Гимназијалци на Сајму науке и иновација у Америчком углу у Пљевљима

У петак, 29. септембра, ученици одјељења II2 посјетили су, заједно са професорицом информатике и својим одјељењским старјешином Мирком Попадић, Сајам науке и иновација у Америчком углу у Пљевљима.

Ученици су имали прилику да управљају роботима, цртају 3D оловкама и упознају се са радом 3D штампача. Захваљујући интерактивном глобусу могли су да провјере своје знање из географије. Посебну пажњу им је привукла VR технологија. Обновили су и знање из физике посредством различитих електро сетова и свирајући мелодије помоћу банана повезаних на лаптоп одговарајућим конекторима.

Један од организатора овог догађаја, поред Министарства науке и технолошког развоја, било је и удружење „Корак са науком“, чији је један од оснивача наш бивши ученик Милош Јеловац. Милош је електроинжењер и асистент је на Електротехничком факултету у Подгорици. Ученици и професорица имали су част да одслушају његово предавање из астрономије.

Млади инжењер је обавијестио ученике да послије 20 часова могу посматрати кроз савремени оптички телескоп, који је постављен испред Америчког угла, и да ће наредног дана бити организован одлазак на Чемерно, како би посматрање удаљених астрономских објеката имало бољи ефекат. Одлазак на Чемерно је међувремену и реализован, па је један број наших ученика имао прилику да доживи то фасцинантно искуство.

Посебан осјећај поноса изазива чињеница да су и волонтери који су помогли да се организује овај догађај већином садашњи или бивши ученици Гимназије. Наша драга Весна је као и увијек била одличан домаћин и овим путем јој захваљујемо на топлој добродошлици. Осмијеси на лицима дјеце показују да су лијепо и квалитетно провели два школска часа. На крају смо направили заједничку фотографију са организаторима и ученицима Средње стручне школе и отишли кући богатији у знању, идејама али и незаборавним тренуцима дружења.

Мирка Попадић, професорица информатике