Дан жена, наш дан: Роза и Клара у Гимназији

У петак, 8. марта, одржан је посебан час историје посвећен обиљежавању Међународног дана жена. Час је организовала професорица Љиљана Бајчетић, у холу Гимназије, необичној просторној конструкцији као мизансцену за анализу увијек актуелне теме. Презентерке, вршњачке едукаторке, биле су ученице одјељења III2: Милица Лацмановић, Јана Павловић, Јелена Ћаћић и Ивана Крвавац.
 
Својим интересовањем, подршку су нам дале и професорице. Атмосферу су употпунили изложени панои. На једном су биле фотографије Розе Луксембург и Кларе Цеткин, а на другом најважније информације у вези са историјом покрета за права жена. Ученице трећег разреда представиле су ученицима првог разреда различите аспекте суфражетског покрета, живот и дјело двије култне личности борбе за равноправност жена. Истакнути су кључни догађаји:
 
– 8. март 1857. године – први организовани протести жена у Њујорку;
 
– 8. март 1908. године – у Њујорку жене демонстрирају тражећи право гласа, скраћење радног времена и веће плате;
 
– 8. март 1909. године – Социјалдемократска партија у САД прогласила је 8. март Националним даном жена;
 
– 1910. године – на Међународној конференцији жена у Копенхагену, на предлог Кларе Цеткин, 8. март је проглашен Међународним даном жена;
 
– 8. март 1911. године – Дан жена прослављен је први пут у Аустрији, Данској, Њемачкој и Швајцарској; 
 
– 1975. године – ОУН прогласила 8. март Међународним даном жена.
 
Ученици су живо расправљали о историјату женског питања, тражили сличности и разлике античких жена са временом Кларе и Розе, са временом својих мајки. Били су веома инспирисани, користили знања из различитих области, критички разматрали положај жена у садашњем времену, давали предлоге рјешења за актуелне проблеме из области родне равноправности. Посебан осврт заслужило је учешће жена у антифашистичкој народноослободилачкој борби у току Другог свјетског рата, формирање АФЖ-а које је резултирало добијањем права гласа 1945. године и општом еманципацијом жена у послијератној Југославији.
 
Мемско насљеђе је 8. марта оживјело у Гимназији кроз наставну, културолошку праксу.
 
Мр Љиљана Бајчетић