Ученици Гимназије „Танасије Пејатовић“ учествовали на Међународном такмичењу „Дабар 2023“

Такмичење „Дабар“ се реализује на свим континентима и намијењено је свој дјеци и младима, без обзира на њихов успјех у школи. Ово такмичење има за циљ промовисање и развој рачунарства и информатике, рачунарског начина размишљања, као и логичког закључивања. Од такмичара се не очекује да имају претходно знање из програмирања, да познају одређени програмски језик или да имају искуства у раду са специфичним софтверским алатима.

Такмичење је трајало од 4. до 10. децембра ове године, а наши ученици су се такмичили 7. децембра. Учествовало је 14 ученика од првог до четвртог разреда, у категоријама Мега Дабар и Гига Дабар.

Такмичење „Дабар“ се реализује преко интернета. Након пријаве, свака такмичарка/такмичар има на располагању 40 минута за рјешавање задатака. По истеку наведеног времена, систем аутоматски онемогућује кориснику даљи рад и чува резултат. Сви ученици су показали добро знање, а коначне резултате очекујемо у току наредне седмице.

Менторке ученицима биле су професорице Мирка Попадић и Љиљана Раневски, а њихова обавеза је била да помогну ученицима око пријављивања на рачунару у систем за такмичење, прате њихов рад и на тај начин осигурају реализацију такмичења у фер условима и у складу са Правилником.

Мирка Попадић, професорица информатике