Наши дебатери вицешампиони Црне Горe

Први тим Гимназије „Танасије Пејатовић“ изгубио је финални дуел разликом 5:4

У Медреси „Мехмед Фатих“, од 26. до 28. априла реализoвано је државно такмичење у дебати. Учествовало је укупно 48 ученика распоређених у 16 екипа, из девет црногорских градова. Нашу школу су представљале двије екипе. Први тим су чинили: Асја Драгашевић (I2), Сергеј Лаушевић и Лазар Томић (обојица из II3), а у другом тиму су биле Божица Ћурчић (I2), Моника Стевановић (I3) и Весна Јовић (III2).

Први круг такмичења подразумијевао је обавезно дебатовање на двије задате теме: „Овај дом сматра да треба увести обавезно служење војног рока“; „Овај дом би сектору од великог државног интереса забранио право на штрајк“. Сви учесници турнира дебатовали су на обје теме по два пута, мијењајући позиције. Jедном су потврђивали тему као пропозиција, док су други пут опонирали на исту тему као опозиција.

Наша прва екипа успјешно је побиједила све противнике резултатом 4:0 и тако се директно пласирала у полуфинале као првa у својој групи. Друга екипа побиједила је у двије од укупно четири дебате и завршила такмичење на четвртом мјесту у групи, што је добар и похвалан резултат будући да су се први пут такмичили на овом нивоу и будући да се ради о ученицима првог разреда.

Први тим је наставио такмичење и у полуфиналу се састао са екипом из Будве. Дебатовали су на импромпту тему (тема се даје сат времена пред почетак): „Овај дом сматра да се маркетинг заснива на лажи“. Сјајно су се снашли током једночасовне припреме, и то само уз свеску и оловку, јер им није било дозвољено да користе предности напредних технологија. Побиједили су екипу из Будве и у финалној рунди састали се са ученицима Гимназије „Панто Малишић“ Беране. Дебатовали су као опозиција на тему: „Овај дом би увео централизоване пријемне испите за упис на све факултете“.

Први тим Гимназије „Танасије Пејатовић“ Пљевља освојио је друго мјесто, изгубивши у финалу тијесном разликом од пет судијских гласова према четири.

Маида Делић, менторка дебатних тимова

Честитамо нашим сребрним дебатерима и професорици Маиди на овом великом успјеху!