Предавање на тему превенције карцинома грлића материце и карцинома дојке

У уторак, 5. децембра, пратећи сарадњу Гимназије и Опште болнице Пљевља, доктор Саша Грбовић, специјалиста гинекологије, одржао је у Свечаној сали наше школе предавање под називом „Превенција карцинома грлића материце и карцинома дојке“. Предавање је превасходно било намијењено ученицама трећег и четвртог разреда.

Доктор Грбовић је на веома одмјерен и осјећајан начин говорио о узроцима, раном откривању, симптомима и лијечењу болести које погађају женску популацију. Навео је методе контролних прегледа захваљујући којима се карцином грлића материце и карцином дојке могу открити на вријеме. Говорио је о важности превентивних прегледа, важности стицања навике да се они редовно обављају, као и о важности развијања повјерења у изабраног гинеколога. Такође је нагласио да је карцином дојке најчешће, а карцином грлића материце стопроцентно изљечив ако се открију у раној фази, и да је оболијевање од овог посљедњег могуће спријечити.

Доктор Грбовић је подијелио и штампани едукативни материјал, који ће дјевојчицама бити од велике користи.

Након веома занимљивог, поучног и динамичног предавања, услиједила су питања од стране дјевојчица, али и присутних професорица. Доктор Грбовић је изразио задовољство не само квалитетом постављених питања, вeћ и пажњом са којом je испраћено предавање, истакавши да ће се врло радо одазвати сваком позиву за сарадњу у будућности.

Осим ученица трећег и четвртог разреда, предавању су присуствовале и сљедеће професорице: Бисера Булут, Љиљана Раневски, Ивана Клачар, Адиса Малагић, Маријана Ћаласан, Мирка Попадић и педагошкиња Ивана Вукашиновић.

Запамти и никад не заборави: кад си здрав имаш све!

Мијењајте навике и увјерења која вам не служе!

Мирка Попадић, професорица информатике и ICT координаторка

Фотографије: Ивана Клачар, професорица француског језика