Округли сто „Вршњачко (електронско) насиље – превенција, идентификација и интервенција“

Округли сто на тему „Вршњачко (електронско) насиље – превенција, идентификација и интервенција” одржан је 27. фебруара у Свечаној сали Гимназије. Организаторка и модераторка била је Адиса Малагић, професорица социологије.

У панел дискусији учествовали су: Рајна Џаковић и Вахидин Пелидија, представници Управе полиције – ЦБ Пљевља, Маринко Вујановић, представник Центра за социјални рад за Пљевља и Жабљак, Драгана Шљукић, представница Дома здравља Пљевља, Бојана Грујић, директорица Гимназије, Ивана Вукашиновић, педагошкиња и координаторка Тима за превенцију и сузбијање насиља и вандализма у школи, Мирка Попадић, професорица информатике и координаторка Тима за дигиталне компетенције наставника, Гордана Безаревић, предсједница Савјета родитеља, Самира Махмутовић, чланица Савјета родитеља, професори и ученици наше школе.

За техничку подршку у реализацији и организацији округлог стола била је задужена Љиљана Раневски, професорица информатике.

Вршњачко (електронско) насиље у школама и ван њих је један од највећих изазова за образовне институције 21. вијека. Насиље на интернету представља једно од најопаснијих облика насиља за најосјетљивије групе као што су дјеца у основним и средњим школама. Зато је неопходан системски приступ у превенцији, препознавању и рјешавању овог проблема, односно неопходно је укључивање и умрежавање свих релевантних државних институција, школа и родитеља, да бисмо заједно нашој дјеци обезбиједили сигурно окружење, изградили културу ненасиља и помогли им да израсту у емоционално здраве и зреле личности.

На округлом столу дискутовало се о вршњачком насиљу, његовим облицима, препознавању, превенцији и спречавању. Тим за превенцију и сузбијање насиља презентовао нам је резултате анкете о заступљености дигиталног насиља у школи. Ово истраживање је реализовано у сарадњи са Тимом за дигиталне компетенције наставника. Представници институција говорили су о својој улози у спречавању и сузбијању вршњачког (електронског) насиља.

Закључци округлог стола су сљедећи:

– Едуковати родитеље, ученике, наставнике и све запослене у школи како да препознају насиље и реагују на њега

– Унаприједити знање из области дигиталне и медијске писмености код дјеце и одраслих

– Радити на развијању родитељских компетенција за безбједно коришћење интернета и правовремено реаговање у случајевима електронског насиља

– Ојачати повјерење између ученика, ученика и родитеља, ученика и наставника и охрабрити ученике да слободно износе своје проблеме, а да при том не осјећају стид, кривицу или страх да ће разочарати своје другаре, родитеље и наставнике

– Развијати и јачати социо-емоционалне вјештине код дјеце како би научили да управљају својим емоцијама, унаприједили комуникацију и усвојили адекватна понашања у рјешавању конфликтних ситуација

– Сарадња и умрежавање свих релевантних институција, школе и родитеља у циљу спречавања и сузбијања вршњачког (електронског) насиља

– Веће укључивање родитеља у организацију и реализацију различитих активности које спроводи школа, Центар за социјални рад, Дом здравља, Центар безбједности итд.

– Ангажованост цјелокупног система (релевантне државне институције, школа и родитељи) на стварању пријатне и подстицајне климе у школи како би се сви осјећали безбрижно, прихваћено и поштовано.

Данашњи панелисти, представници поменутих институција из нашег града, похвалили су бројне превентивне активности које се спроводе у Гимназији у циљу спречавања и сузбијања вршњачког (електронског) насиља, као примјер добре праксе у локалној заједници.