Ученичка компанија „SkillTime” освојила прво, а компанија „Zalij.me” треће мјесто на другом националном такмичењу ученичких компанија

У оквиру другог по реду Фестивала предузетништва, од 8. до 9. маја, у Подгорици и на Цетињу, одржано је друго национално такмичење ученичких компанија Црне Горе, у организацији „Достигнућа младих у Црној Гори“, чланице свјетске предузетничке мреже „Junior Achievement World Wide“.
Структура такмичења обухвата сајамско представљање, интервју са стручним жиријем, разговор са инвеститорима и сценске презентације. Сајам ученичких компанија организован је у отвореном формату, те су ученици могли представити свој рад и резултате члановима Управног одбора, академском и бизнис сектору, па и продати своје производе и услуге. Сценске презентације трајале су по четири минута, након чега су услиједили индивидуални интервјуи са жиријем.
Стручни жири су чинили истакнути привредници и представници институција које подржавају предузетнички амбијент. Чланови стручног жирија били су: Мр Радивоје Дробњак – Научно-технолошки парк Црне Горе, Александра Радуновић – FINVEO, Тамара Јелић – COINIS и Срђан Обрадовић – Центар за стручно образовање Црне Горе.
Седам ученичких компанија из наше школе пласирало се у финале.
Ученичка компанија „SkillTime“, коју чине Емина Златанић, Јана Томчић, Весна Јовић, Тамара Чоловић и Мартина Свркота, под менторством професорице Адисе Малагић, освојила је прво мјесто и учествоваће на највећем предузетничком такмичењу у Европи – Company of The Year Competition, које ће се ове године одржати у Турској, од 11. до 14. јула.
Ученичка компанија „Zalij.me“, коју воде ученице Елена Вемић, Миљана Дромљак и Лара Мазалица, освојила је треће мјесто, уз менторство професорице Адисе Малагић. Ова компанија је добила наградно путовање у Београд и биће гости Националног такмичења ученичких компанија Србије од 21. до 23. маја.
Запажен наступ на Сајму имали су и сљедећи ученици, чланови компанија: „BEARWBOOK” (Селма Лујиновић, Милица Јеловац, Ена Катана, Емилија Марић и Милица Табаш), „EXPLORE TRAVEL” (Анђела Лацмановић, Немања Јошовић, Андрија Старчевић, Војин Крвавац и Милош Милинковић), „Smart Pets” (Ана Деспотовић, Тамара Грбовић и Мартина Дајевић), „BlueBex” (Лазар Томић, Маша Лончар, Ивона Војиновић, Амела Кадић и Селма Лојо) и „Locate.me“ (Калина Јечменица, Алекса Књегињић, Рамиз Махмутовић и Ана Вранеш).
Професорици Адиси Малагић уручена је од стране „Достигнућа младих у Црној Гори” награда „Наставник године“ за допринос у развоју младих људи, њихових вјештина и предузетничког учења, за школску 2022/23. годину. Професорица је добила и новчану награду.
Другог дана Фестивала организована је „XIII Међународна берза предузетничких идеја”, финансијски подржаних од стране бизнис сектора у Црној Гори. Подржане су идеје компанија „SkillTime“, „BEARWBOOK”, „Locate.me” и „Smart Pets”, и то од стране компанија „Infinity Marketing”, „Челебић”, као и Општине Бар. Ове идеје су објављене у XIII издању „Књига идеја”.