Дан замијењених улога – боље разумијевање кроз другачији угао гледања

Данас је у нашој школи одржан Дан замијењених улога. Установљену праксу да један дан у наставној години потпуно замијенимо улоге, а у циљу подстицања одговорности и мијењања увријежених схватања наставе, нисмо прескочили ни ове године. Циљ може и мора бити само један: потпуна инклузија и што квалитетније образовање.

Професори су за свако одјељење одабрали по једног ученика/ученицу који су реализовали наставу. Директорица Гимназије данас је била Миљана Дромљак, једна од награђених на Државном такмичењу у знању. Улогу школског педагога преузела је Катарина Јеловац, а домар је био Вук Џогаз. Да у школи буде топло, побринуо се Срђан Лаловић.

Лијепо је било видјети гимназијалце како, са дневником у рукама, озбиљним и журним кораком прилазе учионицама. Лијепо је било видјети и нас – професоре поново у ђачким клупама.

Дан замијењених улога увеличали су и гости из Улциња – професори и ученици СМШ „Братство-јединство“, који су јуче и данас били у културној посјети Пљевљима кроз пројекат Грађанске алијансе. Они су били на часу француског језика и социологије. Адела Дркић, професорица француског језика и једна од уредница „Гласа Гимназије“, нашим гостима уручила је примјерке школског листа. И на часу социологије и на часу француског језика, у разговору са гостима, гимназијалци су били прави амбасадори своје школе и свог града.

Дан замијењених улога медијски је испратила РТВ Пљевља.

Само ако барем на један дан постанемо онај „други“, можемо дисати истинским алтруизмом, а у школи подједнако цјеловито сагледати комплексну улогу професора и слободоумност младости.

Адела Дркић, професорица француског језика