Матуранти наше школе на фестивалу „Дани науке и иновација”

У четвртак, 28. септембра, у оквиру фестивала „Дани науке и иновација”, матуранти наше школе посјетили су Универзитет Доња Горица (Факултет примијењених наука). Програм посјете реализован је кроз предавања: „Узбудљиви свијет математике” и „Електроника и наш свакодневни живот”; презентације: „Вјештачка интелигенција у свакодневном животу”, „Машинско учење: обликовање будућности” и „Примијењена математика: рјешавање изазова из стварног свијета”; обилазак loT лабораторије за праћење параметара околине, обилазак лабораторије за 3D штампу и обилазак Центра за рачунарство високих перформанси (HPC).

Матуранти су учествовали и у квизу, а наше боје бранили су: Ивана Миликић, Павле Пуповић – IV1, Алекса Књегињић – IV2, Павле Цвијовић – IV3 и Филип Свркота – IV4.

Посјету „Данима науке и иновација” водиле су професорица информатике Мирка Попадић и професорица математике Маја Вучинић Драгашевић. У пратњи ученика биле су и њихове одјељењске старјешине Невена Томић, Јелена Вуковић и Адела Дркић. Осим матураната, у посјети Универзитету Доња Горица биле су и ученице трећег разреда наше школе Мартина Свркота, Емина Златанић, Весна Јовић, Тамара Чоловић и Јана Томчић, а у склопу припрема за предстојеће SIA такмичење.

Слоган овогодишњег фестивала „Дани науке и иновација”, који је почео 27. а завршава се 30. септембра, гласи: „Путовање кроз знање”. Програм на Универзитету Доња Горица, у којем смо активно учествовали, назван је „STEMpower” и истиче незаобилазан значај науке, технологије, инжењерства и математике у свакодневном животу.

Након цјелодневног боравка у главном граду Црне Горе, у Пљевља смо се вратили у вечерњим часовима. Важно је нагласити да су и овај пут гимназијалци исказали не само академску знатижељу и здрав такмичарски дух, већ и тачност, одговорност и примјерно понашање у цјелини.