Дан борбе против фашизма и антисемитизма

Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма обиљежава се широм свијета 9. новембра као сјећање на „Кристалну ноћ“, када је 1938. године извршен велики прогон Јевреја у нацистичкој Њемачкој.

Насиље које се догодило на њемачким улицама и трговима 9. новембра 1938. године означило је почетак државно организованог, правно легитимисаног и јавно подржаног прогона Јевреја који је завршен убиством шест милиона недужних мушкараца, жена и дјеце. Тај догађај, познат као „Кристална ноћ“, сматра се симболичним почетком Холокауста.

У „Ноћи погрома“, како се још назива овај догађај, њемачки нацисти су разорили, уништили и опљачкали више од седам хиљада јеврејских предузећа, синагога, јеврејских домова, болница и школа. Током необузданог насиља које је изведено уз подршку свих сегмената нацистичких власти, али и једног броја обичних грађана, убијена је најмање 91 особа јеврејског поријекла, а око 30 хиљада је одведено у концентрационе логоре.

Овај дан обиљежен је и на часовима историје у Гимназији. Професорица Љиљана Бајчетић посветила је овом догађају посебно предавање. Ученици IV разреда имали су прилику да се упознају са обимним и садржајним видео материјалом који је, у сарадњи са професорицом, веома успјешно припремио и презентовао ученик IV/2 одјељења Алекса Цвијовић. На основу историјских извора, ученици су анализирали фашистичку пропаганду, друштво и државу засновану на идеологији нацизма и антисемитизма. Циљ ових часова био је уочавање и освјешћивање перфидне политичке манипулације националним осјећањима, личним емоцијама и економским проблемима у сврху стварања „аријевске Њемачке“.