Друго школско такмичење у предузетништву

Школско такмичење из области предузетништва и финансијске писмености организовано је 26. и 27. мајa за ученике првог разреда наше школе који изучавају предмет Предузетништво. На такмичењу је учествовало седам тимова. Учесници су се такмичили у сљедећим категоријама: најбоља бизнис идеја, најбољи бизнис план, најбољи логотип фирме и најбоља презентација/наступ.

Модераторка такмичења била је ученица првог разреда Милица Лацмановић.

Одлуку о најбољим доносио је жири у саставу: Марица Лековић, представница Службе за предузетништво и туризам Секретаријата за привреду Општине Пљевља, Бојана Грујић, директорица Гимназије, Горан Јоксимовић, наставник економске групе предмета у Средњој стручној школи – Бијело Поље, Мирсад Хаџалић, директор НВО „Super Hub Pljevlja”, мр Љиљана Бајчетић, професорица историје и представница Тима за унапређење кључних компетенција, професорице Бисера Булут и Адела Дркић, представнице Тима за каријерну оријентацију на нивоу школе, као и ученици Лазар Пуповић, Ивана Лековић, Павле Пуповић и Софија Милић, чланови Клуба „Млади предузетници”.

Тимови који су учествовали на такмичењу су: „Pirust“ (Л. Мазалица, К. Јеловац, Л. Кнежевић, Е. Мијатовић и Т. Марковић), „SSlady“ (А. Драгаш, Ј. Ћаћић, А. Ровчанин, С. Стаменић и А. Перуничић), „The Matrix Lux“ (А. Мрдаковић, Н. Кљајевић, Т. Ћузовић и Д. Пуповић), „ExWash“ (С. Лаловић, А. Ненадић, Б. Табаш и Л. Јеловац), „EcoPen“ (Е. Златанић, М. Свркота, Ј. Томчић и Т. Чоловић), „Medicase“ (В. Јовић, Ј. Павловић, О. Струјић, К. Златанић и Ж. Кнежевић) и „Greenstone“ (А. Бајчета, Ј. Живковић, Ђ. Рондовић, Ј. Деспотовић и О. Стеванчевић).

Менторка ученицима и организаторка такмичења била је Адиса Малагић, професорица социологије.

Несебичну подршку у организацији и реализацији такмичења имали смо од управе школе, посебно од директорице Бојане Грујић. Директорица је захвалила Секретаријату за привреду Општине Пљевља и секретару Будимиру Бајчетићу, који су обезбиједили новчана средства за првопласиране такмичаре у све четири категорије. Затим се обратила такмичарима: ,,Знам да сте се веома озбиљно и квалитетно припремали за ово такмичење уз велику подршку професорице Адисе Малагић. Цијенимо ваш труд, рад и жељу да се непрекидно усавршавате. Желим вам много среће и успјеха, као и да на најбољи начин представите своја знања и вјештине. Срећно!“

Координаторка Тима за унапређење кључних компетенција мр Љиљана Бајчетић имала је ту част да отвори школско такмичење будући да је заслужна за увођење предмета Предузетништво у нашој школи. Она је нагласила да ситуирање предузетништва у Гимназију много доприноси личном развоју сваког ученика, наставника, Гимназије као школе, али и локалне заједнице. У перспективи очекује да имамо озбиљне пројекте у области бизниса, захваљујући преданом раду наших ученика и професора, уз сарадњу и подршку локалне заједнице. Захвалила је Општини Пљевља и Секретаријату за привреду, који је двије године заредом подржао пројекат.

Прво мјесто у све четири категорије освојила је компанија „EcoPen“.

Компанија „The Matrix Lux” освојила је друго мјесто у категоријaма: најбоља бизнис идеја и најбоља презентација/наступ, а треће мјесто за најбоље дизајниран логотип фирме.

Треће мјесто за најбољу бизнис идеју и најбољи бизнис план освојила је компанија „Pirust”.

Друго мјесто за најбоље дизајниран логотип фирме припало је компанији „SSlady“.

Компанија „ЕxWash“ освојила је друго мјесто за најбољи бизнис план и треће мјесто за најбољу презентацију/наступ.

Сви ученици су добили сертификате, а побједници такмичења, чланови компаније „EcoPen”, добили су и симболичне новчане награде које им је уручила предсједница жирија Марица Лековић испред Секретаријата за привреду Општине Пљевља. Она је истакла значај развоја предузетничког духа међу младима. Такође је казала да међу гимназијалцима препознаје оне који ће бити носиоци развоја локалне заједнице. Изразила је спремност за наставак будуће сарадње.

Циљ овог такмичења јесте да пробудимо предузетнички дух код средњошколаца, да подстакнемо њихову креативност и да их усмјеравамо да размишљају о свом будућем позиву. Ученици су се упознали са почетним корацима уласка у свијет бизниса, научили да креирају бизнис план, реализују бизнис идеју, направе финансијски план, изврше анализу тржишта, промовишу и пласирају производе, односно имали су прилику да прођу кроз цјелокупан процес реализације пословне идеје.