Вршњачка едукација на тему „Образовање и просвијећеност штите нас од сваког зла“

Поводом 18. октобра – Европског дана борбе против трговине људима, ученици одјељења IV2 организовали су радионицу на тему „Образовање и просвијећеност штите нас од сваког зла“, чији су учесници били ученици одјељења I2, II2 i II3.

Водитељи радионице били су Ива Љиљанић и Никола Пуповић.

Почетак је био резервисан за игру асоцијација коју су припремиле Ена Пјевовић и Душица Гачевић. Учесници су кроз одговоре на питања показали колико знају о самој теми. Затим је приказана презентација захваљујући којој су се учесници упознали са појмом трговине људима, ко су трговци а ко жртве, који су најчешћи начини врбовања и контроле жртава, како препознати жртву и коме се обратити за помоћ. Презентацију су припремиле Ана Капетановић, Тајра Ајановић, Јована Василијевић и Сара Вуковић.

Након презентације, учесници су имали прилику да погледају едукативни филм „Пази ко ти је пријатељ“ који је припремила Бобана Лазаревић.

Зидне новине (пано) под називом „Како препознати трговину људима“ урадиле су ученице другог разреда Ана Деспотовић и Ања Анђелић.

Лука Вуковић припремио је неколико задатака са примјерима трговине људима и подијелио их учесницима, који су потом дискутовали о ситуацијама које узрокују овај проблем, посљедицама које наступају, да ли су се такве ситуације могле спријечити и како и коме се обратити за помоћ.

Активно учешће у дискусији узеле су и гошће радионице: директорица Бојана Грујић и педагошкиња Ивана Вукашиновић.

За крај, учесници су добили задатак да напишу како се осјећају, шта су ново научили, да ли су након радионице промијенили мишљење о датој теми, али и да пошаљу поруке широј јавности.

Активни учесници радионице били су сљедећи ученици: Лејла Бошковић, Матија Цупара, Ђорђе Кушљевић, Илија Лучић, Данило Миликић, Ана Деспотовић, Ања Анђелић, Јанко Петровић, Ања Вранеш, Ива Брајковић, Лана Вуковић, Миљана Перуничић, Милица Мијовић, Ања Калпачина, Сара Цвијовић, Теодора Дробњак и Милица Зиндовић.

Менторка ученицима била је професорица Адиса Малагић.

Трговина људима, посебно женама и дјецом, глобални је проблем који погађа све земље свијета и који је у сталном порасту. Многе друштвено-економске околности погодују развоју ове пошасти: висока стопа незапослености, сиромаштво, социјална искљученост, политичка нестабилност и изложеност породичном насиљу. Трговина људима један је од најтежих облика кршења људских права јер угрожава људско достојанство и интегритет жртава и њихових породица. Први корак ка сузбијању овог тешког кривичног (не)дјела јесте информисаност и едукација ученика о ризичним ситуацијама и начинима избјегавања замки трговаца људима. Осим тога, важно је и да ученици критички посматрају свијет и друштво, упознају се са могућностима заштите себе и других, али и облицима подршке онима којима је помоћ потребна.

Ова радионица је само једна у низу активности Тима за превенцију и сузбијање насиља и вандализма у школи, а у сарадњи са Волонтерским клубом и Ученичким парламентом Гимназије.