Гимназија „Танасије Пејатовић“ освојила је награду Предузетничке школе на #Gen_E 2023. у Истанбулу

Гимназија „Танасије Пејатовић“  освојила је награду Предузетничке школе на #Gen_E  2023. у Истанбулу коју додјељује организација Junior Achievement Europe

У периоду од 11. до 14. јула 2023, у Истанбулу је одржан ,,GEN-E Company of the Year Competition”, jедан од највећих предузетничких фестивала у Европи, у организацији мреже Junior Achievement Europe. У питању је европско такмичење ученичких компанија које је у Истанбулу окупило преко 800 младих предузетника (студената и средњошколаца), наставника и професора, међународних пословних партнера и креатора међународних политика и стратегија које се баве развојем пословних идеја, иновација и предузетничког духа младих људи унутар земаља ЈА Европе. 

Структура такмичења обухвата активности слања компанијског извјештаја, интервјуа са стручним жиријем, сценских презентација и сајамског представљања ученичких компанија. Да би дошли до GEN-E сцене и такмичења у Истанбулу ове године, такмичарски тимови су одабрани у конкуренцији од преко 390.000 ученика имплементатора програма ,,Ученичка компанија”, који се спроводи од стране свих земаља чланица Junior Achievement World Wide мреже, а који је од стране Европске комисије оцијењен као један од најбољих програма предузетничке едукације у свијету.

 Ученичка компанија „SkillTime“ из ЈУ Гимназије „Танасије Пејатовић“ из Пљеваља, чији су чланови Емина Златанић, Јана Томчић, Весна Јовић, Тамара Чоловић и Мартина Свркота, а који су предвођени менторством наставнице Адисе Малагић, освојила је прво мјесто на националном такмичењу ученичких компанија, и добила прилику за учешће на Company of the Year Competition. 

Поред поменуте побједе на националном такмичењу и пласмана на међународно такмичење, ученица Мартина Свркота ушла је у ужи избор за међународну награду JA Alumni Leadership Award, док је наставница Адиса Малагић – Гимназија ,,Танасије Пејатовић” Пљевља, добитник ТЕС награде – The Entreprenural School Award 2023, коју додјељује организација Junior Achievement Europe. Награда ,,Предузетничке школе” (ТЕС награда) је годишње признање истакнутим основним и средњим школама које се залажу за предузетничко образовање.  Због своје предузетничке  визије, изванредне имплементације програма едукације о предузетништву и оствареним изузетним резултатима на бројним такмичењима из предузетништва и финансијске писмености,  наша школа је заслужено добила титулу ,,Предузетничке школе” и тако се сврстала у ред најбољих и најпредузимљивијих школа у Европи.

На поменутом такмичењу наше ученице  својим сценским наступом и  презентовањем своје идеје као и сајамским представљањем ученичке компаније завриједјеле су  посебну пажњу чланова жирија и великог броја посјетилаца овог такмичења тако да су  на репрезентативан начин представиле своју школу, град и државу.

Поред сјајних резултата, захваљујући стратешкој сарадњи Достигнућа младих и Универзитета Доња Горица, наставници Адиси Малагић из Гимназије „Танасије Пејатовић“ – Пљевља од стране Достигнућа младих у Црној Гори уручена је такође и награда „Наставник године“ за постигнути допринос у развоју младих људи, њихових вјештина и предузетничког учења за школску 2022/23. год. 

Ученичка компанија је програм који омогућава ученицима да буду укључени у развој и вођење сопствених компанија, са реалним производима и услугама, као и да управљају зарађеним новцем за вријеме трајања њиховог средњошколског образовања. Захваљујући покретању мреже Достигнућа младих у Црној Гори, имплементација „Ученичких компанија“ је могућа и у Црној Гори.

 Gen-E је највећи европски фестивал предузетништва, смотра ученичких компанија и достигнућа европске омладине, који у у оквиру такмичења ,,Company of the Year Competition” комбинује два велика европска такмичења у предузетништву за националне побједнике ученичких компанија (средњошколци) и JA Start-up програм (студенти) у 40 земаља чланица JA Europe мреже. Након GEN-E 2023 и сјајног искуства у Турској, Gen-E 2024 такмичење ће се одржати у Катанији, Италија.

Овом приликом желимо да захвалимо нашим спонзорима и партнерима Руднику угља АД Пљевља, Секретаријату за културу, социјална и друга питања Општине Пљевља, генерацији матураната Гимназије 1993. и организацији ,,Достигнућа младих у Црној Гори” на подршци и помоћи коју су нам пружили у организацији и реализацији нашег путовања за Истанбул.