Активно учешће ученика Гимназије у пројекту „СЕВстрани млади”

Завршна конференција „СЕВстрани млади“ (социо-емоционалне вјештине) одржана је у четвртак, 4. новембра 2021. године, у „Еvent и Тraining Центру – Кућа Чубрановића 1630“. Пројекат „СЕВстрани млади” реализовала је Асоцијација за демократски просперитет „Зид“ из Подгорице, а подржан је од стране Управе за спорт и младе.

На конференцији су представљени резултати пројекта, резултати истраживања и видео-приказ напредовања вршњачких едукатора, а наглашена је и важност социо-емоционалних вјештина у јачању самопоуздања младих.

Испред наше школе догађају су присуствовале професорица Адиса Малагић и педагошкиња Ивана Вукашиновић, као и ученице Јована Бошковић, Нејра Половина и Ружица Лаковић. Посебно истичемо ученике Тању Лакетић и Марка Јеловца који су прошли цјелокупну обуку и постали вршњачки едукатори. Учесница поменутог пројекта била је и ученица трећег разреда Тијана Матовић.

Тања Лакетић је на конференцији нагласила колико јој је овај пројекат помогао у развоју социо-емоционалних вјештина и рјешавању проблема са којима се сусреће, као и сваки адолесцент.

Дводневна обука за вршњачке едукаторе којој су присуствовали Марко и Тања одржана је у Подгорици, крајем фебруара 2021. године. Ученици су детаљно обрадили теме емоционалне интелигенције, асертивне комуникације, понашања у стресним ситуацијама и др. Као вршњачки едукатори, имају прилику да своја знања и вјештине пренесу вршњацима и тако им пруже подршку у савладавању бројних изазова са којима се суочавају.

Социо-емоционалне вјештине доприносе побољшању школских постигнућа и свакодневног живота. Захваљујући њима, млади су боље припремљени за живот, а нарочито за процес рада у коме се данас, осим професионалних, све више инсистира и на социјалним компетенцијама.

Припремили: Т. Лакетић, II3; Т. Матовић, III1; М. Јеловац, IV2; Н. Половина, IV3; Ј. Бошковић, IV4 и Р. Лаковић, IV4