Потомци „Гарибалдинаца“ у Гимназији – „антифашизам се живи“

Час историје професорице Љиљане Бајчетић, у петак, 29. септембра, био је веома необичан. Ученици одјељења III2 имали су изузетну прилику да слушају живе историјске лекције од потомака војника партизанске дивизије „Гарибалди“. Већ неколико година они долазе у Пљевља и у Гимназију, код професорице Бајчетић. Она их је упознала са историјатом школе и уприличила сусрет са ученицима.

Час је био посвећен теми антифашизма. Професорица је говорила о улози и значају дивизије „Гарибалди“, о заједничкој борби са југословенским партизанима за ослобођење Црне Горе и Југославије. Од 2. децембра 1943. године, када је формирана, до одласка дивизије у Италију, у марту 1945. године, погинуло је и нестало близу седам хиљада њених припадника. Историјске податке допунила је истинитим причама тадашњих становника Пљеваља о познанствима, узајамној солидарности и борби против заједничког непријатеља.

Ученици су имали прилику да гостима постављају питања. Интересовали су се за приче њихових очева и рођака из рата, за искуства и сјећања. Наш гост Розарио, који води удружење антифашиста у Катанији, на Сицилији, а чија је мајка партизанка из Словеније, причао је о својој породици, професорица Луција о неким сјећањима свог оца. Придружили су се и други, подстакнути интересовањем ученика. Свједочења су била веома емотивна. Атмосфера са пуно поштовања и саосјећања допринијела је да час траје много дуже. На растанку је било топлих поздрава и осмијеха. „Гарибалдинци“ су били импресионирани традицијом школе, знањем и понашањем ученика, захвални професорици што их је примила и што своје ученике подучава правим вриједностима. Младост и приче људи из другог времена и простора преплели су се у „мрежу сјећања која ће их заувијек невидљиво спајати“, како је ову посјету прокоментарисао један од посјетилаца.

Формирање партизанске дивизије „Гарибалди“, 1943. године, у Пљевљима, и откривање споменика у селу Мрзовићи, 1983. године, представљају веома важне датуме у антифашистичкој прошлости Црне Горе. Његовање сјећања и обиљежавање ових догађаја говоре о нашим вриједностима јер ми смо оно чега се сјећамо. Овај час историје био је допринос његовању културе сјећања код младих јер је то једина сигурна одбрана од мрачних идеологија.

„Фашизам је питак, фашизам је плитак, одговор на њега мора бити бритак.“

Мр Љиљана Бајчетић