Успјешно учешће на „XII Пословном изазову Црне Горе“

Гимназијалци су и ове године учествовали на „XII Пословном изазову Црне Горе – Школи предузетништва и иновација за младе“, који организује Студентски Бизнис Центар Универзитета Доња Горица. Након неколико кругова селекције, одабрано је око 200 средњошколаца из цијеле Црне Горе, а из Гимназије то су били сљедећи ученици: Јана Томчић, Лука Рубежић, Маша Станић, Калина Јечменица, Софија Милић, Валентина Алорић и Сузана Мазалица.

Прва фаза такмичења организована је онлајн, од 28. до 30. јануара. Одабрано је 11 најбољих тимова, односно 44 ученика, који су се пласирали у финале. Тимови „Home of relaxing”, „BioBaby” и „MneRecycling“ Калине Јечменице, Валентине Алорић и Јане Томчић нашли су се међу 11 најбољих. Финале је одржано у Подгорици, од 11. до 13. фебруара. Прво мјесто заузео је тим „InoVerzum” Калине Јечменице и тако добио прилику да представља Црну Гору на „Пословном изазову Западног Балкана“, у Сарајеву, у априлу ове године. Менторка ученицима била је професорица Адиса Малагић.

Друга активност, реализована од 11. до 13. фебруара у организацији Студентског Бизнис Центра и „Достигнућа младих у Црној Гори“, јесте конференција за наставнике средњих школа и уједно прва акредитована обука на тему „Ученичка компанија“. Програм је акредитован од стране Центра за стручно образовање. Учесница конференције била је професорица Адиса Малагић. Професорица Малагић је представила четири компаније наших гимназијалаца, њихове досадашње активности и изазове са којима се суочавају.

Оснивачи компаније „ECOPEN” су ученице одјељења I2 Емина Златанић, Јана Томчић, Мартина Свркота и Тамара Чоловић док су ученици одјељења II1 Лазар Пуповић, Немања Церовић, Лазар Мојовић, Павле Булатовић и Лука Рубежић оснивачи компаније „SellCulture”. Ученице одјељења II3 и II4 Маша Станић, Самија Турсумовић и Калина Јечменица оснивачи су компаније „Magic Wood”, а ученице одјељења III1, III2 и III3 Софија Милић, Валентина Алорић и Сузана Мазалица оснивачи су компаније „Igraj.me”.

Ове компаније ће учествовати на Националном такмичењу, у Подгорици, почетком маја. Најбоља ученичка компанија из Црне Горе по први пут ће представљати „Достигнућа младих у Црној Гори“ на европском такмичењу „COYC – Company оf the Yеаr Competition“, у Талину, главном граду Естоније, од 12. до 14. јула. Тамо ће у пратњи наставника – ментора имати прилику да прикажу своје таленте у оквиру највећег сајма предузетништва у Европи.

На Конференцији наставника се дискутовало и о модалитетима мотивисања ученика, утицају средине на младе, јачању самопоуздања кроз развој сопствених потенцијала и могућностима да се ученици што раније усмјере на размишљање о иновативним рјешењима за сопствену будућност, предузетништво и истраживање, да би се на тај начин прилагодили актуелним токовима у образовању.

Учеснице „Пословног изазова“