Недјеља глобалног образовања обиљежена бројним активностима

Недјеља глобалног образовања обиљежава се више од 20 година и свјетска је кампања коју спроводе Центар Сјевер-Југ Савјета Европе и Мрежа за глобално образовање, а у оквиру заједничког програма са Европском унијом под називом „iLEGEND III“. Главна тема Недјеље глобалног образовања 2023 гласи: „Мир за планету. Планета мира“.

Тим поводом, у сриједу, 15. новембра, ученице трећег разреда Дуња Драгашевић, Лара Мазалица и Миљана Дромљак, заједно са ученицима одјељења I2, II2 и II3, припремиле су едукативну радионицу о поступањима у случају земљотреса, поплава и пожара, као и о начинима превентивног дјеловања на поменуте елементарне непогоде. Радионица је реализована у сарадњи са малишанима, стручним лицима и сарадницима Дневног центра и „Зрачка наде“.

Веома занимљив садржај радионице започео је едукативном игрицом „Возић мира“. Потом су ученице презентовале свој истраживачки рад „Превентивне мјере, понашање и реаговање у ванредним ситуацијама“. Активно учешће у дискусији, осим ученика, малишана, стручних лица и сарадника Дневног центра и „Зрачка наде“, узели су и вршилац дужности директора Дневног центра Горан Леовац, наша педагошкиња Ивана Вукашиновић, професор Асим Кухиња као члан Тима за евакуацију и професор Љубисав Боричић у својству координатора поменутог тима. Професор Боричић је презентовао План евакуације ЈУ Гимназије „Танасије Пејатовић“, који је прихваћен од стране ресорног министарства.

Након дискусије, ученици су подијељени у четири групе и свака група је добила одређени задатак. Интересантним цртежима, слагалицама, фотографијама и порукама извјестиоци група покушали су да дају одговоре на питања попут оних које се емоције најчешће јављају код дјеце и одраслих у случају земљотреса, поплава и пожара, који су најчешћи узроци и посљедице пожара, поплава и земљотреса, како да поступимо ако се деси земљотрес и шта треба имати у ранцу у случају ванредне ситуације.

На крају радионице, ученици су направили зидне новине са порукама и цитатима посвећеним миру и безбједности у свијету. Организаторка радионице и менторка ученицима у изради истраживачког рада била је професорица Адиса Малагић.