Обиљежен Дан сигурног интернета

Ученици првог разреда су током претходне седмице, заједно са професорицама Мирком Попадић и Љиљаном Раневски, низом активности обиљежили Дан сигурног интернета. Овај значајан дан обиљежава се сваког 6. фебруара.

Ученици су са професорицама разговарали о предностима и манама употребе интернета. Направили су паралелу између дјетињства својих родитеља и свог дјетињства, у којем интернет игра велику улогу. Креирали су паное на основу конкретних ситуација дигиталног насиља. Одговарали су на питања како би се осјећали, коме би се повјерили, како би ријешили проблем и које би институције укључили у његово рјешавање.

Разговарали су и о важности међусобног повјерења, емпатије и пријатељских односа у школи. Закључили су да проблеме треба рјешавати, а не „гурати под тепих“. Уколико до насиља било које врсте ипак дође, неопходно је реаговати – истичу дјеца. Од суштинског је значаја да се учимо стрпљењу и да уважавамо сваког с ким ступамо у контакт, од најмлађег до најстаријег.

Када је у питању сајбер простор, треба бити опрезан и чувати личне податке. Такође, треба избјегавати комуникацију са непознатим особама и пазити шта пишемо на друштвеним мрежама. Ако се насиље догоди, никако не треба ћутати, већ реаговати и на његов најмањи облик, па макар то био и један емотикон.

„Не буди насилан! Шири љубав! Ако си жртва било које врсте насиља, пријави га!“

Овако гласе поруке ових дивних младих људи и оне су биле лајтмотив веома садржајних активности којима смо обиљежили Дан сигурног интернета.

Мирка Попадић, професорица информатике