Једно прво и два друга мјеста на конкурсу „Млади екорепортери 2024“

Невладина организација „ЕКОМ“ седамнаесту годину заредом организовала је конкурс „Млади екорепортери“ у склопу програма Фондације за еколошку едукацију. Посебне теме 2023. године биле су климатске промјене и еко школе.

Након селекције, у конкуренцији за награде остало је 13 фото прича, 31 текст, 37 фотографија и 14 видеа. Одабраних 95 радова почетком априла вредновао је тринаесточлани жири и одабрао најбоље у 12 тематских категорија.

Свечана додјела диплома најбољим, у част предстојећег Дана планете Земље, одржана је 20. aприла, у Заводу за школство.

Ученике и њихове менторе поздравили су Саша Карајовић, извршни директор НВО „ЕКОМ“, и Раба Хоџић, директорица Завода за школство. Присутнима се обратила и Тамара Брајовић, директорица Директората за заштиту природе у Министарству туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера.

✓ У категорији Фотографије кампање Јована Котлаја освојила је прво мјесто за рад „И птице на грани су схватиле“. Према одлуци жирија, Јована ће представљати Црну Гору на међународном такмичењу „Young Reporters for the Environment 2024“.

✓ Друго мјесто освојила је Невена Тањевић у категорији Еко фотографије, за рад „Одлазак анђела – симбола љепоте, доброте и човјечности“.

Менторке Јовани и Невени биле су Адиса Малагић, професорица социологије, Љиљана Раневски, професорица информатике, и Бисера Булут, професорица филозофије.

✓ У категорији Видео клип, рад „Мрестилиште Пљевља“ освојио је друго мјесто. Аутори овог рада су Моника Стевановић, Ана Кнежевић и Михаило Кнежевић, а њихова менторка била је Тања Драгашевић, професорица биологије.

✓ Гимназија је добила и плакету за највећи број послатих радова (24).

Михаило Кнежевић, I3