Гимназијска библиотека у новом, аутентичном руху и сјају

Након што је захваљујући средствима Министарства просвјете, током августа ове године реновирана и адаптирана школска библиотека, преостало је да се ентеријер овог култног простора унутар гимназијског здања естетски преуреди и уљепша.

Професорица Наташа Цмиљанић дошла је на идеју о редизајну столова тако што ће на њима, уз коришћење самољепљиве и заштитне фолије, бити исписани неки од најупечатљивијих цитата из књижевности и филозофије.

За 122. рођендан Гимназије, њена библиотека одише аутентичном естетиком која слави љепоту и непролазност писане ријечи. Академски амбијент, који трајно памти, али и брижљиво поучава, оплемењен је свевременим реченицама које у сваком младом човјеку разгоријевају лучу мисли и духовног трагања.

Неко је једном рекао да су библиотеке бескрај наткривен кровом и да нам Гугл може понудити стотину хиљада одговора, а да нам библиотека понуди најчешће један одговор – онај истинити и прави. Наши ученици ће од сада за правим и истинитим одговорима трагати у савршеном споју етике и естетике.

„Када би пред мене ставили све круне свих краљева Европе у замјену за моје књиге и љубав према читању, све бих их презриво одбио.“ – Франсоа Фенелон, француски теолог, педагог и писац

Фотографије: професорица Ивана Клачар

Текст: професорица Адела Дркић