Матурантско стабло

У сриједу, 7. јуна 2023. године, представници одјељења четвртог разреда завршили су још једну матурантску активност. И овога пута имали су подршку својих одјељенских старјешина: Весне Кастратовић, Сање Голубовић, Љубисава Боричића и Наташе Цмиљанић. Уз помоћ радника РЈ ,,Зеленило’’, посадили су стабло граба у парку Водице.

Садња Матурантског стабла организује се од 2020. године, а иницијатива је потекла од тадашње директорице Гимназије Љиљане Бајчетић.

Директорица Бојана Грујић подржала је матуранте и поручила: ,,Још једна генерација матураната одлази, а иза њих остају само лијепе успомене. Замишљам их за десетак или двадесетак година, како ће се састајати на овом мјесту, евоцирати сјећања на гимназијске дане и причати о својим новим животним успјесима’’.

Организацијом и реализацијом ове акције координира професорица Љљана Бајчетић. Она се, за подршку и стручни савјет, захвалила руководитељки Олгици Оташевић и истакла: ,,У покретању ове акције руководила сам се мишљу да је бити матурант статус, а бити матурант Пљеваљске гимназије посебан статус. Жељела сам да наши матуранти, из генерације у генерацију, остављају у простору дио себе као своје знакове, као симболе нераскидиве везе са својом школом и градом. Осим тога, вишеструки аспекти ове приче репрезентују културолошки карактер Гимназије’’.

Амин Харбић, представник IV/3 одјељења, мишљења је да матуранти имају помијешена осјећања радости и туге због завршетка школовања, а да ће дрво које су засадили бити још једно обиљежје ове генерације које ће их подсјећати на гимназијске дане.

Мр Љиљана Бајчетић