Свечана додјела диплома „Луча“

У Центру за културу данас смо уприличили свечану додјелу диплома „Луча“. Наше лучоноше, заједно са својим одјељењским старјешинама Мирком Попадић, Мајом Вучинић Драгашевић, Данком Деспотовићем и Гораном Марјановићем, али и професорицом Љиљаном Раневски, приредили су програм који је својим квалитетом одушевио све присутне.

Програм је започео интонирањем државне химне, а потом је услиједило обраћање директорице Бојане Грујић: „Своју Лучу гледајте као зубљу која вам је прометејски несебично предата у руке и коју сте у обавези да љубоморно и брижљиво његујете и надограђујете. Нека вам образовање стечено у Гимназији буде снажан замајац да даље напредујете, да се усавршавате и да побјеђујете. Никад притом не заборавите ни своју Гимназију, ни своја Пљевља. Пљевља су ваш дом, ваше исходиште, али и ваше прибјежиште.“

Надахнутом ретроспективом гимназијских дана, ефектним цитатима, елеганцијом Бечког валцера, антологијским стиховима у славу чистоте искрених емоција, сагледавањем културно-просвјетног и ширег друштвеног значаја наше школе, али и илустративним представљањем пуним симболике, лучоноше су нас још једном подсјетиле на сву раскош талената који их красе.

Поруку генерације припремиле су Андреа Гачевић и Анита Тошић, а прочитала ју је Андреа Гачевић: „Кроз нас живи и опстаје његошевска идеја слободе младих и умних људи који ће се борити за себе, својом истрајношћу и трудом помјерати границе и подизати стандарде. А најбољи од најбољих стекли су то поносно звање. Луча није само награда у области образовања, то је и животно признање.“

У свом обраћању, потпредсједник Општине Пљевља Јасмин Челебић истакао је сљедеће: „У претходном периоду доказали сте своје квалитете на многим пољима и учинили поносним и ваше родитеље и ваш град. Локална управа ће и убудуће наставити да помаже своје најбоље ђаке на њиховом путу успјеха, развоја и будућег школовања.“

Након обраћања, потпредсједник је заједно са директорицом Гимназије уручио лучоношама дипломе и награде.

Добитници „Луче А“ или „Луче 1“ су сљедећи ученици: Махира Авдовић, Павле Балчин, Сања Вујановић, Петар Грујић, Теа Дробњак, Марко Јеловац, Василије Јовановић, Јована Обренић, Александра Поповић, Тијана Потпара, Иван Радовић, Катарина Тањевић, Анастасија Терзић, Анита Тошић, Лидија Цвекић, Јована Цвијовић и Андреа Шубарић.

Гимназијалци који су добили „Лучу Б“ или „Лучу 2“ су: Милица Бујишић, Милијана Вуковић, Андреа Гачевић, Ана Ђондовић, Милош Зиндовић, Матија Јововић, Душица Крвавац, Николина Крвавац, Лука Кушљевић, Милана Лацмановић, Мирјана Лацмановић, Анастасија Марић, Милош Мрдак, Теодора Пантић, Хелена Пејовић, Софија Савић, Јана Ћосовић, Анђа Чавић и Мајда Чакар.

На крају, лауреати су упутили захвалност Општини Пљевља на урученим наградама, Центру за културу за уступљени простор и директорици Бојани Грујић за помоћ и подршку током реализације програма.

 „Никад не бој се, с тобом неко је

ко жели љубав да ти дâ

део свога топлог сна

никад не бој се, љубав јача је

деца у нама знају све

прави пут у нове сне“

Текст припремила професорица Адела Дркић

Фотографије припремиле професорице Ивана Клачар и Адела Дркић