Лирика руске душе

У понедјељак, 18. марта, на Велику сцену Центра за културу унијели смо дух руског језика и културе. Ко год је прошао поред Центра, могао је чути стихове болне руске поезије или пак веселе гласове, који су у хармонији опјевавали љубавне тајне дјевојака. Дух руске поезије и романсе оживио је кроз богат поетско-музички програм «Кто я? Что я? Только лишь мечтатель…»

Сва та чаролија била би немогућа без професорице руског језика Наташе Цмиљанић, која је и ове године организовала такмичење у говорењу стихова на руском језику. Овај пут – уз подршку и несебичну помоћ професорице Мирјане Мрдак.

Многобројна публика имала је задовољство да ужива у говорењу стихова девет талентованих ученика наше школе: Ане Кнежевић, Михаила Кнежевића, Бобане Лазаревић, Тијане Јеловац, Ђорђа Кушљевића, Сергеја Лаушевића, Монике Стевановић, Лазара Томића и Божице Ћурчић. Они су на достојан начин оживјели гласове руских пјесника и пробудили њихове боли, наде и жеље. Тања Лакетић је била почасна рецитаторка и говорила је стихове Јесењина на нашем језику.

Жирију, који су чиниле директорица Гимназије Бојана Грујић и професорице руског језика Јованка Бошковић и Амра Џукљан, задатак није био нимало лак. Морале су да изаберу најбоље међу најбољима.

У складу са јасно одређеним критеријумима, прво мјесто припало је Сергеју Лаушевићу, ученику другог разреда, чија је менторка била професорица Наташа Цмиљанић. Сергеј је говорио стихове В. Мајковског. Друго мјесто освојио је ученик првог разреда Михаило Кнежевић, са стиховима С. Јесењина, а његова менторка је била професорица Мирјана Мрдак. Матуранткиња Тијана Јеловац заузела је треће мјесто, говорећи стихове М. Цветајеве – такође уз помоћ менторке Мирјане Мрдак.

Програм су водили матуранти Сара Вуковић и Миљан Секулић. Они су нам били прави водичи кроз ово путовање у Русију.

Извођењем старе руске романсе програм су уљепшале сљедеће ученице наше школе: Ана Капетановић, Ана Мићковић, Анђелина Станић, Моника Стевановић, Зорана Попадић, Јелена Јапунџић, Ивона Војиновић, Теодора Дробњак, Милица Лацмановић, Сара Цвијовић, Анастасија Митровић, Милица Зиндовић и Јана Томчић. Оне су својим гласовима, у традиционалним руским хаљинама, дочарале љубавну бол и чаролију.

Александра Мрдаковић, Милица Јеловац и Василија Лековић својим су илустрацијама украсиле салу и хол.

Илија Лучић, Татјана Мрдак и Нађа Јелић били су техничка и графичка подршка.

У пуној сали Центра за културу, публика је здушним аплаузима награђивала све учеснике, а посебно Ану Сокић, која је уз клавир маестрално извела двије пјесме на руском језику, а била је и пратња и подршка свим рецитаторима.

Уједно, обиљежили смо и Масљеницу, руски празник који симболизује почетак прољећа. Мирис палачинки и других деликатеса од тијеста, у чијој припреми су учествовали скоро сви гимназијалци који изучавају руски језик, употпунио је атмосферу и доживљај славља.

Велику захвалност дугујемо Секретаријату за културу, социјална и друга питања на челу са госпођом Сањом Ђондовић, који су и ове године подржали рад, знање и даровитост наших ученика и професора. Секретаријат је Сергеја, Михаила и Тијану наградио књигама чувених руских пјесника.

Велику захвалност за остварену сјајну сарадњу дугујемо и Центру за културу на челу са директором Славком Тошићем. Центар за културу нам је уступио Велику сцену и хол.

Велико хвала и директорици Бојани Грујић за подршку коју нам је пружила током припреме и за вријеме програма.

Посебну захвалност упућујемо професору хармонике мр Немањи Потпарићу, који је својим раскошним извођењем руских романси умјетнички неизмјерно обогатио овај догађај.

Највећа заслуга припада нашим професорицама Наташи и Мирјани, које су програму удахнуле живот и окупиле велики број ученика да стварају и воле умјетност.

Текст: Лејла Харбић, II3

 Фото: Професорица Ивана Клачар