Завршено финале у говорништву: побједник Лазар Томић

Једанаесто финале школског такмичења у говорништву одржано је у четвртак, 16. маја, у гимназијској библиотеци.

Након првог круга, током којег су такмичари слали видео материјале својих бесједа на теме: „Плиткост ума се по предрасудама препознаје“ и „Напредак је могућ када ти неко указује на грешке“, издвојило се троје финалиста, и то: Божица Ћурчић из I2, Миљана Перуничић из II2 и Лазар Томић из II3.

Говорничке вјештине финалиста оцјењивао је жири у саставу: Бисера Булут, професорица филозофије, Адела Дркић, професорица француског и латинског језика, и Милица Љиљанић, бивша гимназијалка и побједница овог такмичења, која је уједно била и предсједница жирија.

На прву, раније познату тему: „Струковно образовање vs опште образовање“ сви финалисти су аргументовано и кроз примјере саопштили своје ставове и дилеме.

Друга тема је била по избору такмичара, па нам је тако Миљана Перуничић говорила о недостацима и предностима постојећих закона и њихове имплементираности у пракси. Лазар Томић је изабрао да се представи темом: „Гдје нам то одлазе таленти“, скрећући пажњу на недовољну посвећеност система талентованој омладини и предлажући начине на које би проблем могао да се ријеши.

Божица Ћурчић је изабрала да се представи врло актуелном темом: „Слобода говора у дигиталном добу“ и тако нас упознала са могућим опасностима које вребају у дигиталној ери, посебно истичући значај медијске писмености и неопходност увођења тог предмета у редовну наставу.

Трећу и одлучујућу тему финалисти су добили у видео формату непосредно пред само финале, а односила се на Дан побједе, односно Дан Европе, чиме смо, сходно традицији, обиљежили један значајан датум.

Овогодишњи побједник је Лазар Томић. Божица Ћурчић такмичење је завршила на другом, а Миљана Перуничић на трећем мјесту.

Програм је водила Ивона Војиновић из II3, а у ревијалном дијелу Тања Лакетић нам је говорила стихове своје ауторске пјесме.

Такмичење су организовале професорице Маида Делић и Бисера Булут.

Промотивни плакат за финале израдила је професорица Адела Дркић.

Овај догађај медијски су пропратили РТВПВ и Пљеваљске новине. Посебну захвалност дугујемо директорици Пљеваљских новина Вели Мићковић, која је присуствовала финалу, и свјетској а нашој Милици Љиљанић, која је предсједавала жиријем ове године.

Маида Делић