Таленат и креативност гимназијалаца на Сајму женског стваралаштва

Поводом 8. марта – Међународног дана жена, Секретаријат за културу, социјална и друга питања организовао је манифестацију „Сајам женског стваралаштва“. Сајам је трајао три дана (од 6. до 8. марта) и у циљу подстицања даровитости и предузетничког духа, окупио је велики број наших свестраних суграђанки, локалних невладиних организација и образовних установа.

Ученици наше школе и ове године су учествовали на Сајму кроз Клуб младих предузетника. Излагали су своја ауторска умјетничка дјела и бројне друге занимљиве и аутентичне рукотворине. Показали су иновативност, креативност, изузетне предузетничке вјештине, умијеће комуникације, преговарања и тимског рада, као и способност критичког мишљења и валоризовања својих знања. У изради креативних радова учествовало је око 80 ученика.

На Сајму су се представиле и четири компаније наших ученика које су дио пројекта у организацији „Достигнућа младих у Црној Гори“, Студентског Бизнис Центра, Универзитета Доња Горица и Центра за стручно образовање. Организација „Достигнућа младих у Црној Гори“ чланица је свјетске предузетничке мреже „ЈА Worldwide“.

Оснивачи ученичких компанија су: Лара Мазалица, Ана Деспотовић, Дуња Драгашевић, Тамара Грбовић (компанија „CST – caring smart tape“); Јелена Јапунџић, Нађа Станић, Зорана Попадић, Софиа Голубовић, Ивана Живковић (компанија „EduMedic“); Ана Кнежевић, Моника Стевановић, Илија Лучић (компанија „Студенко“); Михаило Кнежевић, Дамјан Мијатовић, Харун Делић, Матија Бошковић („AVANTIA TECH“).

Професори, чланови Тима за предузетништво, који су предано радили са ученицима и помогли им да реализују своје идеје су: мр Асим Кухиња, Адиса Малагић, Жаклина Мрдовић и педагошкиња Ивана Вукашиновић.

Ученицима и професорима пружена је велика подршка од стране директорице Бојане Грујић. Захваљујемо директорици и свим професорима који су својим савјетима, препорукама и посјетом Сајму подржали наше активности.

Сара Цвијовић, II3