Гимназијалци и професорица Наташа Цмиљанић разноврсним програмом обиљежили Европски дан језика

Европски дан језика представља прославу језичке и културне разноликости Европе. Овај дан нам је важан јер промовише разумијевање и поштовање других језика и култура. Такође нас подсјећа колико је важно учити језике будући да на тај начин развијамо комуникацијске вјештине и ширимо сопствене видике.

У нашој школи, Европски дан језика – 26. септембар традиционално се обиљежава сваке године, те смо и овај пут, заједно са професорицом руског језика Наташом Цмиљанић, разноврсним програмом прославили овај веома значајан датум. Професорица Наташа нас је ангажовала и мотивисала да искажемо сву своју креативност и таленте, па су скоро сви њени ученици учествовали и дали свој допринос.

Ученици одјељења I1 насликали су портрете руских књижевника и направили паное посвећене Дану језика. У одјељењу I2 говорили су стихове на руском језику, а једна ученица је отпјевала пјесму уз клавир. Пјесмом је овај дан обиљежен и у одјељењу II2, а ученик из одјељења II3 припремио је презентацију и предавање. У одјељењу III1 такође је спремљена презентација, и то на руском, енглеском и нашем језику. Ученици одјељења III2 написали су цитате на латинском, грчком, руском, енглеском, француском и нашем језику које су подијелили професорима и ученицима. Насликали су и предивне слике са руским мотивима и направили пано са преводима Пушкинових стихова на седам европских језика, дајући тако снажну подршку језичкој разноликости. У одјељењу III3 једна ученица је својим другарима припремила квиз питања на која су остали одговарали у групама, док је одјељење IV2 уз гитару пјевало руске пјесме.

Прослава Европског дана језика била је веома успјешна. Гимназијалци су на многобројне начине показали своју креативност и љубав према различитим културама и тиме нас подсјетили на важност не само учења страних језика, већ и разумијевања других људи.

Ивана Крвавац, III2