Сјајни резултати Калине Јечменице и Јане Томчић на XIII Пословном изазову Црне Горе

У складу са иновативним предузетничким духом који промовише Гимназија, наши ученици су традиционално учествовали на XIII Пословном изазову Црне Горе – школи предузетништва и иновација за младе, у организацији Студентског Бизнис Центра Универзитета Доња Горица. Након неколико кругова селекције, Јана Томчић и Калина Јечменица добиле су прилику да учествују на Пословном изазову Црне Горе.

Прва фаза такмичења одржана је онлајн, 27. и 28. јануара.

Након прве фазе, тим „Саћемо” Калине Јечменице директно се пласирао на престижно регионално такмичење „Пословни изазов Западног Балкана”. Идеја тима била је изградња ресторана који, први пут у Црној Гори, нуди апикоморе, односно апитерапију бесплатну за све особе са респираторним проблемима. Тим Јане Томчић „Треско” (израда дигитализованих машина за бербу воћа) нашао се међу најбољим тимовима одабраним да учествују у финалном дијелу такмичења у Подгорици, од 10. до 12. фебруара. Тим је представио нову идеју „AniRemote”, односно дигиталну хранилицу за домаће животиње. Менторка ученицама била је професорица Адиса Малагић.

Друга активност реализована од 10. до 12. фебруара, у организацији Студентског Бизнис Центра и „Достигнућа младих у Црној Гори“, јесте регионална конференција за наставнике средњих школа и акредитована обука на тему „Ученичка компанија“. Конференција је окупила наставнике из Црне Горе, Србије, Сјеверне Македоније, Босне и Херцеговине и Аустрије који имплементирају модел образовања кроз ученичке компаније. Овај модел годишње у свијету похађа више од десет милиона ученика. Учесница конференције била је и професорица Адиса Малагић.

Ове године Национално такмичење ученичких компанија у Црној Гори одржаће се почетком маја на Цетињу. Најбоља ученичка компанија из Црне Горе, заједно са својим наставником – ментором, представљаће „Достигнућа младих у Црној Гори“ на европском такмичењу у оквиру највећег сајма предузетништва у Европи – COYC (Company of the Year Competition), које ће бити одржано у Истанбулу, у јулу текуће године.

Учеснице Пословног изазова