Хакатон „Youth4Green“ – млади у акцији за зелену економију и одрживу будућност

Прво мјесто освојио тим „Trash2Treasure“: Огњен Вранеш, Нађа Јелић (Гимназија „Танасије Пејатовић“), Зорана Зечевић, Душица Поповић и Божица Томић (Средња стручна школа)

У организацији „Еко-тима“, ученици Гимназије „Танасије Пејатовић“ и Средње стручне школе присуствовали су, у Чању, 31. маја, радионицама под називом „Млади за будућност Пљеваља“. Ове радионице имају за циљ бољу сарадњу и зближавање младих из нашег града, како би заједнички утицали на процес праведне транзиције у својој заједници. Остваривањем сарадње са релевантним актерима у процесу праведне транзиције, били би укључени у планирање развоја Пљеваља и тако их учинили бољим мјестом за живот.

У Чању је одржан, 1. и 2. јуна, и дводневни хакатон „Yоuth4Green“, а у циљу рјешавања климатских изазова насталих традиционалним економским активностима.Тема хакатона је била зелена економија. Учествовало је 10 тимова састављених од младих из Пљеваља, узраста од 14 до 17 година.

Тимови су радили уз помоћ стручних ментора из различитих области од значаја за развој идеја, а стручни жири, који је био састављен од представника јавног и бизнис сектора, одлучио је сљедеће:

Прво мјесто – тим „Trash2Treasure“. Тим чине: Огњен Вранеш, Нађа Јелић (Гимназија „Танасије Пејатовић“), Зорана Зечевић, Душица Поповић и Божица Томић (Средња стручна школа). Њихов циљ је да покрену одрживи бизнис на бази производње грађевинских материјала од рециклиране пластике.

Друго мјесто – тим „Ecoart“. Тим, који чине Михаило Кнежевић, Јована Котлаја, Татјана Мрдак (Гимназија „Танасије Пејатовић“), Илсана Каљић, Наталија Пантић и Јана Љиљанић (Средња стручна школа), жели да се кроз покретање умјетничког атељеа ријеши проблема пластике.

Треће мјесто и исти број бодова дијеле тим „Етно село Рудница“ и тим „Прича о два села“. Чланови „Етно села Рудница“ су: Анастасија Митровић, Тијана Табаш (Гимназија„Танасије Пејатовић”), Јована Џарић, Ади Пајевић, Данијела Коћало и Маид Бојаџић (Средња стручна школа). Они желе да на посједу својих предака посјетиоцима понуде природан и здрав амбијент, зачињен укусима традиционалне пљеваљске кухиње. Тим „Прича о два села“, који чине Ана Деспотовић, Миљана Перуничић (Гимназија „Танасије Пејатовић“), Ана Тошић, Ана Коруга, Катарина Ћузовић и Теодора Ковачевић (Средња стручна школа), такође потенцијал за развој одрживог бизниса види у промоцији сеоског туризма.

Хакатон „Youth4Green“ дио је пројекта „Panda Labs Achievers: Youth for a Just Energy Transition (PLAY JET)“. Пројекат је подржан од стране Центра за развој људских ресурса из Бугарске, у оквиру програма „Erasmus+“, који финансира Европска унија, а кофинансира Министарство јавне управе Црне Горе.

Ученици су претходно, заједно са менторкама Весном Кастратовић, Тањом Драгашевић, Ерном Колић и Весном Поповић, прошли кроз 10 модула „Млади за праведну енергетску транзицију“.

Тања Драгашевић

Честитамо свима пљеваљским ученицима и њиховим менторкама, а посебно нашим гимназијалцима и професорицама Весни Кастратовић и Тањи Драгашевић!