Професорица Мунира

Крај првог полугодишта у Гимназији овај пут био је испуњен посебним емоцијама. У заслужену пензију испратили смо професорицу Муниру.

Професорица Мунира Дешевић (Ајановић) рођена је у Пљевљима, 27. децембра 1954. године. У родном граду завршила је основну и средњу школу, а 1973. године уписала је Природно-математички факултет у Сарајеву, одсјек хемија – општи смјер. Дипломирала је 1977. године и стекла звање инжењера хемије. Након завршених студија вратила се у Пљевља, положила стручни испит и постала професор хемије. Професионално је била ангажована у Средњој стручној школи до 2009. године када је прешла у Гимназију.

Један је од оснивача покрета „Науку младима“ за средње школе за Црну Гору. У оквиру овог покрета њени ученици су више пута освајали прве награде. Такође, на Олимпијади знања њени ученици су били вишеструки освајачи једног од прва три мјеста. Један је од оснивача и члан Управног одбора НВУ „Viva Vita“, чији је рад усмјерен на еколошка питања, љековито биље и психолошку подршку старијој популацији, са посебним акцентом на старачка домаћинства на селу. Рад овог удружења на пројектима селективног одлагања отпада у Пљевљима, у сарадњи са локалним школама и вртићима, високо је оцијењен од иностраног донатора UNDP.

„Из Гимназије сам отишла врло задовољна. Сва дјеца су била тужна због мог одласка, испратили су ме са сузама у очима. Ја нисам тужна. Свима желим да доживе да на овакав начин крунишу свој професионални ангажман“, истиче професорица Мунира.

Професорици Мунири желимо све најљепше у даљем животу. Њен ентузијазам, ведар дух, лични и професионални ауторитет остају као инспирација млађој генерацији наших професора. Једну школу школом примарно не чине рачунари, паметне табле или брзи интернет, премда је све то неизмјерно важно. Без људских ресурса, без професора који не дозвољавају себи да се претворе у пуки оцјењивачки софтвер нема истинског образовања.

„Оно смо што свакодневно радимо. Самим тим, изузетност није појединачан чин, већ навика.“