На првој националној конференцији „Youth Start UP“, одржаној у Пљевљима, представљене успјешне предузетничке приче гимназијалацa

У Пљевљима је 18. марта одржана прва национална конференција у оквиру имплементације пројекта „Youth Start UP“, који Општина Пљевља као водећи партнер реализује заједно са два пројектна партнера: Општином Сјеница и НВО „АДП-Зид“. Пројекат „Youth Start UP“ („Омладино, покрени се“) почео је 2. октобра 2023. године и реализује се у оквиру Трећег позива ИПА II програма прекограничне сарадње Србија – Црна Гора 2014–2020.

Национална конференција је организована као једна од активности пројекта и окупила је велики број званица: директора Директората за приступ тржишту рада у Министарству рада и социјалног старања, представнике Општине Пљевља, представнике Општине Сјеница и НВО „АДП-Зид“, госте из програмске регије, велики број привредних субјеката и невладиних организација из нашег града, представнике образовних установа, медије.

Учесница конференције испред наше школе била је професорица Адиса Малагић. Она је представила успјешне предузетничке приче гимназијалаца кроз програм „Ученичка компанија“ који реализују „Достигнућа младих у Црној Гори“ у сарадњи са Центром за стручно образовање, Заводом за школство и „Достигнућима младих у Србији“. Говорила је о изванредним резултатима наших ученика у области предузетништва и финансијске писмености на државном, регионалном и међународном нивоу, предузетничкој визији Гимназије, успјешној имплементацији програма предузетничког образовања, али и о изузетној сарадњи са локалном самоуправом, НВО сектором, државним и регионалним институцијама које промовишу предузетничко учење код младих.

Пројекат „Youth Start UP“ имплементира се у прекограничној регији Србија – Црна Гора, тј. у општинама Пљевља, Бијело Поље, Рожаје, Петњица, Сјеница, Пријепоље, Нова Варош и Прибој. Циљ пројекта је да подстакне стварање радних мјеста за младе у прекограничном подручју и осигура повољно окружење за младе предузетнике посвећене покретању сопственог бизниса.

Адиса Малагић, професорица социологије