Дан дигиталног учења

Ученици одјељења II1 који слушају изборни предмет Пословна информатика обиљежили су јуче, са професорицом Мирком Попадић, Дан дигиталног учења.

На радионици смо користили дигиталне алате како би разговарали о настави на даљину и коришћењу тих алата у процесу учења.

Алатом Mentimeter писали смо асоцијације на појам „онлајн настава“.

Такође смо користили алат Linoit како би, подијељени у групе, истакли предности и мане наставе на даљину.

Помоћу алата Wheel of Names научили смо називе неколико нових платформи за учење на даљину и њихове основне карактеристике.

Научили смо и да је Padlet електронска табла на којој се могу, осим текста у виду стикера, наћи аудио и видео фајлови и фотографије.

Уочили смо да је Kahoot одличан алат и да помоћу њега можемо креирати квизове на различите теме, и то на брз и једноставан начин.

Платформе за учење одличне су за стручно усавршавање наставника и помажу приликом похађања различитих курсева, који су намијењени ученицима и студентима. Уосталом, осим у редовној настави, Microsoft Teams можемо користити и како би остварили међусобну интеракцију, а одличан је и за ваннаставне активности.

Закључили смо да је употреба дигиталних алата у одређеној мјери препоручљива и да наставу чини занимљивијом. Иако нас за онлајн наставу вежу успомене на једно тешко и изазовно вријеме, о њој треба да размишљамо на другачији начин. Комбинација традиционалних и иновативних метода, које захтијевају дигиталне алате, свакако је најбоља комбинација – општи је закључак након ове радионице.

Мирка Попадић, професорица информатике