У нашој школи обиљежени Међународни дан толеранције и Међународни дан дјетета

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (UNESCO) установила је Међународни дан толеранције 16. новембра 1995. године. Тај дан треба да нас подсјети на љепоту различитости и потребу међусобног уважавања и слоге, без обзира на националност, вјеру, политичко, сексуално или било које другo опредјељење. Разумјети и прихватити мишљење које је другачије од нашег врлина je која гради здрав и миран живот унутар заједнице. Толерантна особа је она која се држи својих увјерења, али и прихвата чињеницу да други имају право на своје мишљење и право да буду оно што јесу.

Генерална скупштина УН-а је 20. новембра 1959. године усвојила Декларацију о правима дјетета, а 1989. године Конвенцију о правима дјетета, чији је потписник и Црна Гора. Поштовање дјечијих права и одговоран однос према њима услов је за стварање образованих, толерантних потомака спремних да се суоче са различитим искушењима и изазовима који их чекају у будућности.

Поводом обиљежавања ова два значајна датума, ученици четвртог разреда су заједно са ученицима I2 одјељења припремили занимљиву едукативну радионицу. Водитељи радионице били су Нејра Половина, Петар Грујић и Александра Ћаћић. Поред едукативне игрице упознавања и активног слушања, ученици су имали прилику да кроз улоге препознају и ријеше један примјер нетолерантног понашања. Драмску ситуацију припремили су Ана Ровчанин, Жељко Кнежевић, Јана Павловић и Сташа Стаменић.

Такође, у оквиру радионице приказана је и презентација на тему: „Сви смо различити, али сви смо људи”. Презентацију су припремиле Николина Зечевић, Нејра Љуца и Рајка Ђаковић.

Ученице четвртог разреда Јована Цвијовић, Јована Обренић, Хелена Пејовић и Сретенка Јањић припремиле су и презентовале занимљиве паное о толеранцији и дјечијим правима под називом „ИМАМ ПРАВО”.

Затим је услиједила дискусија о самом појму толеранције, узроцима нетолерантног понашања, о томе зашто треба да подстичемо толеранцију код дјеце и да ли се толеранција може научити и како, о односу толеранције и универзалних људских и дјечијих права и др. Активно учешће у дискусији узели су и гости радионице: в. д. директора Бојана Грујић, професорица филозофије и социологије Бисера Булут, као и ученици трећег разреда који изучавају предмет Грађанско образовање. Порука коју су послали учесници радионице јесте да је најљепши плод васпитања и образовања  толеранција и толерантно понашање.

Ученици првог разреда који су били активни учесници радионице су: Тамара Чоловић, Александра Драгаш, Тања Гачевић, Жељко Кнежевић, Ивана Крвавац, Милица Лацмановић, Лазар Малиџан, Јана Павловић, Аница Перуничић, Дариа Пуповић, Ана Ровчанин, Сташа Стаменић, Омар Струјић, Мартина Свркота, Јана Томчић, Емина Златанић и Керим Златанић.

Несебичну подршку ученицима у организацији и реализацији поменуте активности пружила је њихова менторка Адиса Малагић, професорица социологије. Она је истакла да је циљ радионице истицање љепоте и богатства различитости, али и потребе међусобног поштовања, уважавања, разумијевања, помагања, културе дијалога, једнаких шанси, отвореног друштва, као и свакодневног практиковања толерантног понашања.

Припремили: Петар Грујић, IV2; Нејра Половина, IV3; Александра Ћаћић, IV3