Проглашени најбољи млади еко-репортери у Црној Гори у 2022. години

Уочи Дана планете Земље, проглашењем најбољих учесника завршен је конкурс „Млади еко-репортери” који је по петнаести пут организовала НВО „ЕКОМ”, у склопу програма Фондације за еколошку едукацију.

На конкурс је до 15. марта стигло 340 радова из 31 основне и 15 средњих школа. На припреми је радило око 350 ученика, а помагало је 57 професора – ментора.

Након селекције, у конкуренцији за пласмане било је укупно 108 радова, и то: 36 чланака, 40 фотографија, 22 фото-приче и 10 видео-клипова.

Одабране радове је током априла оцјењивао петнаесточлани национални жири и одабрао најбоље у шест тематских и двије старосне категорије – средњошколци и основци.

Наша школа је добила Плакету за послатих преко 50 радова и највећи број радова селектованих у финалу – 13.

У посебној категорији, „Губитак биодиверзитета“, Плакетом ЕКОМ-а за истраживачки поступак награђена је Сара Вуковић за фотографију „Канали и ровови умјесто зелених оаза“.

У категорији „Еко-фотографије“ Похвалу је добио Алем Ајановић за рад „Сјеча шума – узрочник тумора плућа планете“.

У категорији „Кратке фото-приче“ Похвалу су завриједили ученици Филип Свркота и Филип Дробњак за рад „Пљеваљска напуштена војна фабрика“.

Менторке ученицима биле су професорице Адиса Малагић, Бисера Булут и Љиљана Раневски.

Похвалу је заслужила и Ружица Лаковић за рад „Тишина природе је гласна“, у категорији видео-радова. Менторка ученици је била професорица Тања Драгашевић.

Њен рад (категорија 19-25) одабран је за учешће на међународном конкурсу „Young reporters for the environment 2022”. Резултати ће бити објављени почетком јуна ове године.