НВО "Зрачак Наде" Пљевља, вртића "Еко Бајка", ОШ "Салко Аљковић", ОШ"Бошко Буха", ОШ" Ристан Павловић", ОШ "Михаило Жугић" Оџак, ОШ "Миле Перуничић" Маоче, Основне музичке школе, Средње стручне школе, Женског фудбалског клуба Брезница. Ученици наше школе који су учествовали у овим активностима су: Дробњак Сара, Пантовић Сара, Ћипранић Невена, Гачевић Андреа, Лацмановић Мирка, Чоловић Николина, Соковић Тијана, Дробњак Теа, Одовић Давид Радоје, Шукрија Клепо, Ковачевић Милица, Пејовић Јована, Ћаћић Александра,Алекса Манојловић,ЖељкоТањевић, Миладин Коћало, Дамјановић Марко и Бујишић Синиша са координаторком проф. Адисом Малагић. Као и увијек захваљујемо се ЈУ "Центар за дневни боравак" Пљевља и НВО "Зрачак Наде" Пљевља на дивном дружењу.

Бујишић Синиша IV-1

       02.10.2019.    Путовање у Брисел побједника квиза "Еумтрија"

Овогодисњи побједници квиза „Еуметрија“, који је емитован на ТВ Вијести, су ученици наше гимназије: Александра Миликић, Тамара Миликић и Алекса Кушљевић, сви из IV 1. За побједу у квизу су награђени студијским путовањем у Брисел у пратњи своје менторке, професорице Маиде Делић. Током боравка у Бриселу ученици су са својом менторком и представницом ЕУ Инфо Центра - Јеленом Кулиџан посјетили све важније институције ЕУ: ЕУ Парламент, Европску комисију, ЕААС и Мисију делегације Црне Горе у Бриселу. Током студијског путовања уприличен је и састанак са „Младим европским амбасадорима“ који су наше ученике детаљно упознали о могућностима студирања у земљама ЕУ као и могућностима похађања семинара и тренинга у циљу усавршавања образовања. У Бриселу су посјетили и познате туристичке атракције као сто су Гранд Плацу, фонтану Манекен Пис, музеје Атомиум и Мини Еуропе као и Планетаријум. Пробали су чувену белгијску чоколаду, вафле и помфрит. У оквиру овог студијског путовања планиран је и реализован једнодневни излет до прелијепих Бриза и Гента.
Покровитељ овог студијског путовања је ЕУ Инфо Центар из Подгорице.

       02.10.2019.    Посјета школском броду "Јадран"

Ученици и професори Гимназије "Танасије Пејатовић" посјетили су школски брод "Јадран" у оквиру дана "Отворених врата" војске Црне Горе.Том приликом војска је организовала пловидбу са школским бродом по Боко Которском заливу и истовремено упознала ученике са историјом брода као и са дужностима морнара на броду. Ученици и професори Гимназије "Танасије Пејатовић" посјетили су школски брод Јадран у оквиру дана "Отворених врата" војске Црне Горе.Том приликом војска је организовала пловидбу са школским бродом по Боко Которском заливу и истовремено упознала ученике са историјом брода као и са дужностима морнара на броду.

       01.10.2019.    Регионална канцеларија за сарадњу младих - RYCO

На шестом Самиту о Западном Балкану, у Паризу 2016.године, основан је RYCO (Regional Youth Cooperation Office) - Регионална канцеларија за сарадњу младих. Чланице ове организације су Црна Гора, Србија, БиХ, Албанија, Сјеверна Македонија и Косово. Њен циљ је да допринесе процесу помирења у региону Западног Балкана кроз повећање мобилности, сарадње и активизма младих. Црна Гора је прва у региону, у јулу 2017.године, отворила Локалну канцеларију ове организације. Преко ње се, већ трећу годину, подржавају пројекти који доприносе интеркултуралном дијалогу и друштвеној инклузији младих.
У припреми за трец́и позив за подношење приједлога, који је расписала Регионална канцеларија за сарадњу младих (RYCO), Мисија ОЕБС-а у Црној Гори и локална канцеларија RYCO-a организовали су тренинг за потенцијалне подносиоце пријава од 26. до 29. септембра 2019. године у Подгорици.  детаљније

       25.09.2019.    Чланови Ученичког парламента   

       21.09.2019.    Изведен излет на релацији Гиманазија - Манастир - Црљенице -
                              - Голубиња  

У организацији школе и актива професора физичког васпитања 21.9.2019.год. изведен је излет на релацији Гимназија-Манастир-Црљенице-Голубиња. Учествовало је преко 200 ученика школе који су препјешачили маршруту од 4 км.  

 

 

       15.09.2019.  Нове фотографије школе (септембар 2019)  фото

       13.09.2019.  Фотографије реконструисаних санитарних чворова у згради                               Гимназије, фасаде и столарије на фискултирној сали   фото

       02.09.2019. Због унутрашњих радова у Гимназији настава почиње 9. септембра

Школска година почиње 2. септембра али због унутрашњих радова у Гимназији "Танасије Пејатовић" настава почиње 9. септембра. Радови који су одложили почетак наставе су у вези санитарних чворова, а у филскутурној сали замјена столарије и фасаде. "Примјетили смо да ови радови не могу да се заврше на вријеме, јер су то унутрашњи радови који траже вријеме а има и накнадних радова који су се случајно појавили, као гријање гдје смо морали да поправљамо цијеви које су сатруле а пролазе кроз мокре чворове, па су ти накнадни радови изискивали вријеме. Ми ученике нећемо уводити у неред, хоћемо да буде све чисто као што ова школа заслужује. Обавјестили смо Министарство просвјете да одлажемо почетак наставе до 9.септембра. Наравно послали смо план надокнаде наставних дана тако да ћемо током првог класификационог периода то надокнадити". казао је директор Гимназије Драган Зуковић.
план надокнаде

       21.08.2019.  Обавјештење о исходу поступка за набавку мале вриједности -
                             
 адаптација учионице у канцеларијски простоp

       13.08.2019.  Обавјештење о исходу поступка за набавку мале вриједности -
                               - адаптација мокрих чворова

       12.08.2019.  - Захтјев за достављање понуда за набавку мале вриједности -
                              адаптација учионице у канцеларијски простор

                              - Предмјер и предрачун

       05.08.2019.  - Захтјев за достављање понуда за набавку мале вриједности -
                              адаптација мокрих чворова

                              - Предмјер и предрачун

       03.07.2019.   РАСПОРЕД РАДА ЗА АВГУСТ 2019. ГОДИНЕ

- 14. август - 11,00 - Сједница Наставничког вијећа
- 15. август - 11,00 - Матурски испит из енглеског испита (екстерно)
- 15 и 16. август - Пријављивање поправних испита за редовне ученике
- 19. август - писмени задаци за редовне ученике
- 20 и 21. август - усмени испити за редовне ученике
- 22 и 23. август - Упис ученика 2,3 и 4 разреда
- 26. август - Сједница Наставничког вијећа

       21.06.2019.   Награде побједничкој екипи квиза "Еуметрија" и побједници
                               Државне смотре рецитатора    видео

       17.06.2019.    Обавјештење о исходу поступка набавке мале вриједности

       13.07.2019.    Дoдjeла Диплoмa “Лучa”

У Гимнaзиjи “Taнaсиje Пejaтoвић”, 13. jунa уприличeнa je свeчaнoст пoвoдoм дoдjeлe Диплoмa “Лучa” кoja je зaпoчeлa интoнирaњeм држaвнe химнe.
Дирeктoр Дрaгaн Зукoвић je нoсиoцимa oвoг нajвeћeг држaвнoг признaњa зa учeникe, пoжeлиo срeћу, здрaвљe, дa упишу жeљeнe фaкултeтe и дa их нa тoм путу oбaсjaвa свjeтлoст “Лучe”.
ви грaдoви имajу свoje културнe и истoриjскe спoмeникe, свoje симбoлe пo кojимa сe прeпoзнajу. Jeдaн oд тaквих симбoлa je гимнaзиja Taнaсиje Пejaтoвић. Oд oснивaњa билa je прoсвeтни свeтиoник чиja je свjeтлoст стизaлa дo нajудaљeниjих дoмoвa нa ширeм прoстoру Црнe Гoрe и рeгиoнa oсвjeтљaвaлa пут у живoт и нaуку хиљaдaмa нaших ђaкa. Свaкe гoдинe шкoлa нaгрaди прeкo 100 учeникa зa пoстигнутe рeзултaтe нa тaкмичeњимa у знaњу, спoрту, култури, рeтoрици итд. Oд 1970. гoдинe кaдa je устaнoвљeнa Лучa дo дaнaс из Гимнaзиje Taнaсиje Пejaтoвић изaшлo je 1137 диплoму Лучoнoшa – кaзao je дирeктoр Гимнaзиje Дрaгaн Зукoвић, пoжeљeвши учeницимa успjeх и срeћу у дaљeм живoту и рaду.
У oвoj гeнeрaциjи oд 109 мaтурaнaтa, њих 28 je дoбилo “Лучу”и тo 5. пo oснoву oдличних oцjeнa из свих прeдмeтa тoкoм шкoлoвaњa Oснoвнe шкoлe и Гимнaзиje и 23.учeникa пo oснoву oдличнoг успjeхa oснoвнoг и срeдњeг oбрaзoвaњa.
Пoрeд дирeктoрa, рoдитeљa и прoфeсoрa свeчaнoм уручeњу “Лучa” присуствoвao je и пoтпрeсjeдник Oпштинe Meрвaн Aвдoвић кojи je свимa чeститao и уручиo нaгрaдe.   Добитници Дипломе ЛУЧА          фото

       12.06.2019.   ЈАВНИ ЧАС « ЗЕМЛЯ – НАШ ОБЩИЙ ДОМ »

Гимназија ,, Танасије Пејатовић” као чланица UNESCO ASP мреже има за циљ промовисање универзалних UNESCO вриједности и једна је од промотера образовања за одрживи развој. Јавни час еколошких активности, одржан у јуну, обиљежио је важне еколошке датуме у овом мјесецу: 5. јун - СВЈЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ и 8. јун - СВЈЕТСКИ ДАН ОКЕАНА . Час посвећен ОДРЖИВОМ РАЗВОЈУ значио је и потребу ученика и професора наше школе да наставе да промовишу истнске еколошке вриједности.  детаљније

       11.06.2019.  “Ставови о коцкању и заступљеност коцкања међу младима “

У сарадњи са Савјетовалиштем “Ентера – Подгорица” које ради у склопу Асоцијације за демократски просперитет ЗИД , у Гимназији „Танасије Пејатовић“ у Пљевљима и СМШ „17.септембар “ на Жабљаку спроведено је истраживање о ставовима о коцкању и заступљености коцкања међу младима. Ово истраживање је реализовано у оквиру пројекта „Коцкање-патолошка потреба савременог човјека“ . Пројекат је покренут од стране Волонтерског клуба и Ученичког парламента Гимназије „Танасије Пејатовић“ чији је иницијатор и организатор била професорица Адиса Малагић.    детаљније

       10.06.2019.     Матурско вече

Одавно су најљепши догађаји у Пљевљима матурске вечери. Многобројна публика, млади и стари стрпљиво су чекали своје принчеве и принцезе да матурском шетњом званично закораче у свијет одраслих. Матуранти су блистали љепотом и елеганцијом, свечаним тоалетама, фризурама а дјевојке и шминком и заносним и гламурозним хаљинама. Сваки детаљ био је на мјесту.
По ријечима директора Гимназије Драгана Зуковића ове године матурирало је 109 ученика. Одличан успјеха имало је 48 ученика , од чега је 28 ученика са дипломом Луча, а 36 је било врлодобрих. Директор Зуковић је свима честитао матуру и пожелио много успјеха у даљем школовања и у животу.
Свечани и радосни ноћас су били и професори Гимназије који су извели још једну успјешну генарацију ученика.    видео

       07.06.2019.   Софија Савић I-2 освојила прво мјесто на смотри рецитатора

На шестој Државној смотри рецитатора одржаној 7. 06. 2019. године у Беранама, у категорији средњошколаца прво мјесто освојила је Савић Софија I-2, ментор Бојана Грујић.

 

       07.06.2019.    Резултати међународног еко конкурса "ОАЗА ЕКО РАДОВА"

Радови ученика:

- Парк Водице, Пљевља - Синиша Бујишић, ментор Љиљана Раневски
- Морски свијет - Ема Кулосмановић, ментор Љиљана Раневски
- Еколошки сан - Невена Јововић, ментор Тања Драгашевић    

       03.06.2019.  Побједнички тим квиза "Колико познајеш Европску унију" фото

       31.05.2019.   Захтјев за достављање понуда за набавку мале вриједности -
                               Радови за столарију фискултурне сале Гимназије II фаза

       29.05.2019.   Додјељене награде за успјех на Олимпијади знања

На овогодишњој Олимпијади знања која је одржана 11.маја учествовало је 17 ученика гимназије „Танасије Пејатовић“ од чега је осам освојило јејдно од прва три мјеста. Такмичења су била из математике и природних наука, а гимназијалци су се истакли из природних наука, посебно из физике гдје су освојили пет награда. На Олимпијади знања запажен успјех, прва мјеста из физике освојили су Невена и Стефан Бојовић (други разред), друго мјесто Сара Милинковић (трећи разред), а од четвртих разреда Балша Анђушић и Марко Кећина су били други. Из хемије са 91 освојеним бодом прво мјесто освојила Душица Кушљевић (четврти разред), из биологије треће мјесто Анђела Лековић (други разред), друго мјесто Јелена Бујишић (четврти разред). Ученици Гимназије који су освојили једно од прва три мјеста на олимпијади знања за средњошколце, добили су награде од директора Гимназије Драгана Зуковића. Велике заслуге за успјех на овогодишњој Олимпијади знања иду менторима који су припремили своје ученике што показују и ови резултати на такмичењу.

       29.05.2019.   Одржана сједница Наставничког вијећа и Испитног одбора

Дневни ред: 1. Успјех ученика на Олимпијади знања и школком такмичењу у
                             малом фудбалу
                       2. Успјех и владање ученика завршних разреда на крају четвртог
                           класификационог периода школске 2018/19. године
                       3. Одређивање тест администратора за матурски испит из
                            енглеског језика и математике
                      4. Одређивање испитних комисија за интерни дио Матуског испита
                      5. Извјештај о реализацији екскурзије ученика трећег разреда за
                           школску 2018/19. годину
                      6. Разна питања

       29.05.2019.    Извјештај са екскурзије учеика трећег разреда шк. 2018/19. год.

Екскурзија ученика трећег разреда је успјешно изведена у сјеверној Италији и Риму у периоду од 15. до 22. маја 2019. године, у сарадњи са Туристичком агенцијом „Марјан“, која је изабрана након уредно расписаног и испоштованог јавног тендера. Програм екскурзије је у потпуности испуњен, а екипу су чинили 71 ученик, директор Драган Зуковић и четворо одјељењских старјешина: Витомир Кнежевић, Бојана Грујић, Јелена Вуковић и Невена Томић, уз пратњу љекара Аднана Хаџиосмановића и водича. Учесници екскурзије су се окупили око подне, 15. маја 2019. испред зграде Школе. Након смјештања у двоспратни аутобус, испраћени од стране бројних родитеља, као и професора и особља Гимназије, кренуло се на планирано путовање у 13 сати.   детаљније

       17.05.2019.   Одржан Матурантски плес

У Петак 17. маја на градском Тргу 13. јул одржана је Матурантска парада, заједно са матурантима из 75 градова Европе. Учествовало је 84 ученика које су спремали професори Данко Деспотовић и Горан Марјановић. Припреме за плес трајале су мјесец дана и одржавале су се у сали за физичко васпитање. Мајице је обезбједила општина Пљевља и Секретаријат за друштвене дјелатности.  видео1   видео2

       16.05.2019.   Права дјеце са инвалидидитетом без дискриминације

Ученици Гимназије „Танасије Пејатовић“ и Средње стручне школе из Пљеваља укључени су у пројекат „Мониторинг и промовисање права дјеце и младих са инвалидитетом без дискриминације“ који спроводи НВУ „Дјеца Црне Горе“ из Подгорице. Пројекат је финансијски подржало Министарство за људска и мањинска права. У оквиру овог пројекта, у просторијама Гимназије и Средње стручне школе реализоване су три радионице са групом од 30 ученика, различитих образовних профила, из обје школе. Радионице је водила професорица социологије Адиса Малагић.   детаљније

       15.05.2019.   Донација Гимназији од предсједвајућег ОЕБС Мирослава Лајчака

Предсједавајући ОЕБС-ом и словачки министар вањских и европских послова Мирослав Лајчак, који од јуче борави у званичној посјети Црној Гори, предао је данас директору Гимназије “Танасије Пејатовић” Драгану Зуковиц́у чек у износу од 10.000 еура, као донацију за реновирање и реконструкцију социјалних објеката у школи.  детаљније

       15.05.2019.   Обиљежен 15. мај - Међународни дан породице

Поводом обиљежавања Међународног дана породице ученици, волонтери наше школе припремили су пригодан програм посвећен малишанима из Зрачка Наде и Дневног центра. Том приликом у просторијама Зрачка Наде волонтери су говорили о значају породице као основне ћелије друштва , њеним функцијама као и проблемима са којима се данашња савремена породица суочава почев од незапослености , сиромаштва,насиља па све до урушавања породичних вриједности.   детаљније       видео

       10.05.2019.   Први рок фестивал Гимназијских бендова - "Danilovgradation"

Први рок фестивал гимназијских бендова одржан је у Даниловграду 10. маја 2019. године под називом "Даниловградатион". Главни организатор је Гимназија "Петар И Петровић Његош" уз подршку Министарства просвјете Црне Горе. Бендови из 10 црногорских гимназија су учествовали са по три нумере, од којих је једна била ауторска. На фестивалу је наступио и бенд из наше школе "Бисери Пљеваља" у саставу: Андреј Ненадић, Жељко Тањевић, Нађа Ђондовић, Нејра Мекић, Миладин Коћало, Марко Јеловац и Хелена Пејовић. Ментори бенду су били професори Жаклина Љубић и Сандин Колдзић. Чланови жирија који је одабрао побједника били су: Владимир Мараш(композитор), Вјера Николић (проф.клавира), Михаило Радоњић (члан групе Црвено и црно), Нина Жижић (поп пјевачица) и Жељко Миловић( публициста и новинар) У ревијалном дијелу фестивала наступила је Марија Божовић са бендом.

       10.05.2019.    Одржан школски турнир у малом фудбалу

На теренима са вјештачком травом које је уступио Центар за спорт и рекреацију одржан је школски турнир у Малом фудбалу. Учествовало је 12 екипа, такмичење се одигравало по куп систему. Коначни пласман: 1. мјесто 4-2, 2. мјесто 1-3, и 3. мјесто 3-4 Утакмице су судили професори Данко Деспотовић и Горан Марјановић.

 

       09.05.2019.   Ученици присуствовали Берзи предузетничких идеја

Ученици наше школе присуствовали Берзи предузетничких идеја и свечаном отварању Предузетничког гнијезда на Универзитету Доња Горица у Подгорици На Дан Европе , 9.маја , Универзитет Доња Горица традиционално је организовао ИX Берзу предузетничких идеја студената свих црногорских универзитета и средњих школа. Основни циљ Берзе јесте буђење предузетничког духа код младих , њихово подстицање да крену предузетничким путем,оснују сопствени бизнис и креирају сами своју будућност. Ученици наше школе имали су прилику да посјете Берзу предузетничких идеја али да присуствују свечаном отварању Предузетничког гнијезда. детаљније

       01.05.2019.    Распоред активности за мај - јун 2019. год.

       26.04.2019.    Innovate Your Dreams 2019 - Пронађи, иновирај своје снове

Ученици наше школе учествовали су са професорицама Тањом Драгашевић, Мирком Попадић и Љиљаном Раневски у Међународном пројекту “Innovate Your Dreams 2019“ (Пронађи, иновирај своје снове), који је основао професор Khurram Whiz из Пакистана. Пројекат је на почетку окупио око 1.700 наставника и 100.000 ученика из 60 земаља свијета а трајао је седам недјеља, у току којих се пројекту прикључио још већи број учесника. Циљ пројекта је била промоција занимања будућности и припрема садашњих генерација за та занимања.   детаљније

       25.04.2019.     Дан дјевојчица у ICT

Међународни Дан дјевојчица у информационим и комуникационим технологијама обиљежава се од 2011. године у државама чланицама Међународне комуникацијске уније, чија је чланица и наша држава. Овај дан се обиљежава задњег четвртка у априлу мјесецу. Циљ обиљежавања овог дана је да се подиже свијест о важности оснаживања и охрабривања дјевојчица да се баве ИТ технологијама. У Гимназији ’’Танасије Пејатовић’’ овај датум се обиљежава већ трећи пут и то кроз различите активности.   детаљније

       24.04.2019.   Друго и четврто мјесто на Државном првенству у атлетици

На Државном првенству у Атлетици одржаном у Даниловграду 24.04.2019. Божовић Јовица освојио 2 мјесто у скоку у даљ, док је Жарко Терзић освојио 4 мјесто у бацању кугле.   фото

       23.04.2019.    Свјетски Дан књиге

Ученици Гимназије ,,Танасије Пејатовић" са професорицама Надом Рондовић, Јеленом Вуковић, Јеленом Бајић, Светланом Кнежевић, Бојаном Грујић и библиотекарком Љубом Чепић осмислили манифестацију поводом Свјетског Дана књиге.

 

 

       23.04.2019.   Друго мјесто на Државном првенству за рукометаше

На Државном првенству за рукометаше одржаном у Даниловграду 23.04.2019 екипа Гимназије Танасије Пејатовић освојила је друго мјесто изгубивши у финалу од екипе из Цетиња после изв одјења пенала.Екипу су водили професори Данко Деспотовић и Горан Марјановић.

 

       22.04.2019.   Дан планете Земље - 22. април - флешмоб

Гимназија ,, Танасије Пејатовић” као чланица UNESCO ASP мреже има за циљ промовисање универзалних UNESCO вриједности и једна је од промотера образовања за одрживи развој и глобалног грађанства. Данас је Дан Планете Земље! Данас је флешмоб! И ове године у борби за одрживи развој, по седми пут, ученици наше школе су се придружили Сверуској акцији «ГОЛУБАЯ ЛЕНТА», коју организује Методичко одјељење еколошко-биолошког центра из Омска – Сибир. Повод за окупљање је и Свјетски Дан воде неодвојив од «ГОЛУБОЙ ЛЕНТЫ», a «ГОЛУБАЯ ЛЕНТА» је ПЛАВА водена линија која нас позива на флешмоб!    детаљније      видео1   видео2   видео3      

       22.04.2019.  Додјељене награде по конкурсу “Млади еко-репортери”

Невладина организација ”ЕКОМ - Удружење за еколошки консалтинг у Црној Гори” дванаесту годину за редом организовала је конкурс „Млади еко-репортери” у склопу програма Фондације за еколошку едукацију (ФЕЕ). Посебне теме 2019. године су биле: “Одговорна производња и потрошња” и “Еко школе”. Учешће на овом националном такмичењу узели су и ученици наше школе који су послали преко тридесет радова. Професори који су предано радили у припреми ученика за учешће на овом конкурсу су: Тања Драгашевић, Весна Кастратовић, Адиса Малагић,Мирка Попадић, Љиљана Раневски и Снежана Вуковић. На конкурсу је стигло преко 480 радова из 16 средњих и 33 основне школе. У припреми је помагало 76 професора ментора.   детаљније

       22.04.2019.   Дан планете Земље - 22. април

Поводом 22. априла - Дана планете Земље, волонтери наше школе су се прикључили акцији уређења околине коју су организовали Центар за дневни боравак и НВУ „Зрачак Наде". Наши волонтери су заједно са корисници Центра за дневни боравак дјеце са сметњама у развоју и одраслих лица са инвалидитетом и НВУ „Зрачак Наде" очистили простор око Центра за дневни боравак, градски парк испод Поште, спортско игралиште у центру града, као и парк Водице. Искрено се захваљујемо Центру за дневни боравак и НВУ „Зрачак Наде" на позиву и лијепом дочеку. Волонтери Гимназије „Танасије Пејатовић" су учествовали у хуманитарно еколошкој акцији „Мој чеп твој осмијех“ коју је организовала ЈУ ОШ „Бошко Буха“ на платоу испред школе. Заједно смо са дјецом из свих школа и вртића направили мозаик. Захваљујемо се ОШ „Бошко Буха" на лијепом дружењу. Хвала свим волонтерима који су учествовали у данашњој акцији. Сачувајмо планету да нам дуже траје!
Синиша Бујишић III-1

       21.04.2019.    НЕ дискриминацији, ДА различитости

У свечаној Сали Гимназије „Танасије Пејативић“ представници Центра за грађанско образовање одржали су радионицу на тему : „Сузбијање и превенција насиља према ЛГБТ особама“. Ова радионица се реализује у оквиру пројекта “НЕ дискриминацији, Да различитости“ који је подржан од стране Министарства за људска и мањинска права а који се спроводи у 10 средњих школа у Црној Гори. Пројекат се реализује у складу са циљевима Стратегије за младе 2017-2021, Нацртом стратегије за унапређење квалитета живота ЛГБТ особа у Црној Гори 2019-2023 и курикулумом за средње школе.   детаљније

       20.04.2019.   Изведен је једнодневни излет на релацији
                                Школа - Манастир - Голубиња - Школа        фото

       20.04.2019.  Прво мјесто на Државном првенству за одбојкашице

На Државном првенству средњих школа за одбојкашице одржаном у Бару екипа Гимназије Танасије Пејатовић освојила је прво мјесто савладавши у финалу екипу Херцег Новог са 2:0. Екипу су водили професори Горан Марјановић и Данко Деспотовић.

 

 

       19.04.2019.   Дан отворених врата

У организацији Студентског парламента и Каријерног центра Универзитета Црне Горе, у Подгорици је, 18. априла 2019. године, одржана манифестација ''Дан отворених врата''. Средњошколци из свих градова Црне Горе упознали су се са условима и начином студирања на факултетима УЦГ чији се образовни портфолио састоји од 160 студијских програма и 300 модуларних усмјерења. Манифестацији је, са професорицом Љиљаном Бајчетић, присуствовало и двадесет пет матураната наше школе. Присутне су, између осталих, поздравили ректор проф. др Данило Николић и министар просвјете Дамир Шеховић који је нагласио да УЦГ пружа бесплатно студирање и широке могућности усавршавања на домаћим и страним факултетима.  детаљније   фото

       18.04.2019.  Прво мјесто на Државном првенству за кошаркашице

На Државном првенству за кошаркашице одржаном у Даниловграду 18.04.2019 екипа Гимназије Танасије Пејатовић освојила је прво мјесто савладавши у финалу екипу из Бара резултатом 40:13. Екипу су водили професори Данко Деспотовић и Горан Марјановић.

 

 

       16.04.2019.   Покреће се нови пројекат - Гимназија фест!

Градимо музички укус код младих.

Гимназија ,,Петар I Петровић Његош“ из Даниловграда, са Министарством просвјете и уз подршку Општине Даниловград, организује 10. маја такмичење гимназијских бендова DANILOVGRADation. Такмичиће се 10 бендова из 10 црногорских гимназија - Подгорица, Никшић, Бијело Поље, Пљевља, Котор, Бар, Цетиње, Беране, Рожаје и Даниловград - на платоу поред ријеке Зете, испод градског моста. Сваки бенд наступиће са три композиције од којих је једна ауторска, а двије већ познате композиције, на нашем и неком страном језику. Првонаграђени бенд имаће прилику да сними своју пјесму, док су за другу и трећу награду обезбијеђена средства за набавку музичке опреме која је бенду неопходна. У ревијалном дијелу наступиће Marija Božović & Band.

       16.04.2019.   Обавјештење о исходу поступка набавке мале вриједности

Обвајештење о исходу поступка набавке мале вриједности - набавка канцеларијсог материјала по спецификацији сукцесивно по потреби за 2019. г.

       15.04.2019.    Корак ка бизнису

Унија младих предузетника Црне Горе је 15.априла 2019.године у оквиру пројекта „Корак ка бизнису “ одржала је инфо радионицу о предузетништву у малој Сали Скупштине општине Пљевља. Младим људима, међу којима су били и ученици наше школе, приказан је и филм о младим предузетницима из Црне Горе. Циљ пројекта је информисање, мотивисање и пружање подршке при самозапошљавању младих људи. Пројекат је подржан од стране Фонда за активно грађанство-ФАКТ и Америчке амбасаде у Црној Гори.  детаљније

       13.4.2019.    Одржан је екстерни матурски испит школске 2018-2019 за
                            Црногорски-српски, босански, хрватски језик и књижевност

Испит су полагали сви матуранти гимназије, укупно 109 ученика.

       12.04.2019.   Свјетски Дан здравља

У Свечаној сали гмназије обиљежен је Светски дан здравља. Предавање о Примарној здравственој заштити - основ универзалне покривености здравственом заштитом одржала је докторица Данка Милићевић специјалиста Породичне медицине и докторица Тања Дробњак. Пред пуном салом гимназије причале су о праву на здравље, здравим стиловима живота, здравим навикама, смањењу стресних ситуација и боравку у природи.

       08.04.2019.  Додијељене дипломе побједницима школског такмичењу у одбојци

На свечаној сједници одржаној 08.04.2019. године додијељене су дипломе за освојена прва три мјеста на школском такмичењу у одбојци које је одржано од 04. 03. до 14. 03. у сали за физичко васпитање. Прво мјесто освојили су ученици одељења IV-2, друго мјесто I-4 и треће мјесто II-3.

       08.04.2019.  Списак ученика са просјеком 5,00 и ученика без изостанака

       05.04.2019.   Одржана сједница Наставничког вијећа

Дневн ред:  1. Усвајање записника са предходне сједнице
                     2. Анализа успјеха и владања ученика на крају трећег класификац.
                         периода школске 2018/19. године
                     3. Извјештај о раду Актива током трећег класификационог периода
                     4. Разна питања

       05.04.2019.   Захтјев за достављање понуда за набавку мале вриједности

Захтјев за доставњање понуда за набавку мале вриједности - набавка канцеларијсог материјала по спецификацији сукцесивно по потреби за 2019. годину.

       05.04.2019.   У Гимназији обиљежен Дан добрих дјела бројним активностима

Гимназија „Танасије Пејатовић“ укључена је у пројекат „V за активизам“ који реализује АДП ЗИД из Подгорице који је подржан од стране Министарства спорта. У оквиру пројекта планирано је и реализовање бројних волонтерских акција. Једна од таквих акција јесте и обиљежавање Дана добрих дјела. Ријеч је о свјетском годишњем догађају, гдје људи широм свијета волонтирају и помажу другима вјерујући да свако од нас може да учини нешто добро, да побољша квалитет живота других и тако допринесе позитивним промјенама у свом окружењу.  детаљније

       04.04.2019.    Успјех и владање ученика на крају трећег класификац. периода

Графичко-статистички приказ успјеха и валадања ученика на крају трећег класификационог периода школске 2018/19. године.

       04.04.2018. Посуде за селектовано одлагање отпада постављене у нашој школи

НВУ "Viva Vita" Пљевља, кроз пројекат "Више знања – мање отпада", организовала је постављање посуда за селективно одлагање отпада у Гимназији "Танасије Пејатовић" Пљевља. Пројекат "Више знања – мање отпада" подржан је у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (ReLOaD) који финансира ЕУ, а спроводи Програм Уједињених нација за развој (UNDP) у партнерству са општинама Пљевља, Подгорица, Никшић, Котор и Тиват.    детаљније

       04.04.2019.   Регионално такмичење у рукомету

У Беранама 04.04.2019. године, одржано је регионално такмичење у рукомету за мушкарце, учествовало је 5 екипа: Беране, Пљевља, Мојковац, Андријевица и Б.Поље. Екипа Гимназије остваривши три побједе пласирала се на Државно такмичење које ће бити одржано у Пљевљима 23. 04. 2019. Екипу су водили професори Данко Деспотовић и Горан Марјановић.

       03.04.2019.  Регионално такмичење у одбојци

У Сриједу 03. 04. 2019. године одржано је регионално такмичење у одбојци у Пљевљима. У женској одбојци учествовале су три екипе из Пљеваља, Б.Поља и Берана. Након одиграних утакмица екипа Гимназије остваривши двије побједе пласирала се на Државно такмичење које ће се одржати у Бару 19. 04. 2019. год. Екипу су водили професори Горан Марјановић и Данко Деспотовић. Истог дана одиграна је и утакмица између мушких одбојкашких екипа у којој је екипа Гимназије поражена од екипе из Бијелог Поља и није успјела да оствари пласман на државно такмичење.

       01.04.2019.    Дани франкофоније у Гимназији

Дани франкофоније, представљају важан догађај у црногорском културном животу и прилика су да се кроз пригодне догађаје упознају франкофоне културе и прослави француски језик. Франкофонија је обиљежена и у Гимназији “Танасије Пејатовић”.    детаљније

       30.03.2019.    Сат за планету Земљу

У суботу 30. марта гашењем свијетла од 20:30 до 21:30 били смо у прилици да се укључимо у највећу глобалну акцију којом се указује на последице климатских промјена, али и моћи појединца да допринесе њиховом ублажавању. Искључили смо јавну и декоративну расвјету у дворишту Гимназије. Подсјетили смо се да морамо осигурати ОДРЖИВУ БУДУЋНОСТ НАШЕ ПЛАНЕТЕ!    детаљније     видео

       27.03.2019.     Резултати са општинских спортских игара   фото

       26.03.2019.    Предавање о новцу и значају штедње

Поводом Свјетске недеље новца представници Централне банке Црне Горе интерактивним предавањем у Гимназији “Танасије Пејатовић” упознали су ученике о новцу и значају штедње. Свјетска недеља новца обиљежава се од 25. до 29. марта. Централна банка Црне Горе укључила се и ове године у обиљежавње Свјетске недеље новца. Ријеч је о глобалној манифестацији која се организује на иницијативу Међународног покрета за финансијску едукацију дјеце и младих. Слоган ове манифестације је Учи-штеди-заради.  детаљније

       18.03.2019.    Инфо-сесија о волонтерском менаџменту

У просторијама наше школе одржана инфо-сесија за ученике и професоре на тему волонтерског менаџмента. Инфо–сесију су одржали волонтери наше школе Синиша Бујишић и Теа Дробњак.Они су ученике и професоре информисали о самом појму волонтирања, разлици између волонтирања и хуманитарног рада кроз примјере, о правима и обавезама волонтера,мотивима младих за волонтирање и о волонтерском раду као социо-економском ресурсу.   детаљније

       17.03.2019.   Вредновање и планирање простора - одрживи градови и насеља

У Свечаној сали Гимназије "Танасије Пејатовић" одржан је семинар на тему: Вредновање и планирање простора - одрживи градови и насеља. Семинару су присуствовали професори гимназије као и професори сеоских и градских школа са територије Општине Пљевља. Обука је акредитована од стране Завода за школство под бројем 276.
Општи циљ обуке је: стручно оспособљавање наставника за имплементацију међупредметне теме; вредновање и планирање простора – одрживи градови и насеља.Специфични циљеви су: унапређује знања о простору као ресурсу, вредновању простора и просторном планирању у смислу његовог одрживог развоја и утицају дјеловања човјека на простор у односу на економске изазове и климатске промјене.
Семинар су водиле Невена Чабрило, Биљана Глигорић и Александра Капетановић.

       15.03.2019.    Презентација Министарства одбране Црне Горе

У свечаној сали Гимназије "Танасије Пејатовић", представници Министарства одбране су одржали презентацију заинтересованим ученицима и информисали их о војном позиву, могућностима образовања на иностраним војним академијама, као и о начину пријаве за љетњи војни камп и другим пројектима које ово Министарство организује. Испред Министарства одбране говорила је госпођица Драга Ђурђић, док је испред Ваздухопловства Војске Црне Горе говорио потпоручник Лазар Новићевић. Своја искуства из љетњег војног кампа ученицима је пренио ученик наше школе Немања Цвијовић.

       14.03.2019.   Дебата "Равноправност жена" - у организацији Америчког угла

У свечаној сали Гимназије "Танасије Пејатовић" одржана је дебата у којој су учествовали ученици ове школе. Дебату је организовао ,,Амерички угао Пљевља" у сарадњи са секретаријатом Општине Пљевља. Дебата је организована у мјесецу посвећеном женама, као вид обиљежавања тог мјесеца. Финална тема је била "Равноправност жена". Прво мјесто освојио је тим у саставу: Василија Табаш, Андреа Гачевић и Дина Булут! Друго мјесто је освојио тим чији су чланови: Милица Ковачевић, Александар Картал и Павле Џуверовић! Ово је идеална прилика за младе да износе своје ставове и да дискутују на теме које су прилагођене њиховим годинама. Хвала жирију и публици која је дошла да подржи такмичаре!

       14.03.2019.    Школско такмичење у одбојци

На школском такмичењу у одбојци које је одржано од 04.03. до 14.03.2019. године у сали за физичко васпитање учествовало је 14 екипа, укупно 122 ученика. Такмичење се одвијало по групама на нивоу I, II, III i IV разреда. Након полуфиналне и финале утакмице остварен је следећи пласман: 1.мјесто- IV-2. 2.мјесто- I-4. 3.мјесто- II-3. Утакмице су судили професори физичког васпитања Горан Марјановић и Данко Деспотовић. Записник су водили ученици.

       11.03.2019.    Додијељена звања професорицама

Комисија за додјелу звања, образована Рјешењем министра просвјете, на приједлог ЈУ Гимназије ,,Танасије Пејатовић" донијела је 25. фебруара 2019. године одлуку о додјели звања наставника - савјетника професорицама Невени Томић, Сањи Голубовић и Адели Дркић. Цијенећи достављене приједлоге са доказима, Комисија је утврдила да Невена Томић, професорица енглеског језика и књижевности, Сања Голубовић, професорица енглеског језика и књижевности и Адела Дркић, професорица француског језика и књижевности испуњавају услове за напредовање у звање наставника-савјетника прописане Правилником о додјељивању звања наставницима.

       08.03.2019.   Гимназија наградила ученике за успјех на државном такмичењу
                               Два прва мјеста из историје и хемије

Четири ученика Гимназије “Танасије Пејатовић” награђена су за успјех на државном такмичењу у знању. То су: Душица Кушљевић, прво мјесто из хемије, Павле Џуверовић, друго мјесто из хемије, Немања Цвијовић, прво мјесто из историје и Павле Голубовић, друго мјесто из историје. Ментор ових ученика из хемије је била професорица Росанда Терзић, а из историје професорица Љиљана Бајчетић.    детаљније    видео

       08.03.2019.  Ученици наше школе учествовали на Сајму женског стваралаштва

Поводом 8.марта- Међународног дана жена организован је четврти Сајам женског стваралаштва у организацији Секретаријата за друштвене дјелатности Општине Пљевља .Сајам је отворен на тргу “13 јул” , 7. и 8. марта од 10-17х и био је продајног карактера. Двадесет девет учесница се пријавило за учешће на овом сајму. Гимназија “Танасије Пејатовић” ( клуб “ Млади предузетници “) била је једна од учесница овог сајма. Циљ сајма јесте да се жене оснаже и крену у предузетничке воде.    детаљније

       07.03.2019.    Предавање о психолошким проблемима адолесцената

У свечаној Сали Гимназије „Танасије Пејатовић“ одржано предавање на тему психолошких проблема код адолесцената као и њихово лијечење. Предавање држала психолог психотерапеут Љиљана Дешевић, која је говорила о проблемима којима се сусрећу млади решавању истих, о психолошким тегобама код адолсцената са акцентом на то како их превазићи. Ово предавање је наставак активности које се реализују у нашој школи у циљу подизања свијести код ученика о значају заштите и унапређења менталног здравља код дјеце, које им пружа могућност да живе срећно и испуњено и да израсту у здраве, зреле и продуктивне одрасле особе. Организатори ових активности су професорице Адиса Малагић, Бисера Булут, Мирка Попадић и управа школе.

       07.03.2019.    Тродневни тренинг о волонтерском менаџменту

Тродневни тренинг о волонтерском менаџменту реализован у Подгорици у периоду од 01-03.марта 2019.године ЈУ Гимназија “ Танасије Пејатовић” укључена је у пројекат „В за активизам” који реализује Асоцијација за демократски просперитет – Зид, а који је подржан од стране Министарства спорта. Циљ овог пројекта јесте да промовисањем и практиковањем вриједности волонтеризма, млади успоставе механизме за развој и подршку омладинског активизма доприносећи стварању бољег, свеобухватног и солидарног друштва, као и унапријеђење капацитета ученика и наставника за спровођење организованог укључивања волонтера и промовисање вриједности волонтирања.     детаљније

       03.03.2019.    Одржан час на тему “Ментално здравље код адолесцената”

У Гимназији одржан час интегративне наставе на тему “Ментално здравље код адолесцената”. Да би настава постала ефикаснија, креативнија и рационалнија, у којој би ученици стицали функционална знања и вјештине потребно је увођење већег броја иновативних метода и облика рада у настави. Интегративна настава је један од иновативних модела којом се врши међусобно повезивање наставних садржаја из више наставних предмета. Један такав час интегративне наставе реализован је у свечаној сали наше школе. Тема часа била је: “ Ментално здравље код адолесцената”. Час су реализовале професорице Адиса Малагић, Бисера Булут и Мирка Ђуровић Попадић у сарадни са ученицима I-2 и IV-3 одјељења који изучавају предмете: грађанско образовање, појединац у групи и информатика.   детаљније

       27.02.2019.    Листа обавезних изборних предмета - школска 2019/20. година

       25.02.2019.    Стипендија Уједињених свјетских колеџа

Ни ове године стипендије Уједињених свјетских колеџа нису изостале. На сједници Наставничког вијећа ученица Сара Пантовић изабрана је за добијање стипендије за школску 2019/20 и 2020/21 годину односно за III и IV разред Гимназије.

 

 

 

 

 

 

       23.02.2019.     Број пријављених матураната по предметима и одјељењима
                                 за матурски испит школске 2018/19. године  приказ

       18.02.2019.     Списак ученика који су се квалификовали за Државно такмичење
                                 које ће се одржати 24. фебруара 2019. године у Подгорици
                                распоред такмичења

       18.02.2019.     Гимназијалка Андреа Гачевић похађала Школу лидерства
                                 коју је организовао ЦГО

Гимназијалка Андреа Гачевић похађала Школу лидерства коју је организовао ЦГО. Центар за грађанско образовање организовао је од 13. до 17. фебруара, на Цетињу-Ивановим Кортима, Школу младог лидерства, која је подржана од стране Министарства спорта и Младих Владе Црне Горе. Ову генерацију школе похађало је 30 ученика/ца из 17 црногорских општина.  детаљније

       16.02.2019.    Семинар - израда мултимедијалног приручника за наставу

Професорице наше школе Мирка Попадић, Љиљана Раневски, Адиса Малагић и Ивана Анђелић су од 11.02. до 14.02. 2019. године похађале семинар Израда мултимедијалног приручника за наставу, који је акредитован од стране Завода за школство Црне Горе са 32 сата стручног усавршавања. Семинар је одржан у Средњој сручној школи а реализовао га је професор Владица Аврамовић. Стечена знања професорице ће користити као иновације у настави.

       15.02.2019.      Сједница Наставничког вијећа

Дневни ред: 1. Избор једног ученика/це из другог разреда за стипендије
                           Уједињених свјетских колеџа за школску 2019/20 и 2020/21.год.
                       2. Разна питања

       11.02.2019.      “Потрудимо се да не стварамо жртве насиља јер ће и они
                                    постати насилници”

“Потрудимо се да не стварамо жртве насиља јер ће и они постати насилници” је порука коју су ученици послали са часа грађанског образовања којег су сами осмислили. Тема данашњег часа била је: „ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ-ПОЈАМ, ВРСТЕ, УЗРОЦИ И ПРЕВЕНТИВНЕ МЈЕРЕ“. Модератори часа биле су ученице: Сара Пантовић и Тамара Мирковић.   детаљније

       06.02.2019.   Организован догађај   „Глобални школски дан за игру“

У Гимназији „Танасије Пејатовић“ организован догађај под називом „Глобални школски дан за игру“. 06.02. 2019.године наша школа придружила се глобалној активности под називом: „Global School Play Day“. Ријеч је о међународном догађају који се организује у цијелом свијету у којем је прошле године учествовало 390 000 ученика/ца из 58 земаља свијета. Дан игара у школи (Дан без телефона и компјутера) организовале су и реализовале професорице: Мирка Попадић, Љиљана Раневски, Адиса Малагић и Тања Драгашевић. Укључено је око 120 ученика наше школе.   детаљније

       05.02.2019.    Угледни час црногорског-српског, босанског,
                                хрватског језика и књижевности

Франц Кафка: Процес – тумачење романа.
У уторак, 5. фебруара 2019. године у Гимназији ,,Танасије Пејатовић“ професорица црногорског-српског, босанског, хрватског језика и књижевности Бојана Грујић одржала је угледни час у одјељењу 3-2. Часу су присуствовали директор Драган Зуковић, професорице црногорског-српског, босанског, хрватског језика и књижевности Јелена Бајић и Нада Рондовић, библиотекарка Љуба Чепић и педагошкиња Ивана Вукашиновић. Наставна јединица угледног часа је била: Франц Кафка: Процес – тумачење романа.   детаљније

       05.02.2019.     Презентација Школског портала

Поводом Дана сигурног интернета, а на иницијативу Министарства просвјете и науке Црне Горе, данас је у Гимназији ''Танасије Пејатовић '' Пљевља одржана презентација Школског портала. Портал се налази на адреси http://www.skolskiportal.edu.me. Презентацију је одржала Мирка Попадић, професорица информатике и ИЦТ координатор а присиствовали су: директор Драган Зуковић и професори гимназије. Присутни су показали велико интересовање за Школски портал. Професорица Мирка је указала на предности коришћења портала и извршила кратак преглед садржаја. Након презентације уследио је веома занимљив разговор о сигурном коришћењу интернета. Актив информатике већ сјутра наставља са активностима на тему безбједног интернета кроз разне презентације и радионице са ученицима.

       05.02.2018.     Дан сигурног интернета

Дан сигурног интернета 05.02.2019. године у Гимназији ’’Танасије Пејатовић’’ у Пљевљима обиљежили су њени ученици и професори. Овај дан се задњих година обиљежава кроз разне активности, а ове године су професорице Мирка Попадић и Љиљана Раневски са својим ученицима узеле и учешће у Међународном пројекту ’’Искра знања’’ чији је аутор Амна Дервишагић из Босанске Крупе.   детаљније

       31.01.2019.    Радионица "Медијска писменост"

Дана 31. јануара 2019. године у библиотеци Гимназије ,,Танасије Пејатовић“ професорице црногорског-српског, босанског, хрватског језика и књижевности Нада Рондовић и Бојана Грујић и библиотекарка Љуба Чепић одржале су двије радионице за ученике првог разреда на тему Медијска писменост. Ученици су упознати са значајем који медијска писменост има у савременом друштву. Са развојем интернета и његове мреже узајамне повезаности са телевизијом, видео-уређајима, рекламама, музиком, новинама, часописима и књигама – па чак и личном комуникацијом путем електронске поште, мобилних телефона и брзих порука – информације су преплавиле савремени свијет. Савремени образовани грађанин нема потребу да добије још више садржаја, већ да развије способност управљања информацијама, односно компетенције које се односе на приступ медијима, разумијевање, тумачење, критичка анализа и вредновање, као и способност самосталног стварања медијских порука. На примјерима тумачења медијских порука у појединим рекламама, ученици су успјешно дошли до сазнања о пет суштинских концепата медијске поруке:
1. Све медијске поруке су ,,конструисане“
2. Све медијске поруке имају свој креативни језик
3. Различити људи доживљавају медијску поруку на различити начин
4. Свака медијска порука садржи одређену идеологију (вриједност)
5. Свака медијска порука има своју сврху (формулисана да оствари моћ или профит) Ученици ће имати прилику да своја знања и способности које су стекли на радионици развијају и употпуњују на редовним часовима изборне наставе будући да се медијска писменост изучава као изборни предмет у другом разреду опште гимназије.
Актив црногорског-српског, босанског, хрватског језика и књижевности

      28.01.2019.    Списак ученика са просјеком 5,00 после II класификац. периода
                             Списак ученика без изостанака  после I и II класифик. периода

       28.01.2019.    Дан сјећања на жртве холокауста

Генерална скупштина УН је 2005.године установила Међународни дан сјећања на жртве холокауста. За датум је изабран 27. јануар, дан када је 1945. године Црвена армија ослободила 7 500 преживјелих затвореника из нацистичког логора Аушвиц. Холокауст је ријеч грчког поријекла, а означава жртву боговима која се потпуно спаљивала. Њоме означавамо систематско уништавање различитих етничких, вјерских и политичких група људи од стране нацистичке Њемачке и њених сарадника у току Другог свјетског рата. У конкретном смислу, холокауст се веже за уништавање 6 милиона Јевреја, од укупно 9 милиона који су живјели у континенталној Европи. Шира дефиниција обухвата и масовне, нејеврејске жртве, у највећем броју Роме и Словене.    детаљније

       28.01.2019.    Сједница Наставничког вијећа

Дневни ред:  1. Усвајање записника са предходне сједнице
                       2. Анализа успјеха и владања ученика на крају другог
                           класификационог периода школске 2018/19. године
                       3. Извјештај о раду Актива у другом класификационом периоду
                           школске 2018/19. године
                       4. Завршне припреме за организовање матурског испита
                           школске 2018/19. године
                       5. Текућа питања

       27.01.2019.    Професорице информатике завршле курс Oracle Academy

Министарство просвјете Црне Горе и Oracle Akademy су прошле школске године успоставили сарадњу која омогућава да се по програму Oracle Академије обуче наставници и ученици црногорских школа. Ове школске године су понуђена четири курса. Професорице Мирка Попадић и Љиљана Раневски су учествовале на тромјесечном усавршавању. Након успјешно положених испита присуствовале су практичној обуци на рачунару која је реализована од 22.04. до 24.04.2019. за курс Database Design and Programming with SQL, и за Java Fundametals 25. i 26.01. 2019. године у Подгорици. Професорица Мирка Попадић је завршила Kurs Java Fundamentals (30 сати стручног усавршавања) као и курс Database Design and Programming with СQЛ (60 сати стручног усавршавања). Професорица Љиљана Раневски је завршила Database Design and Programming with SQL (60 сати стручног усавршавања). Она је Java Fundametals курс завршила у предходној шклолској години. Сертификати ће бити накнадно уручени.

       18.01.2019.    Конференција за наставнике средњих школа у Црној Гори и
                                Пословни изазов одржани на Универзитету Доња Горица

Конференција за наставнике средњих школа у Црној Гори одржана је у периоду од 17-18. јануара на Универзитету Доња Горица (УДГ). Структура саме конференције била је заснована на комбинацији интерактивних панела, округлих столова, креативних радионица и тим-билдинг активности за наставнике. Предавачи/панелисти конференције били су: ректор УДГ Веселин Вукотић, проф. др Миомир Анђић, представник Министарства просвјете, мр Ђурђина Булатовић, представница Министарства науке Црне Горе, директор Центра за стручно образовање Душко Рајковић , директор Агенције за контролу и обезбеђење квалитета високог образовања проф. др Срђа Поповић , директор Јуниор Ацхиевмент Сербиа Дарко Радичанин...     детаљније

       03.01.2019.   Додјела награда побједницима школских такмичења    фото

       02.01.2019. Успјех и владање ученика на крају другог класификационог периода

Графичко-статистички приказ успјеха и валадања ученика на крају другог класификационог периода школске 2018/19. године.

       26.12.2018.  Списак ученика који су се квалификовали за Државно такмичење

       25.12.2018.  Извјештај са школских такмичења у периоду I и II класиф. периода

       20.12.2018.     Из кабинета информатике

Данас је у Гимназији “Танасије Пејатовић” Пљевља у одјељењу II-4 одржан огледни час из Пословне информатике, на тему Функције у програму MS Excel. Час је одржала Мирка Попадић, професорица информатике. Циљ часа је био да ученици науче врсте функција у програму MS Excel, а посебно неке од математичких и статистичких функција. На занимљив начин су научили синтаксу функција за сумирање (SUM, SUMIF), за израчунавање максимума (MAX), минимума (MIN), просјечне вриједности (AVERAGE) и функција за пребројавање (COUNT i COUNT NUMBER).    детаљније

       17.12.2018.   Побједници школског такмичења у знању     списак

       15.12.2018.   Финално такмичење у говорништву    резултати

       14.12.2018.  Награђени ученици са школских спортских такмичења  списак

       13.12.2018.    Сарадњом против предрасуда, стереотипа и конфликта

Да су ученици наше школе ангажовани у различитим сферама друштвеног живота и да воде рачуна о актуелним дешавања у истом показује и пројекат који су покренули под називом “Сарадњом против предрасуда, стереотипа и конфликата”. Иницијаторка овог пројекта била је ученица првог разреда Нејра Половина. У реализацији овог пројекта поред ученика наше школе учествовали су и ученици Средње стручне школе. Дана 13.12.2018.год. почело се са реализацијом првих активности из пројекта у просторијама Гимназије“Танасије Пејатовић”. Ученици Средње стручне школе посјетили су нашу школу , библиотеку и присуствовали часовима редовне наставе . Затим је у Свечаној сали одржана је радионица “Сарадњом против предрасуда, стереотипа и конфликта”. У радионици су учествовали ученици гимназије са гостима из Средње стручне школе. Укупан број ученика који су учествовали је 80, од којих су 52 ученика из Гимназије и 28 из Средње стручне школе. детаљније

       08.12.2018.   Квиз "Црна Гора и њена слобода"

Савез удружења бораца НОР–а и антифашиста Црне Горе и Министарство просвјете, већ трећу годину за редом, организују квиз – такмичење чији је назив ''Црна Гора и њена слобода''. Такмичење обухвата ученике свих црногорских средњих школа. Тематика квиза је историја Црне Горе, посебно њена антифашистичка борба у току Другог свјетског рата. Питања, одговори, додатна литература и упутства за организацију одређена су од стране организатора.   детаљније            видео

       08.12.2018. Такмичари квиза "Квота +382" и "Црна Гора и њена слобода" 
                              извјештај

       07.12.2018.   Пљеваљске гимназијалке у “ Потрази за људским правима”

У знак обиљежавања Међународног дана људских права, Грађанска алијанса и Делегација Европске уније у Црној Гори су, у сарадњи са Владом Црне Горе и ЕУ Инфо Центром, организовале су ''Потрагу за људским правима'' за средњошколце. Ученице Гимназије ,,Танасије Пејатовић“: Невена Јововић, Хана Храстовина и Милица Ковачевић су учествовале у ''Потрази за људским правима'' и имале прилику да од различитих институција и организација на непосредан и директан начин уче о правима особа са инвалидитетом, правима Рома,еколошким правима, правима жена, функционисању Европске уније, правима дјеце и младих и сл. У току такмичења имале су и одређене задатке (бонус питања) које су требале да ријеше и на тај начин покажу научено. детаљније

       05.12.2018.   Добитници награда из Фонда за квалитет и таленте

На основу Правилника о критеријумима, начину и поступку расподјеле средстава за унапређење квалитета наставе и таленте ("Службени лист Црне Горе", бр. 012/18 од 23.02.2018), Комисија за израду конкурса и вредновање понуда за додјелу средстава из Фонда за квалитет и таленте, наградила је ученике и професоре наше школе:
Награђени ученици: Александар Пејовић, Александар Картал, Марко Кечина, Невена Бојовић и Сара Пантовић.
Награђени професори: Адиса Малагић, Данко Деспотовић, Горан Марјановић, Љиљана Бајчетић, Љиљана Раневски, Љубисав Боричић, Милојка Црногорац- Ненадић, Тања Драгашевић и Весна Кастратовић.

       05.12.2018.  Обиљежен Међународни дан волонтера

Поводом Међународног дана волонтера , 5. децембра у просторијама Гимназије волонтери наше школе и чланови Ученичког парламента у сарадњи са Центром за дневни боравак дјеце са сметњама у развоју и одраслих лица са инвалидитетом и НВУ Зрачак наде припремили су и приказали презентације о карактеристикама волонтера и волонтерског рада и значају волонтеризма како за ученике, школу тако и локалну заједницу . Ученици су имали прилику да погледају и филм под називом „Прича о Анђели“.   детаљније

       03.12.2018.   Изложба радова са инклузивне ликовне радинице

У просторијама ЈУ Дневни центар одржана је изложба ликовних радова насталих у инклузивним ликовним радионицама и током дружења са дјецом и одраслим лицима са инвалидитетом. Изложба је одржана у оквиру обиљежавања Дана особа са инвалидитетом. У раду инклузивних радионица учествовали су и волонтери наше школе. Директорица ЈУ Дневни центар Светлана Дујовић захвалила се присутнима на подршци и уручила захвалнице учесницима који су дали свој допринос развоју социјалне инклузије. Захвалнице су уручене директору школе Драгану Зуковићу и професорици Жаклини Љубић. Изложбу је отворио потпреседник општине Пљевља Мерван Авдовић. Излозбу су посјетили ученици и професори наше школе.

       03.12.2018. Обиљежен Међународни дан особа са инвалидитетом - 3. децембар

На креативан и веома занимљив начин ученици наше школе осмислили су и реализовали час Грађанског образовања. Повод за једну такву активност био је обиљежавање 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом. Они су организовали округли сто на тему: „Проблеми са којима се свакодневно суочавају особе са инвалидитетом “. Модератори су били ученици Тијана Соковић и Синиша Бујишић.   детаљније

       03.12.2018.     Квиз "Кота +382"

Фондација Свети Петар Цетињски основана 1999.године, ради на афирмацији културно - историјског и државотворног насљеђа Црне Горе, али и афирмацији савремених вриједности и потенцијала црногорског друштва. У сарадњи са Заводом за уџбенике и наставна средства и канцеларијом УНДП у Црној Гори, фондација је покренула пројекат, квиз такмичење под називом ''Кота +382''. Његов циљ је унапређење знања о историји, географији, културној баштини, биљном и животињском свијету, клими, пољопривреди и другим областима, која су дио прошлости и садашњости Црне Горе. У пројекат су укључени ученици црногорских гимназија, средњих стручних и умјетничких школа који у школској 2018/2019. години похађају други разред. Завршни дио овог такмичења биће организован у студију РТЦГ, тако да ће га моћи пратити и остали грађани Црне Горе.  детаљније

       29.11.2018.     Огледни час на тему "Електронски отпад"

У четвртак 29.11.2018. у Гимназији ''Танасије Пејатовић'' одржан огледни час на тему Електронски отпад. Час су реализовале Мирка Попадић, професорица информатике и Тања Драгашевић, професорица биологије. Остварена је међупредметна сарадња између наставних предмета Пословна информатика и Екологија и заштита животне средине. Ученици су се упознали са појмом електронски отпад,врстама електронског отпада као и са негативним утицајем истог на животну средину и жива бића. Научили су шта се може рециклирирати од електронског отпада и да ли се и гдје у Црној Гори може одложити. детаљније

       29.11.2018.  Oдржан је квиз знања на тему Народноослободилачке борбе

У Гимназији „Танасије Пејатовић“ одржан је квиз знања на тему Народноослободилачке борбе. Такмичило се 18 ученика, а побједничка екипа ће учествовати на Државном такмичењу, 8. децембра, у Подгорици.
У Гимназији „Танасије Пејатовић“, трећу годину заредом, одржавају се квизови знања на тему Народноослободичаке борбе. Ове године у квизу који је одржан 29. новембра, на дан када је створена бивша СФРЈ, учествовало је 18 ученика распоређених у шест екипа. Жири је радио у саставу професорица Адела Дркић, и професори Лазар Аранитовић и Витомир Кнежевић. Професорица Љиљана Бајчетић, која је организовала такмичење, истакла је да су се учесници изузетно добро припремили.     видео

       29.11.2018.     Радионица на тему "Активно тражење посла"

Радионица на тему "Активно тражење посла" у сарадњи са ЦеМИ одржаном у четвртак, 29.11.2018. године у свечаној сали Гимназије у Пљевљима. Едукатори: Александар Пејовић, Жељко Тањевић и Алекса Кушљевић, који су завршили Љетњу школу за вршњачке едукаторе, одржане од 28. до 30. септембра у Рекреативно-едукативном центру "Ловћен", на Ивановим коритима. Ментор на едукацији била је представница ЦеМИ, Александра Никчевић.

       27.11.2018.     Обавјештење о исходу поступка набавке мале вриједности

Обавјештење о исходу поступка набавке мале вриједности - Радови на санацији котларнице можете погледати овде.

       24.11.2018.  Јадранка Јестровић добила звање - наставника вишег савјетника

Комисија за додјелу звања, образована Рјешењем министра просвјете, на приједлог ЈУ Гимназије ,,Танасије Пејатовић" донијела је одлуку о додјели звања наставника вишег - савјетника професорици Јадранки Јестровић.

       23.11.2018.     Одржана сједница Школског одбора

Дневни ред: 1. Конституисање Школског одбора
                       2. Избор предсједника Школског одбора
                       3. Доношење одлуке о расписивању конкурса за избор
                           директора Гимназије
                       4. Текућа питања

       23.11.2018.     Изведена акција пошумљавања

Дана 23.11.2018. 20 ученика наше сколе учествовало у акцији пошумљавања заједно са професором географије мр Асимом Кухињом а у сарадњи са дипл.инг.шумарства Драганом Терзићем, помоћником директора у Сектору за газдовање шумама - Управа за шуме. Засадили су 2000 садница.

 

       21.11.2018.    Захтјев за достављање понуда за набавке мале вриједности

Захтјев за достављање понуда за набавке мале вриједности - демонтажа старог котла са прикључцима и испорука новог котла можете погледати овде.

       20.11.2018.    Одржан школски турнир у баскету

У организацији актива физичког васпитања одржан школски турнир у баскету. На турниру је учествовало 16 екипа. Финалне утакмице су одигране 20.11.2018. и екипе су оствариле следећи пласман : 1. мјесто II-4 2. мјесто II-3 и 3. мјесто III-1.
У оквиру турнира одржано је и такмичење у шутирању тројки. Ученици су остварили следећи пласман: 1. мјесто Терзић Синиша, 2. мјесто Миликић Младен и 3. мјесто Јевтовић Владимир. Утакмице су судили професори физичког васпитања, Данко Деспотовић и Горан Марјановић. Записник су водиле ученице Терзић Жељка и Павловић Јована.    видео

       20.11.2018. Обиљежени Међународни дан толеранције 16.11. и дијетета 20.11.

Поводом обиљежавања два веома важна датума Међународни дан толеранције (16.новембар) и Међународни дан дјетета (20.новембар) у нашој школи организована је веома занимљива радионица. Радионицу су организовали и реализовали волонтери наше школе и чланови Ученичког парламента заједно са корисницима Центра за дневни боравак и другарима и волонтерима из Зрачка наде.   детаљније

       17.11.2018.     Међународни Дан средњошколаца и студената

Међународни дан средњошколаца и студената обиљежава се као успомена на прашке студенте и средњошколце, који су због мирног протеста против нацистичке окупације своје земље, одржаног 17. новембра1939. године стрељани без суђења. Нацисти су више од 1200 студената и средњошколаца затворили у концентрационе логоре, а студентске домове и универзитете су претворили у своје касарне.  детаљније

       16.11.2018.    Свечана сједница поводом 117 година Гимназије    фото

       15.11.2018.    Поводом Дана школе одржане утакмице у кошарци и одбојци

Поводом Дана школе одржане су спортске утакмице у кошарци и одбојци између наше школе и Средње стручне школе. Кошарка: Гимназија - ССШ 69:65 и Одбојка: Гимназија - ССШ 2:0.

 

 

       13.11.2018.  Прослава 117 година Гимназије "Танасије Пејатовић" Пљевља

       12.11.2018.     Глас Гимназије бр. 19 - лист ученика и наставника Гимназије

       11.11.2018.   Постављен сунчани сат који привлачи пажљу пролазника

На фазади зграде Гимназије, близу улазних врата постављен је сунчани сат. Сунчани сат привлачи пажњу пролазника.

 

 

 

       08.11.2018.     Одржана сједница Наставничког вијећа

Дневни ред:

1. Усвајање записника за предходне сједнице
2. Успјех и владање ученика на крају првог класифик. периода шк. 2018/19. год.
3. Извјештај о раду актива током првог класификац. периода шк. 2018/19. г.
4. Школска такмичења и уоште такмичења која нас очекују у шк. 2018/19. год.
5. Припреме прославе Дана школе
6. Матурски испит школске 2018/19. год.
7. Разна питања

       06.11.2018.    Свјетски дан борбе против сиде

6. новембра 2018. одржано је предавање поводом Свјетског дана борбе против сиде. Ученици су научили нешто ново и чули многе поучне приче. Прво су гледали краткометражни филм ,,Дјечак који се стидио", после чега су дискутовали о овој опасној болести. Након тога су чули још пар прича и упознали се са методама превенције ХИВ-а. Циљеви овог пројекта су били упознавање ученика са опасношћу овог вируса кроз животне приче обољелих и повећање њихове свијести о ХИВ-у и брзини којом се шири, као и упознавање са чињеницом да су ХИВ позитивне особе често одбачене и изоловане од друштва, па чак и од својих најближих. Предавање је одржала Биљана Чаркиловић, епидемолог Дома здравља Пљевља.

       05.11.2018.  Одржане сједнице одјељенских вијећа

Одржане сједнице одјељенских вијећа на којима је сагледан успјех и владање ученика на крају првог класификационог периода школске 2018/19. године.
графичко-статистички приказ успјеха и владања ученика
ученици са просјечном оцјеном 5,00
ученици без изостанака

       18.10.2018.    Обиљежен Европски дан борбе против трговине људима

Обиљежен Европски дан борбе против трговине људима бројним активностима у нашој школи. Поводом обиљежавања Европског дана борбе против трговине људима 18.октобра, ученици наше школе организовали су радионицу на тему: “Стоп-трговини људима”. Водитељке радионице биле су ученице првог и четвртог разреда Софија Савић и Татјана Вучетић. У оквиру радионице изведен је скеч под називом ,,Погрешно скретање” који су припремили следећи ученици: Алија Шабановић, Немања Росић, Емра Храстовина, Марко Полексић, Ерсан Појатић и Ана Петровић. ... детаљније

       18.10.2018.    Одржана школска такмичења у атлетици

Одржана школска спортска такмичења у атлетици у следећим дисциплинама: бацање кугле и скок у вис - мушкарци и 100 м, 800 м и бацање кугле за дјевојчице. резултати

 

 

 

       16.10.2018.   Посјета амбасадорке Републике Француске у Црној Гори

У уторак, 16. октобра, Гимназију је посјетила амбасадорка Републике Француске у Црној Гори, Њена Екселенција, гђа Christine Toudic. У разговору са Директором школе размијењена су мишљења и ставови о положају француског језика у Црној Гори, нарочито у Пљевљима, а разговарало се и о различитим модалитетима да се тај положај побољша. Најављена је и могућност размјене ученика, али и наставног кадра. Амбасадорка је нашој школи даровала вриједне књиге на француском језику и у Свечаној сали се сусрела са најбољим међу ученицима који изучавају француски језик. Гимназијалци су кратким свечани програмом коју су приредили за ову прилику оставили врло позитиван утисак на високу гошћу.         Адела Дркић, проф.

       13.10.2018.     Радионица НВО Примa ,,Знaњe пoбjeђуje тaбуe"

У сaрaдњи сa Учeничким пaрлaмeнтoм Гимнaзиje „Taнaсиje Пejaтoвић“, a у склoпу прojeктa ,,Знaњe пoбjeђуje тaбуe", Нвo Примa je 13.10.2018. гoдинe, у прoстoриjaмa нaшe шкoлe oргaнизoвaлa рaдиoницу нa тeму сeксуaлнoг и рeпрoдуктивнoг здрaвљa. Рaдиoници су присуствoвaли учeници свa чeтири рaзрeдa нaшe шкoлa, a зaпaжeн je и oдaзив учeникa из Срeдњe стручнe шкoлe. Учeстoвaлo je oкo чeтрдeсeт учeникa нaшe шкoлe, кojи су сe свojoм aктивнoшћу и дисциплинoм пoкaзaли у нajбoљeм мoгућeм свиjeтлу. ... детаљније

       12.10.2018.    Дани умјетничког образовања

Министарство просвјете Црне Горе покренуло је пројекат ‘’Дани умјетничког образовања’’. Он се реализује у сарадњи са Министарством културе, Краљевским позориштем ‘’Зетски дом’’ и Народним музејом са Цетиња. Циљ овог пројекта је да ученици осмог и деветог разреда основних и првог разреда средњих школа, бесплатно гледају неке од представа у Зетском дому и да посјете Народни музеј. Смисао ових активности је од знатно ширег значаја – враћање младих генерација позоришној умјетности, подстицање критичког мишљења, развијање естетских критеријума, развијање свијести о значају очувања и валоризације културно – историјске баштине, повезивање просвјете и културе. детаљније  видео

       11.10.2018.   Сертификат о учешћу у овогодишњој акцији садње стабла

Гимназија је добила Сертификат о учешћу у овогодишњој акцији садње стабла 21. септембра у оквиру међународног програма Environment Online. ENO - Environment Online је глобална мрежа и школа за одрживи развој, основана 2000. године, која обухвата скоро 10 000 школа и 157 земаља. Координатор програма је Програмско удружење ЕНО са сједиштем у граду Јоенсуу у Финској. Циљ Програма је да својим активностима допринесе остварењу циљева из Агенде за одрживи развој 2030.

       11.10.2018.     Изведен излет на релацији Гимназија-Голубиња-Гимназија

У реализацији Актива физичког васпитања изведен је једнодневни излет на релацији Гимназија-Голубиња-Гимназија.

 

 

 

       11.10.2018.    Дaн инклузиje у Црнoj Гoри

Дaн инклузиje у Црнoj Гoри, 11. oктoбaр, oбиљeжeн je зaвршнoм мaнифeстaциjoм прojeктa "Пoдстицaњe дeмoкрaтскe културe у шкoлaмa". У интeрaктивнoм прoгрaму учeствoвaли су учeници и нaстaвници из 25 црнoгoрских скoлa. Tимoви из oвих шкoлa су прeдстaвили aктивнoсти кoje су у њихoвим шкoлaмa спрoвeдeнe у oквиру oвoг прojeктa. Tим нaшe шкoлe цинили су учeници: Пaвлe Џувeрoвић, Aлeксa Кушљeвић, Сaрa Пaнтoвић, Aлeксaндaр Пejoвић и прoфeсoрицe Љиљaнa Рaнeвски и Сaњa Гoлубoвић.

       03.10.2018.     Презенација „Корупција у образовном систему“ на Жабљаку

Представници Ученичког парламента Гимназије „Танасије Пејатовић“ су, 3.10.2018. године, у просторијама Општине Жабљак, присуствовали су презентацији истраживања „Корупција у образовном систему“ Завод за школство је у оквиру Акционог плана програма приступања Црне Горе Европској унији за 23. и 24. поглавље био у обавези да реализује активности у области корупције у образовању. Једна од кључних активности подразумијева реализацију истраживања са ученицима основне и средње школе. Истраживање је обављено у 17 општина у Црној Гори , у 47 школа, од чега 28 основних и 19 средњих школа. ... детаљније

       29.09.2018.     Наградно путовање на Жабљак

Како марљивост увек доноси добре резултате показали су ученици Гимназије ,,Танасије Пејатовић'' који су својим трудом и радом освојили наградно путовање на Жабљак . Наградно путовање обезбеђено је од стране управе школе на чијем челу је Драган Зуковић. Ученици без изостанака, као и одељење И-1 које је по успеху било најбоље у школској 2017/18 години, у пратњи професора Дејана Јоксовића, Огњена Бобића, Росанде Терзић и Адисе Мелагић, посетили су 29.9. (субота) најлепше делове општине Жабљак. Кренувши у јутрањим сатима и излазећи из мора Пљеваљске магле дочекала их је лепота реке Таре коју су прво обишли. Затим следи кратка посета једном од најатрактивнијих врхова Савином куку након чега обилазе Национални парк Дурмитор. У музеју националног парка били су у могућности да виде различите типове биљака и препарираних животиња које ту обитавају, од ендемичних до типичних, као и један од најбоље урађених инсектаријума у Европи. Обилазак завршавају посетом Црном језеру уживајући у лепом времену и величанственом погледу на врхове Дурмитора. Повратак у Пљевља био је у послеподневним часовима.
                                                                                       Теодора Деспотовић II-1

       28.09.2018.     Крстарење Боком школским бродом "Јадран"

Министарство одбране Црне Горе 28.9.2018. год. организовало је Дан отворених врата, гдје је шест наших ученика посјетило велелепни школски брод "Јадран" којим су и крстарили Бокакоторским заливом. Уз пријатан дочек посаде на челу са комадантом брода Зораном Ивановским, припадници Ратне морнарице војске Црне Горе били су расположени да нам презентују сам брод, његову функцију у систему одбране, као и намјену за обуку младих помораца. Занимљиво је знати да је школски брод "Јадран" изграђен 1933. год. у бродоградилишту ,,H.C. Stulchen&Sohn" у Хамбургу. Имао је неколико генералних ремонта са реконструкцијом. Ученици Анастасија Шћепановиц, Маја Струјић, Немања Росић, Марко Кечина, Миљан Јечменица и Ђорђе Пантовић уз професора Горана Марјановића понијели су лијепе утиске са незаборавног крстарења импозантним осамдесетпетогодишњаком.

       27.09.2018.     Посјета презентацији Управе полиције на Тргу "13. јул"

Ученици наше школе (I-2, II-4, IV-5 и IV-4) са директором Драганом Зуковићем и професорима Данком Деспотовићем, Гораном Марјановићем, Бисером Булут и Маидом Делић посјетили су "Тактичко-технички збор" Управе полиције и презентацију опреме на тргу "13 јул" у Пљевљима. Циљ ове активности је да Управа Полиције представи грађанима послове и задатке које извршава као и опрему и технику коју службеници користе у раду.

       26.09.2018.    Свечано обиљежен 26. септембар - Европски дан језика

У препуној сали Гимназије „Танасије Пејатовић“ свечано је обиљежен 26. септембар, Европски дан језика. У програму посебно припремљеном за ову прилику учествовали су неки од најталентованијих ученика наше школе. Истакнути су још једном, не само значај учења страних језика и богатство разноликости, већ и пресудна важност познавања сопственог језика, књижевности, дјела класичне музике. Програм је отворен стиховима „Carmina Burana“, а затим су се низале традиционалне пјесме на руском, ангажоване пјесме на француском, и пјесме универзалне поруке на енглеском језику. Антологијски одломци Пушкиновог „Евгенија Оњегина“, најупечатљивији фрагменти „Орканских висова“, читани у оригиналу, увијек актуелни Едгар Алан По, ненадмашни Шарл Бодлер и Жак Превер, свевремени Пера Зубац, садржајно су потпуно задовољили лајт-мотив програма - уједињеност у различитостима. Програм су осмислиле професорице Актива страних језика и професорица Бојана Грујић, уз техничку подршку професорице Иване Анђелић.

       25.09.2018.    Посјета Гимназији представника Центра безбједности Пљевља

Поводом Дана Министраства унутрашњих послова Црне Горе Гимназију ''Танасије Пејатовић'' Пљевља су посјетили: замјеник Центра безбједности Пљевља - Милан Јовић, као и инспектори Харис Ђурђевић и Срђан Божовић.
Инспектор Ђурђевић је одржао предавање ученицима четвртог разреда о вршњачком насиљу као и другим врстама насиља, као што је сексуално и насиље на Интернету. Инспектор Божовић је упознао ученике са врстама дрога. Посебно је нагласио појаву опасних ''нечистих'' дрога које су се појавиле у земљама региона које су у задње вријеме довеле до смртних последица код већег броја младих људи. Нагласио је да је свака дрога једнако опасна. Ученици су показали велико интересовање и активно учествовали. Представници МУП-а су изразили задовољство што службено не познају ни једног присутног ученика и похвалии начин на који су ученици саслушали предавање. Том приликом су позвали особље и ученике Гимназије на Дан отворених врата који ће се одржати у четвртак 27.09. 2018. године на Тргу 13. јул у Пљевљима од 11 до 13 часова.

       21.09.2018.    Обавјештење о исходу поступка набавке мале вриједности

Обавјештење о исходу поступка набавке мале вријености за набавку канцеларијског материјала можете погледати овде.

       21.09.2018.   Чишћење дворишта школе поводом Дана мира и Дана еколошке
                               државе Црне Горе

Поводом два датума, Дана еколошке државе Црне Горе и Међународног Дана мира, ученици и професори наше школе организовали акцију чишћења школског дворишта.
У школском дворишту засађена је врста Robinia pseudoacacija. Ученици су направили оригами голубове од рециклираног папира.

 

       20.09.2018.   Гимназија добила награду "Зелена застава"

На Дан еколошке државе Црне Горе, у Еко згради УН-а у Подгорици, у сарадњи са Системом Уједињених нација у Црној Гори уприличена је Прва додјела награде Зелена застава и сертификата о стицању статуса међународне Еко-школе. Скуп је отворио г-дин Александар Митровић, државни секретар у Министарству просвјете Црне Горе, а присутнима су се у уводници обратили и г-ђа Фиона Меклуни, координаторка Система УН-а у Црној Гори и г-дин Решад Сијарић, директор Завода за школство. Национални оператер Међународног програма Фондације за образовање о животној средини „Еко-школе“ у Црној Гори је Завод за школство, који овај програм имплементира и води од 2016. године. Награду Зелена застава и сертификат о стеченом статусу међународне Еко-школе добила је ЈУ Гимназија „Танасије Пејатовић", Пљевља. На овогодишњи позив Завода за школство из наше школе присуствовали су директор Драган Зуковић и професорице Весна Кастратовић и Тања Драгашевић.

       19.09.2018.     360° Пун круг за људска права

У Гимназији „Танасије Пејатовић“ 19. септембра 2018. године одржан је Форум театар на тему: „Млади и перцепција разних облика дискриминације“. Овај Форум је дио пројекта „ 360° Пун круг за људска права” који спроводи Центар за грађанско образовање (ЦГО) а који подржава Делегација Европске уније у Црној Гори у склопу програма Европски инструмент за демократију и људска права (ЕИДХР) 2016/2017. У Форуму је учествовало око 30 ученика наше школе уз обезбјеђење родног баланса групе и што веће хетерогености групе по разредном узрасту, припадности различитим друштвеним групама, нивоима школског успјеха и сл. Форум театар је осмишљен тако да се на основу израђеног сценарија, обради нека од тема која се тиче људских права и дискриминације. Ученици су подијељени у 3 групе. Свака од група добила је одређени задатак (драмску ситуацију) на тему дискриминације који су успјешно реализовали а затим су заједно са модераторима дискутовали о начима спечавања било којег облика дискриминације, мјерама које треба предузети наводећи примјере из свакодневног живота уз изношење сопствених ставова и мишљења. Током реализације форум театара са групом средњошколаца радила су 2 модератора Зоран Ракочевић, представник организација ЦГО, Јувентас и АТАК и глумица Анђелија Рондовић која је водила ученике кроз драмске ситуације и помагала им у току одвијања радионице. Техничку подршку у реализацији овог пројекта пружили су директор школе Драган Зуковић, професорице Актива филозофије, психологије и социологије Адиса Малагић, Милојка Ненадић Црногорац, Маида Делић , Бисера Булут и Ивана Анђелић.     фото

       17.09.2018.    Одржана сједница Наставничког вијећа

Дневни ред:

1. Информације о почетку школске 2018/19. године
2. Презентација годишњег плана и програма за 2018/19 годину
3. Разна питања

   

   17.09.2018.    Одржане сједнице Одјељенских вијећа

Дневни ред:

1. Конституисање Одјељенских вијећа
2. Информације разредних старјешина о условима живота и рада ученика, те о могићностима појединаца и одјељења за праћење и усвајање програмских садржаја
3. Снабдјевеност ученика уџбеницима и неопходним прибором за рад
4. Усклађеност израде писмених задатака
5. Текућа питања

       14.09.2018.    Реализована велика грађанска акција „Let s do it Montenegro“

Данас је на територији општине Пљевља реализована велика грађанска акција „Let s do it Montenegro“ под слоганом „Настављамо другачије “ . Ова акција осим у Црној Гори данас је реализована у још 150 земаља свијета поводом обиљежавања Свјетског дана уклањања отпада. Организатори ове акције су АДП ЗИД из Подгорице и општина Пљевља. Акција је трајала од 9-13 х.Окупљање учесника и почетак акције организован је у Милет басти са почетком у 9х. Овој акцији прикључилосе око 60 ученика наше школе (волонтери , млади еколози) заједно са својим професорима Адисом Малагић, Снежаном Вуковић и Огњеном Бобићем и дали свој допринос чишћењу локације Гуке-Борићи уз путни појас према Дајевића Хану. Циљ данашње акције јесте подстицање свих грађана без обзира на године, посао, поријекло, припадност на активније учешће у животу своје заједнице. Нелегално одлагање отпада довело је до значајног девастирања животног простора и свакодневно доводи у опасност многе грађане. Овај проблем можемо ријешити само заједничким и организованим дјеловањем . Својим примјером наши ученици су показали да само активним и одговорним односом према животној средини можемо учинити свијет и заједницу љепшим мјестом за живот.     фото

       11.09.2018.   Захтјев за достављање понуда за набавку мале вриједности

Захтјев за достављање понуда за набавку мале вриједности - Набавка канцеларијског материјала по спецификацији сукцесивно по потреби за период 2018 год. ФЦО наручилац, можете погледати овде.

       10.09.2018.     Посјетеа потомака Гарибалдинаца Пљевљима

Једна од вриједности на којима почива модерна Европа јесте антифашизам. Он је и темељни компонент идентитета Црне Горе. Важан датум из антифашистичке прошлости Црне Горе везан је за Пљевља гдје је, убрзо послије капитулације Италије. 2. децембра 1943.године формирана италијанска партизанска дивизија ‘’Гарибалди’’. Јединица је бројала 11.700 људи, На одласку за Италију 1945.године преживјели ‘’Гарибалдинци’’ обећали су да ће они ‘’наставити да бране свето јединство и права наша два народа тлачена од стране фашизма’’. детаљније

       03.09.2018.   Свечани пријем првака у Гимназији

У нашој школи је 3.09.2018.године у Свечаној сали уприличен програм поводом дочека првака. Матуранткиње претходне генерације - Анастасија Џарић, Дарија Аврамовић и Азра Демировић подијелиле су са будућим гимназијалцима своја искуства и знања стечена у Гимназији која су им послужила да нижу успјехе и ван наше школе и средине. Ученици су имали прилику да погледају филм о Гимназији снимљен поводом њене 115 - годишњице. Водитељка програма је била Маја Струјић, ученица другог разреда.
Присутнима се, на крају, обратио директор Драган Зуковић који је будућим гимназијалцима пожелио добродошлицу и укратко представио систем рада у школи као и могућности које им она пружа - у зависности од њиховог интересовања.
Програм су осмислиле професорице Сања Голубовић и Нада Рондовић уз техничку подршку професорице Иване Анђелић.

Гимназија "Танасије Пејатовић" Пљевља - 2007 / 2020