Ученице Гимназије на радионици „Жива библиотека“ у организацији „Open Doors Language Centre“

У оквиру манифестације „Дани европске баштине 2023 – Living Heritage – Живо насљеђе“, Центар за стране језике „Open Doors Language Centre“ организовао је и спровео радионицу под називом „Жива библиотека“. Умјесто традиционалног позајмљивања књига, радионица „Жива библиотека“ представљала је иновативан концепт у којем су средњошколци „позајмљивали” живе људе како би чули њихове приче из богатог културног насљеђа. Циљ је био повезивање генерација, преношење искустава и прича, очување нематеријалног насљеђа путем усмених традиција, те стварање мостова између различитих временских епоха.

Догађај је одржан 30. септембра 2023. године у ЈУ Дом старих „Пљевља“, а полазници радионице били су корисници Дома, као и Амила Дрнда, Селма Лојо и Амела Кадић –ученице Гимназије „Танасије Пејатовић“, предвођене професорицом Адисом Малагић, која је дала значајан допринос овом пројекту.

Бескрајно смо захвални љубазном особљу ЈУ Дом старих „Пљевља” које нам је приредило диван дочек, као и њиховим корисницима који су пристали да буду дио ове једнодневне радионице.

Пројекат је подржало Министарство културе и медија Црне Горе.

 

Валентина Шарановић,

извршна директорица „Open Doors Language Centre