Наши ученици на Међународном часу физике честица – Masterclass

Министарство науке и технолошког развоја у сарадњи са Европском организацијом за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) и ИППОГ групом (International Particle Physics Outreach Group), организовало је  Међународни час физике честица – Masterclass, који је одржан 24. фебруара 2023. године на Универзитету Црне Горе, у Подгорици. Ученици средњих школа у Црној Гори били су прилици да непосредно доживе реални истраживачки процес у овој еминентној научној дисциплини, да се ближе упознају са физиком елементарних честица, акцелераторима, идентификацијом честица, као и да виртуелним путем посјете један од детектора и разговарају са младим истраживачима са Универзитета Црне Горе који су ангажовани на експериментима у оквиру ЦЕРН-а.

Међународни програм „Masterclass – Hands on Particle Physics“ је образовно-истраживачки програм ЦЕРН-а који годишње похађа 13.000 средњошколаца из 60 земаља свијета. Један од главних циљева Masterclassa је приближавање физике честица талентованим ђацима, како би се подстакло веће интересовање за ову област истраживања. Међу ученицима из средњих школа на нивоу Црне Горе били су и наши ученици Марко Дамјановић, Данијел Боричић, Матија Секулић и Андрија Прерадовић са професором физике Љубисавом Боричићем.

Добивши прилику да учествујемо на међународном Мастерцлассу, били смо узбуђени, јер смо знали да ћемо имати ексклузивне информације и унаприједити ниво нашег знања из области физике елементарних честица. Предавање проф. др Наташе Раичевић је била уводна прича о тој теми, а њу су даље допунили изврсни студенти Универзитета Црне Горе, Душан Суботић и мр Итана Бубања. Посебно бисмо издвојили врхунац дана, а то је виртуелна посјета ЦМС-у. У видео позиву са инжењером из ЦЕРН-а, прошли смо кроз кључне дијелове скупог и револуционарног пројекта. Били смо одушевљени изумима ЦЕРН-а; међу неким од најбитнијих су нама добро познати  WWW (World Wide Web), тоуцхсцреен на нашим уређајима, пет скенер… Мислим да ни сами не знамо шта нас очекује, с обзиром на експоненцијални раст броја инвенција. Након паузе за ручак, усилиједио је интерактивни дио предавања. Студенткиња Тијана Цвијетић презентовала нам је З, W, Хигс бозоне (сазнање ЦЕРН-а из 2013. које је добило Нобелову награду). Послије тога, знања из предавања искористили смо у пракси – имали смо задатак да посматрамо 100 различитих ситуација судара честица. Било је потешкоћа, али уз помоћ предавача, успјели смо да испитамо сваку ситуацију. На крају експеримента смо сумирали податке и разговарали о тој теми. Три полазника су изабрана да разговарају о тим подацима са нашим вршњацима из Трста, који су истовремено држали радионицу. Испоставило се да смо успјешно урадили задатак, јер смо добили веома сличне цјелокупне резултате. На крају веома интересантног дана, примили смо сертификате од министарке науке и технолошког развоја проф. др Биљане Шћепановић. Са професором физике Љубисавом Боричићем смо врло радо подијелили ентузијазам из области које нас занимају. Организација догађаја је била на високом нивоу.  Мало је рећи да смо захвални на прилици и да нам је част што смо учествовали на Masterclass-u 2023.

Матуранти: Марко Дамјановић, Данијел Боричић, Матија Секулић и Андрија Прерадовић