Свечана академија поводом 120 година постојања и рада Гимназије

Мјесец новембар има приоритетно мјесто у календару Гимназије. Сваког 18. новембра свечано обиљежавамо Дан школе. Овогодишње обиљежавање имало је посебну тежину и симболику, чије су историјске, културне и просвјетитељске контуре уклесале у биће Пљеваља величанствени број 120. Јубилеј од 120 година постојања и рада обиљежили смо академски достојанствено, поносно стављајући у први план раскошне таленте, вриједан рад и немјерљиву посвећеност наших гимназијалаца.

На сам дан јубилеја, у четвртак, 18. новембра, у сали Центра за културу Пљевља одржана је свечана академија коју су припремили ученици наше школе и Тим за културно-забавне активности (професорице Невена Томић, Сања Голубовић, Наташа Цмиљанић, Јелена Вуковић, Адела Дркић и Ивана Клачар). Свечаној академији, поред других угледних званица, присуствовали су: државни секретар у Министарству просвјете, науке, културе и спорта Дамјан Ћулафић, предсједник Општине Пљевља Игор Голубовић са другим челницима локалне управе, први људи јавних установа, државних компанија и пљеваљских предузећа, чланови Школског одбора и Савјета родитеља, наши пензионери и професори, као и представници Ученичког парламента.

На почетку програма приказан је филм који сумира образовно-васпитни рад наше школе у прошлој школској години. Филм су креирале професорице Љиљана Раневски, Јелена Бајић и Нада Рондовић и библиотекарка Љуба Чепић.

На академији су говорили (хронолошки): предсједница Школског одбора Маја Вучинић Драгашевић, в. д. директора Бојана Грујић, предсједник Општине Пљевља Игор Голубовић и државни секретар Дамјан Ћулафић.

Предсједница Школског одбора у свом пригодном обраћању истакла је сљедеће: „Чувајмо Гимназију. Чувајмо њен Почетак. Чувајмо њене темеље саграђене од племените тежње човјека да учи, сазнаје, открива. Чувајмо успомену на градитеље Гимназије, на њихову мисију, на њихов траг у времену. Чувајмо симболику Гимназије. Не окрњимо је рутинерством у раду и не потамнимо је краткорочним циљевима. Нека се поглавље Свјетлост и даље калиграфски утискује златним словима. Историјска непрекидност највећи је дар наше школе Пљевљима и Црној Гори.“

У надахнутој бесједи, в. д. директора Бојана Грујић указала је нарочито на важност брижљивог његовања широког образовања, критичке мисли и слободе духа: „Гимназија својим концептом општег образовања пружа широк дијапазон вјештина које дају покретачко гориво стваралачком и иновативном духу, али пружа и знања која ће од ученика начинити захвалног саговорника на сваку тему и у сваком друштву, појединца који има развијену хуманистичку свијест о свијету око себе и који претендује да одлучује, не плашећи се авангардних замисли.“

Предсједник Општине Пљевља Игор Голубовић нагласио је: „Све вријеме, а и данас, за Гимназију се говорило да је прави мали универзитет. Иако је у зависности од државних околности и политичких прилика мијењала свој назив, од Српске, преко Краљевске црногорске, до данашњег назива, била је мјесто стварања пљеваљских луча знања, васпитања и окосница развоја сваког њеног чеда. Наша Гимназија је била и остала мјесто на ком су се окупљали најбољи који су преносили знање и они који су тог знања били жељни.“

Државни секретар у Министарству просвјете, науке, културе и спорта Дамјан Ћулафић честитао нам је јубилеј ријечима: „Вођени лучом просвјетитељства упаљеном 1901. године, Министарство просвјете, науке, културе и спорта настојаће да и даље ствара систем квалитетног образовања како би омогућило генерацијама које долазе да остваре свој пуни потенцијал. Знате и сами, без мог наглашавања, да сте по природи ствари, а прије свега због културне и образовне мисије коју сте у протеклих дванаест деценија испунили, позвани да нам помогнете.“

Концепт свечане академије осмишљен је тако да кроз богате историографске, књижевне, музичке и драмске садржаје, све важне датуме у дугом историјату наше школе, почев од њеног оснивања па до прославе стогодишњице постојања, представи, опише и објасни у контексту и корелацији са најкрупнијим, али и најзанимљивијим догађајима на овим просторима и у свијету, а кроз све епохе ХХ вијека.

Захваљујемо Центру за културу Пљевља на сарадњи, помоћи и подршци, а ову прилику користимо да свим грађанима од срца честитамо Дан општине Пљевља.

Адела Дркић, професорица француског и латинског језика