Чланови Ученичког парламента и волонтери Гимназије обојили свијет у плаво

Поводом 2. априла – Међународног дана особа са аутизмом, чланови Волонтерског клуба и Ученичког парламента Гимназије учествовали су у бројним активностима које су организовали ЈУ Дневни центар за дјецу са сметњама у развоју и лица са инвалидитетом Пљевља, НВУ „Зрачак наде“ и Секретаријат за друштвене дјелатности Општине Пљевља. Обојили смо свијет у плаво.

У понедјељак, 3. априла, уприличена је шетња градом и пуштање плавих балона на Тргу 13. јул. У шетњи је учествовало око 400 особа, и то: дјеца из Дневног центра и „Зрачка наде”, њихови родитељи и запослени, волонтери, дјеца из вртића ЈПУ „Еко бајка“ са васпитачицама, ученици основних и средњих школа са наставницима, чланови ФК Брезница, као и представници локалних институција. 

Гимназијалци који су на овај, најљепши могући, начин дали допринос развоју инклузивног друштва су: Ена Катана, Соња Ристановић, Сара Цвијовић, Невена Тањевић, Ивона Војиновић, Амела Кадић, Селма Лојо, Тамара Чоловић, Јана Томчић, Весна Јовић, Андреа Бајчета, Лазар Пуповић, Сара Вуковић, Рамиз Махмутовић, Никола Пуповић, Валентина Алорић, Марко Дамјановић, заједно са педагошкињом Иваном Вукашиновић и професорицом Адисом Малагић.

Учесници манифестације су поручили да је задатак друштва у цјелини да дјеци са аутизмом пружи шансу за напредак и простор да остваре све своје потенцијале. На Тргу 13. јул постављен је и рам за фотографисање са порукама подршке. 

Рана детекција и интервенција, међусекторска сарадња, укључивање у образовни процес на бази једнаких могућности, сервиси подршке на локалном нивоу, кључни су за остваривање права дјеце са аутизмом.

Подржи, прихвати, укључи!