Јавни час „Школа као подстицајна средина за све ученике“, у част Међународног дана волонтера

Поводом Међународног дана волонтера, 5. децембра, у просторијама Средње стручне школе одржан је јавни час (радионица) под називом „Школа као подстицајна средина за све ученике“. Ријеч је о заједничком подухвату волонтерa и чланова Ученичког парламента Гимназије, ученика другог разреда Средње стручне школе и њихових професорица Адисе Малагић и Дејане Петрић. Сви они су у сарадњи са Дневним центром Пљевља, НВУ „Зрачак наде“ и Секретаријатом за спорт и младе осмислили веома интересантан садржај, који је медијски испратила и РТВ Пљевља.

Радионицу су водиле ученице Анђела Пуповић и Ивана Зечевић.

О дугогодишњем искуству рада у „Зрачку наде“ говорили су Лејла Калајџија и Горан Леовац. Они су истакли да је свако двориште велико уколико има дјеце у њему, а свака заједница онолико велика колико има волонтера.

Своје радове на тему волонтирања, његовом значају за развој појединца и друштва и предлоге за заједничке волонтерске активности на нивоу локалне заједнице представили су волонтери и чланови Ученичког парламента наше школе: Лазар Пуповић, Амила Дрнда, Стево Мрдак, Асја Драгашевић, Моника Стевановић и Николина Мартиновић.

Најљепшу поруку радионице послала је ученица Дуња Џаковић, која је говорила о свом првом волонтерском искуству и на најбољи начин истакла значај волонтирања за развој инклузивне заједнице.

Током радионице ученици и наставници имали су прилику да унаприједе своје знање о инклузији, начинима подршке инклузивном образовању, техничкој потпори, као и употреби нових технологија у циљу стварања подстицајног школског амбијента, који ће помоћи свима да развију своје капацитете кроз културу волонтирања и сарадње.

Ова радионица је једна у низу потврда успјешне сарадње наше школе са локалном заједницом и показатељ да млади људи само удруженим снагама, квалитетним идејама и иновативним рјешењима постају покретачи друштвеног развоја.

Волонтирање буди оно најбоље у човјеку, мијења свијест, развија солидарност, толеранцију и емпатију. То је посебна енергија, посебна емоција, укратко – начин живота.

Волонтирање такође помаже младим људима да се активно укључе у друштвени живот заједнице и постану незаобилазни актери позитивних промјена. Волонтери су најважнији ресурс за развој инклузивног образовања и инклузивног друштва.

Подсјетимо да је Међународни дан волонтера прогласила Генерална скупштина Уједињених нација 17. децембра 1985. године као подсјећање на дан када је 1970. године створен Програм УН за волонтере.

Лазар Пуповић IV1