Иновативне идеје Калине Јечменице и Ларе Мазалице међу најбољима на „Пословном изазову Црне Горе“

Наша школа, која се нашла међу најбољим предузетничким школама у Европи, наставља да афирмише иновативни дух и подстиче предузетничку културу код ученика. Након неколико кругова селекције, гимназијалци Калина Јечменица, Лара Мазалица и Михаило Кнежевић добили су прилику да учествују на „XIV Пословном изазову Црне Горе“ и „Школи предузетништва и иновација за младе“, у организацији Студентског Бизнис Центра Универзитета Доња Горица.

Прва фаза такмичења одржана је онлајн, 26. и 27. јануара. Задатак такмичара је био да осмисле производ или услугу који ће помоћи да се изгради и утемељи култура читања код младих, уз иновације које ће препородити читалачку културу у Црној Гори.

Након прве фазе, Калинин тим и Ларин тим нашли су се међу најбољим и одабрани су да учествују у финалном дијелу такмичења, у Подгорици, 10. и 11. фебруара ове године.

Идеја тима „BoHu“ (Book hunt, тим Калине Јечменице) је апликација која садржи уџбенике и лектире, али и књиге генерално, различитих жанрова. Уз апликацију долази и игрица. На уласку у апликацију постоји опција едитовања аватара, који нас води кроз апликацију, а којег можемо „облачити“ према властитом избору. Уз сваку књигу долази низ нивоа са тематиком из поглавља књиге. На питања се може одговорити само на основу детаљног читања. Постоји и повезивање описа ликова са илустрацијама. Тачним одговором прикупљају се звјездице, валуте наше апликације које се користе за куповину ексклузивних књига, одјеће за аватар итд. Да би читање било занимљивије, за најмлађе би биле доступне аудио верзије бајки и неких књига, као и АI илустрација одређених дијелова.

Идеја тима „Book land“ (тим Ларе Мазалице) произашла је из жеље да се створи јединствено мјесто које ће комбиновати читање, игру и уживање уз омиљену храну и пиће. Фокус је пружити дјеци комбинацију простора за развој моторичких способности и простора за читање, а родитељима удобно окружење за квалитетно вријеме проведено са дјецом, читање и опуштање.

Честитамо нашим ученицама и њиховој менторки Адиси Малагић и желимо им пуно успјеха у наставку такмичења.