Наставак школовања наше ученице Селме Лујиновић у Великој Британији

London Bridge је већ тринаест година партнер HMC пројекта, а Ана и Richard Wilford су заслужни за то  што ова прича успјешно траје толико дуго у Црној Гори.  HMC пројекат је добротворна организација бивших директора и директорица престижних школа у Уједињеном Краљевству. Они омогућавају ученицима из четрнаест држава Централне и Источне Европе да похађају два разреда средње школе  у УК и да стекну пријатељства  са младим људима из Британије као и да сазнају много више о културним разликама, да унаприједе свој енглески језик и ојачају везу између њихових култура. 

Услови потребни за добијање пуне двогодишње стипендије су да ученик има измедју 15 и по до 16 година и да годишња зарада родитеља не прелази £30,000. 

Кандидат треба да је свестран, заинтересован за свијет око себе, пун ентузијазма и гладан знања. 

Ако родитељи пак зарађују више од тога, онда кандидати имају могућност, ако су сјајни, да добију редуковану стипендију. 

Бирају се ученици, који су, поред веома доброг академског успјеха друштвени, прилагодљиви, занимљиви и заинтересовани за идеје других; имају шарм, и поврх свега, спремни су да дају све од себе за нову заједницу. 

Прво сам се регистровала путем емаила, у ком сам споменула своја интересовања и академске успјехе. Сљедећи корак је био захтјеван тест енглеског језика. Добила сам резултате теста, и пошто сам прошла, слиједило је упутство шта даље, тј. који је сљедећи корак у цијелој процедури. 

Попунила сам апликациону форму, добила препоруке професора и то предала заједно са осталим потребним документима. Након тога, као посљедњи и најважнији тест је био интервју од 40 минута у групи од три кандидата  са једним од директора школа. Тест  је заправо био одлучујући приликом избора кандидата. Тада се сазнаје да ли ученик заиста има страст, жељу да промијени  себе и свијет. Уочава се његова социјална интелигенција и говор. Дана 20. фебруара сам  добила дивну вијести  да сам добила пуну стипендију. Остало је да сазнам у коју школу идем  и, наравно, да наставим да пратим своје снове. Хтјела бих да кажем да је ово животна прилика која се не указује свакоме.  Зато поручујем сљедећим генерацијама да такође покушају, јер ова стипендија отвара врата свијета, знања и едукације.

Посебну захвалност дугујем професорици Сањи Голубовић за помоћ при попуњавању апликације као и  професорици Мирјани Деспотовић и разредном старјешини Мирки Попадић за одличне препоруке за стипендију.

Селма Лујиновић I-2