Гимназијалци у Петровцу, на завршној активности пројекта „Panda Labs Junior for Just Transition”

Десет ученика Гимназије учествовало је на завршној активности пројекта „Panda Labs Junior for Just Transition”, чији је циљ унапређење знања младих из региона угља о климатским промјенама, зеленом предузетништву, праведној транзицији, као и побољшање положаја младих.

Ова активност се одржала у Петровцу, 11. и 12. септембра, у оквиру прекограничне сарадње НВО „Eco-team“ и „Junior Achievement Macedonia“, а њен циљ је био симулација ECOSOC-а, Економског и социјалног савјета Уједињених нација. ECOSOC је један од шест главних органа УН, бави се економским, социјалним и еколошким питањима, играјући кључну улогу у промовисању међународне сарадње и развоја.

Тема ЕCOSOC-а је била смањење утицаја климатских промјена. Били смо подијељени у групе кроз које смо научили начин функционисања и важност свих друштвених чинилаца (владе, бизнис сектора, НВО сектора, локалне заједнице, младих) на плану постизања климатско-енергетских циљева, одрживе економске активности и заштите природе. Заједно са својим сарадницима и пријатељима из Сјеверне Македоније, осмишљавали смо и развијали могуће идеје и рјешења на задату тему и примјењивали знања стечена током претходне обуке коју су реализовале професорице биологије Весна Кастратовић и Тања Драгашевић.

Након симулације ECOSOC-а, заједно са својим пријатељима из Сјеверне Македоније, отишли смо на панорамско разгледање бродом. То је била јединствена прилика да уживамо у непоновљивој љепоти црногорског приморја, од Петровца до Краљичине плаже, а кроз провидно дно брода видјели смо и тајанствени свијет и чаробни рељеф морског диверзитета, што нас је додатно мотивисало да више цијенимо, чувамо и волимо природу своје земље.

 

Дуња Драгашевић, III1