Гимназија угостила ученике и професоре из Улциња

– Директорица Бојана Грујић: „Наша је људска обавеза да будућим генерацијама оставимо сјеме добра, сјеме човјекољубља. То је суштина мултикултуралности и Гимназија ће остати поносни расадник тог сјемена.“

Грађанска алијанса је 18. и 19. априла организовала Културну посјету ученика и професора СМШ „Братство-јединство“ Улцињ нашем граду, кроз пројекат „Упознавањем до толеранције младих“, а који подржава Министарство за људска и мањинска права. Осам ученика и два професора из Улциња имали су прилику да се упознају са обичајима, културом и традицијом Пљеваља.

Првог дана госте из Улциња дочекали смо у библиотеци наше школе. Госте су, поред ученика, дочекале директорица Бојана Грујић, професорице Адиса Малагић, Адела Дркић, Јелена Бајић, Љиљана Раневски, Маида Делић, Јелена Вуковић и библиотекарка Љуба Чепић. Присутнима су се обратиле наша директорица, професорица Адиса Малагић и координаторка овог пројекта Јелена Ристовић.

Професорица Адела Дркић и ученице Емина Златанић и Мартина Свркота гостима су представиле у краћим цртама историјат, етос, мисију, визију и постигнућа наше школе, с посебним нагласком на културу инклузије и његовање различитости које Гимназија од свог постанка баштини и промовише. Потом смо са гостима обишли школу и упознали их са нашом дневном радном рутином.

Након обиласка Гимназије, улцињски и пљеваљски средњошколци, заједно са професорима, посјетили су Завичајни музеј, Манастир Свете Тројице и Хусеин-пашину џамију. Први дан Културне посјете завршен је Културном вечери у Средњој стручној школи.

Другог дана посјете Гимназији, наши гости су учествовали у традиционалном Дану замијењених улога. Боравили су на часу социологије и француског језика, на поклон између осталог добили примјерке школског листа и отишли пуни прелијепих утисака.

Културна посјета је завршена посјетом Меандрима Ћехотине. У наредном периоду биће уприличена и узвратна посјета.

Адела Дркић, професорица француског језика