Ученице наше школе Софија Милић, Валентина Алорић и Сузана Мазалица – побједнице SIA такмичења

Ученице наше школе Софија Милић, Валентина Алорић и Сузана Мазалица – побједнице SIA такмичења, највећег европског програма подршке предузетништву младих.

Дана  1. октобра 2022. године у реномираном хотелу The Chedi Luštica Bay одржана је свечана церемонија на којој су, између десет финалиста, изабране 3 најбоље идеје Social Impact Award –   SIA такмичења, највећег европског програма подршке предузетништву младих.

Међу десет финалиста била су чак три тима из Гимназије: Igraj.me, Apopol i Shoesse.

Стручни жири, који су чинили представници академске и бизнис заједнице, професионалци и експерти из различитих области, одабрао је три најбоље идеје на основу критеријума иновативности, степена друштвеног утицаја и изводљивости.

Тим Igraj.me освојио је прву награду која се састоји од менторске подршке за реализацију идеје, новчаног износа од 1500 еура, који обезбјеђује Ерсте банка, и путовања на Међународни SIA самит, који се ове године одржава у Бечу, од 15. до 19. новембра.

Ријеч је о друштвеној игри са тематиком Црне Горе, њених општина чији је циљ да играчи кроз дружење и забаву обогате своје знање о историји и култури наше земље, али и да на квалитетан начин проведу слободно вријеме.

„Потенцијал младих јесте у стварању промјена. Пројекат Social Impact Award подстиче предузетнички дух и охрабрује младе људе да стварају своје прилике којима позитивно утичу на цјелокупни амбијент заједнице и отварају простор за нова радна мјеста. Ово такмичење младима пружа прилику за лични раст и развој, умрежавање, размјену знања и искуства, да афирмишу своје таленте и да кроз иновативна рјешења успјешно савладају  друштвене изазове. Надамо се да ће овај и слични пројекти  и у наредном периоду бити подржани од стране релевантних институција кроз различите фондове и програме регионалне и међународне сарадње”- нагласиле су ауторке предузетничког пројекта Igraj.me Софија Милић, Валентина Алорић и Сузана Мазалица.

Такође, у претходном периоду  овај  предузетнички  пројекат  освојио је  друго мјесто на Националном такмичењу ученичких компанија и остварио најбољи резултат на XII Берзи предузетничких идеја од њеног оснивања 2012. године. Несебичну помоћ и подршку у реализацији својих предузетничких идеја и пројеката ученици су добили  од стране своје менторке Адисе Малагић, професора и управе школе.