У различитости је љепота и снага

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (UNESCO) установила је 16. новембра 1995. године Међународни дан толеранције, а исте године државе чланице УН усвојиле су Декларацију о принципима толеранције. Према Декларацији, толеранција представља прихватање свих разлика које су природно урођене људима као нешто што их чини јединственим, али не и другачијим од осталих.

Такође, Генерална скупштина УН је 20. новембра 1959. године усвојила Декларацију о правима дјетета, а 1989. године Конвенцију о правима дјетета, чија је потписница и Црна Гора. У Конвенцији се наводи низ дјечијих права, као што су право на живот, здравље, образовање, игру, право на породични живот и заштиту од насиља, против дискриминације, и у којој се промовише уважавање ставова дјетета.

Поводом обиљежавања ова два значајна датума, а у оквиру Недјеље глобалног образовања (од 14. до 20. новембра), ученици одјељења трећег и четвртог разреда и ученици одјељења I-2 припремили су занимљиву едукативну радионицу под називом „У различитости је љепота и снага”. Радионица је реализована у сарадњи са малишанима, запосленима и стручним сарадницима Дневног Центра Пљевља и НВУ „Зрачак наде”. Водитељи радионице били су ученици Ивана Миликић и Марко Дамјановић.

На почетку, учесницима су се пригодним ријечима обратили директорица Бојана Грујић и Горан Леовац, педагог из Дневног центра. Нијесу крили своје одушевљење организацијом и реализацијом радионице.

Кроз активности „Мој длан/шака”, „Волим своје комшије”, „Дрво пријатељства” и „Бонтон толеранције”, учесници су показали креативност и стрпљење, украшавајући радове настале тимским залагањем. Разговарали су о стварима које их зближавају, правили дрво пријатељства, упознавали једни друге на мало другачији начин, учествовали у забавним играма и др. Истакли су да их међусобне разлике не спречавају да буду добри другари. Приказана је и презентација о толеранцији и толерантном понашању коју су припремили чланови нашег Волонтерског клуба. Порука коју су послали учесници радионице гласи: „Пријатељство на први поглед”.

Ученици – активни учесници радионице су: Данко Бошковић, Лука Јеловац, Јанко Петровић, Ива Брајковић, Хана Јоха, Ања Анђелић, Ања Вранеш, Тамара Грбовић, Мартина Дајевић, Ана Деспотовић, Јелена Јеловац, Ивана Гледовић и Гордана Зорић.

Несебичну подршку ученицима пружила је њихова менторка Адиса Малагић, професорица социологије, и педагошкиња Ивана Вукашиновић.

 

Циљ радионице јесте да код ученика развијамо међусобно поштовање, а учење о толеранцији помаже младим људима да постану савјесни грађани, отворени према различитостима, да уважавају људска права и људско достојанство и да вреднују принципе слободе, правде и једнакости. Стога је веома важно дјеци објаснити шта је толеранција, охрабривати код њих лијепо и пријатељско понашање и бити им најбољи узор у том погледу.