Дан розе мајица

Међународни дан борбе против вршњачког насиља, у свијету познат као „Дан розе мајица“, традиционално се обиљежава посљедње сриједе у фебруару.

Симбол Дана борбе против вршњачког насиља су розе мајице. Наиме, 2007. године дјечак Чак Мекнил појавио се у школи у розе поло мајици како би исказао подршку мајци обољелој од карцинома дојке, због чега је претрпио вршњачко насиље. Наредног дана, његови пријатељи купили су педесет таквих мајица и подијелили их у школи, а дјеца су их обукла у знак солидарности са њим.

Тим поводом, Тим за превенцију и сузбијање насиља и вандализма у школи је организовао, у сарадњи са Центром за социјални рад Општине Пљевља, предавање на тему „Вршњачко насиље, превенција и интервенција“. Предавање су одржали Маринко Вујановић, психолог, и Сандра Остојић, педагошкиња.

Током предавања, ученици су дискутовали о различитим облицима вршњачког насиља, упознали се са надлежностима Центра за социјални рад и резултатима истраживања о заступљености малољетничког насиља у Пљевљима, као и са значајем превенције за смањење случајева насиља.

Предавању су присуствовале педагошкиња Ивана Вукашиновић и професорице Ивана Клачар, Адиса Малагић и Јелена Вуковић.

Текст: Ивана Вукашиновић, координаторка Тима за превенцију и сузбијање насиља и вандализма у школи

 Фото: Ивана Клачар, чланица Тима за превенцију и сузбијање насиља и вандализма у школи