Дан испуњен руском поезијом и романсом

У четвртак, 23. фебруара, Свечанa салa Гимназије била је премала да прими све оне који су жељели да завире у свијет руске поезије и романсе. Одржан је богат поетско-музички програм под називом „Сердце в тайной радости жаждет вам сказать“, у оквиру којег је уприличено и прво школско такмичење у говорењу стихова на руском језику. 
Стихове познатих руских пјесника говорило је десет ученика, матураната наше школе, чији су рецитаторски таленат, искрена емоција и посвећена љубав према сублимираном умјетничком изразу оставили снажан утисак на све присутне. Ти ученици су: Ивана Војиновић, Андријана Мрдак, Андрија Мијатовић, Андреа Маринковић, Марија Пејатовић, Лука Зечевић, Ива Перуничић, Невена Чабаркапа, Угљеша Чоловић и Емра Ајановић. 
Жирију, који су сачињавале професорице руског језика Јованка Бошковић, Мирјана Мрдак и Љиљана Вукашиновић, припао је изразито тежак задатак да, одлучујући о нијансама, одаберу најбоље.  
У складу са јасно одређеним критеријумима, прво мјесто освојила је Ивана Војиновић, која је говорила стихове Сергеја Јесењина „Ты меня не любишь, не жалеешь“, а друго мјесто припало је Невени Чабаркапи за Пушкиново „Письмо Татьяны к Онегину“. Ива Перуничић заузела је треће мјесто за стихове Марине Цветајеве „Мне нравится, что вы…“. 
Секретаријат за друштвене дјелатности, на чијем челу је госпођа Емина Салиховић, и овај пут је подржао рад, знање и даровитост гимназијалаца, награђујући Ивану, Невену и Иву пригодним књигама, које им је уручио Емир Пилав, самостални савјетник за рад и образовање у локалној управи. 
Награде за првопласиране припремила је и професорица Наташа, и то збирке пјесама Александра Блока и Ане Ахматове на руском језику.  
Музички дио програма беспрекорно су припремили ученици Амин Харбић и Омар Струјић, а у томе су им несебично и свесрдно помогли професор Немања Потпарић и Јасмин Појатић, бивши ученик наше Гимназије. 
Присутни су имали прилику да се увјере и у раскошна ликовна умијећа гимназијалаца, који су за овај посебан дан израдили портрете руских пјесника. 
Након такмичарског дијела, гости су могли да се послуже палачинкама и осталим укусним пецивима, припремљеним у част Масљенице, традиционалног руског празника. 
Кроз цјелокупан програм веома надахнуто су нас водиле Драгана Мрдак и Милица 
Прерадовић. За техничку подршку су биле задужене Валентина Алорић и професорица Љиљана Раневски, а Ена Табаковић и Маша Драгаш за дизајн пропратног материјала и ентеријера. 
Сви учесници добили су захвалнице, а награђени ученици дипломе.  
Захваљујемо директорици Бојани Грујић на подршци. 
Менторка ученицима, организаторка и координаторка програма била је професорица руског језика Наташа Цмиљанић. 
 
Драгана Мрдак, IV2