Регионална конференција у оквиру пројекта ,,Panda Labs Junior for Just Transition“ одржана у Охриду

Ученици Гиманзије ,,Танасије Пејатовић“ Ена Катана, Миљана Перуничић, Тамара Грбовић, Данко Бошковић, Лазар Томић, Лара Мазалица, Огњен Вранеш, Дуња Драгашевић, Ања Калпачина и Лејла Харбић су, са професорицама Тањом Драгашевић и Весном Кастратовић, били на едукативно-наградном путовању у Охриду, Сјеверна Македонија.

14, 15, 16. и 17. јун су провели на конференцији заједно са ученицима и професорима из Србије, Бугарске и Сјеверне Македоније.

 Уживали су у интерактивном раду, гдје су оснажили свој еколошки дух и подстакли размишљања како своје локалне заједнице учинити независним од експлоатације и коришћења фосилних горива.

Организовано су посјетили Рударско-енергетски комбинат „Осломеј“, подружницу АД Електране у Македонији, који се налази у самој Кичевској котлини, у близини града Кичева. Ту су видјели примјер примјенљиве праведне транзиције, соларну електрану капцитета 10 мегавата, изграђену на бившем угљенокопу у истоименом термоелектронском постројењу.

Културна размјена и забава нису биле занемарене. Обилазак Охрида и занимљиве приче остаће вјечно урезане у памћење младих гимназијалаца.

Такође, 7. јула гимназијалци су учествовали на округлом столу ,,Оснаживање предузетничког духа и веће инклузивности младих“, који је организован у Пљевљима.

Догађај је послужио представљању идеја младих са два недавно завршена хакатона и сагледавању активности надлежних институција на развоју предузетништва и креирању омладинских политика, које су од важности за младе.

Лејла Харбић I3